היי מתוקה
,
אני חייבת לומר לך שאני מתרשמת מאד לטובה מרצונך לברר את הנושא ואת דרכי הפעולה האפשריות מבחינתך. זה מאד נכון ומאד טוב, וזה הצעד הראשון. כל הכבוד!
עכשיו, ככה:
אני יודעת שהחוק והתקנות הפדרליות לגבי חשד להתעללות בקטינים או התעללות ממשית בקטינים, הם שונים מעט ממדינה למדינה. בגדול, יש מדינות ש"מחמירות" יותר ויש כאלו שפחות. מדברייך אני מבינה שאתם נמצאים במדינה שחוקיה "מחמירים"?
אתם עוזבים את ארה"ב בעוד חודש וחצי לחופשה? תחזרו לארה"ב? זה אחרת אם אתם באים לפה לחופשה קצרה, ואחרת אם אתם נשארים פה.
אני יכולה לתת לך את המלצותיה של
המועצה לשלום הילד בראשותו של ד"ר יצחק קדמן באשר לחשד להתעללות מינית בקטינים. וזה הולך ככה:
סימני זיהוי להתעללות מינית:
סימנים פיזיים קשיים בהליכה או בישיבה
בגדים קרועים או מוכתמים בדם
תלונות על כאב או גירוי באברי המין
זיהומים או שטפי דם חוזרים באברי המין
מחלות מין
סימנים התנהגותיים גילוי עניין מוגזם או ידע רב בנושאים הקשורים למין (בציורים, בעבודות או בחיבור)
שימוש במושגי מין שאינם הולמים את הגיל
הצגת התנהגות מינית מוזרה כלפי ילדים אחרים, בעיקר מתוך כעס, תוקפנות או שתלטנות
פגיעה מינית בילדים אחרים
נסיגה לשלב מוקדם בהתפתחות, כמו מציצת אצבע, הרטבה, דיבור תינוקי ועוד
אוננות באופן כפייתי
ניסיונות אובדניים
בדידות, ניכור ונתק חברתי
(במאמר מוסגר אומר, שחלק מהסימנים יכולים להתאים יותר לגילאים מבוגרים יותר. פה מדובר על ילד בן 4, גיל צעיר בהחלט ולכן הייתי שמה לב יותר לסימנים כמו סימנים פיזיים ונסיגה התפתחותית, ופחות לסימנים כמו ניסיונות אובדניים ושימוש במושגי מין שאינם הולמים את הגיל.)
כיצד להגיב? תגובת המבוגר חשובה ביותר ועשויה להשפיע על הרגשתו של הילד, ביטחונו ונכונותו להיפתח אל המבוגר, לתת בו אמון ולספר על ההתעללות. חשוב מאוד להקפיד על הדברים הבאים:
לשוחח עם הילד במקום פרטי וביחידות
לנסות להישאר שקטים ואוהדים. אם הקרבן חש כי דבריו מרגשים אותנו הוא עלול להפסיק בדבריו במטרה לגונן עלינו
לא להגיב בבהלה מילולית, או כזו המתבטאת בשפת הגוף
להאמין לדבריו של הילד ולומר לו כי הינו דובר אמת
לעודד את הילד להמשיך ולספר. נאמר לו למשל: "אני שמח שסיפרת לי על כך, זה אמיץ מאוד מצדך"
לומר לילד כי אין לשמור על המידע בסוד
לא להתיימר לחקור או לטפל ללא הסמכה, להתייעץ עם אנשי מקצוע מורשים במקרים של ספק ולדווח כנדרש בחוק בכל מקרה של התעללות בילד או חשד להתעללות כזו.
החוק בארץ קובע את חובת הדיווח במקרה של חשד להתעללות מינית או אחרת כאשר מדובר בקטין. החוק הוא מאד מפורש. את יכולה לראות בסימנים שכתבתי קודם שיש אפשרות מסוימת שבנך חווה דבר לא רצוי... עדיין חסרים לי פרטים, ועדיין אני חושבת שיהיה זה לא נכון מקצועית אם אתיימר להבין אם על בנך עוברת התעללות ופגיעה מינית בגן הילדים או בכל מקום אחר, על סמך המידע שכתבת, אם כי אני חייבת לציין שהוא מידע רב, ועל פניו - מחשיד מאד.
מכיוון שבעוד חודש וחצי אתם מגיעים לארץ, קשה לי כרגע לייעץ אם עלייך לפנות באופן מיידי לפסיכולוג ילדים, מכיוון שהפגישות ככל הנראה לא יתחילו באופן מיידי, וכנראה שדי מהר אח"כ הוא ייאלץ שוב להיפרד מהמטפל - דבר שאינו רצוי.
מה שכן, נסי את לדובב אותו ע"י ציורים, משחקי בובות, תיאטרון בובות שאתם עושים בבית, משחק עם בובות של חיות... נסי לראות מה יחסו לעיסוק באברי המין/בישבן, וכמו"כ - מה יחסו לקשר חברתי שנוצר: האם הוא רואה ביחסים חברתיים דבר שיוויוני? או דבר שמבוסס על יחסי שליטה וכוח? האם יש מישהו אחד ששולט, "מנהיג", "קובע" וכו'?...
כל אלו יתנו לך רמזים על מצבו.
אגב, התחושה העולה מתיאורך את הגן היא תחושה מעט מטרידה...
נשמע שיש להם משהו להסתיר?... מה פשר ההוראה שאסור ששני ילדים ילכו יחד לשירותים? הרי התאים נפרדים?... (לא?) ומה ז"א שאם המנהלת תערב מישהו מבחוץ זה יהיה תהליך ארוך ובלגן גדול? אם יש דברים שלא יכולים להיפתר בצורה טובה בתוך הגן - מזמינים איש מקצוע מבחוץ... זה התהליך הטבעי, הנורמלי והנכון בכל העולם, אני מאמינה שגם בארה"ב, גם בגן של המנהלת שמאד חזקה וקפדנית עם המורות...
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T