שלום אפרסק, ותודה על השיתוף האישי...
אני מניחה שלא קל לחיות עם ה"איום המתמיד" של חזרתו של התקף החרדה...
ומזל טוב ענק להריונך! שיעבור בקלות ובבריאות הכי טובה...!
אז ככה, אני לא זוכרת בדיוק את ההתוויה של הציפרלקס, אבל התווייתם הכללית של כלל התרופות הפסיכיאטריות הינה חד משמעית אסורה בהיריון. ככל הנראה משום שרובם פשוט לא נבדקו מספיק על מצב היריוני ולא ידועות ההשפעות המדויקות על התפתחות העובר, העכשווית ולטווח הארוך.
אני יכולה להמליץ לך לבדוק מול רופאך (או הפסיכיאטר - את במעקב?) תרופה מסוג
רמוטיב. רמוטיב היא תרופה למצבים קלים ובינוניים של חרדה ודיכאון. היא ניתנת גם ע"י רופאי משפחה, והחומר הפעיל מבוסס על צמח ההיפריקום - מה שעושה אותה תרופה שנחשבת "טבעית", בניגוד לציפרלקס ותרופות נוספות ממשפחה זו. שוב,
אינני יודעת האם קיימת התווית נגד של תרופה זו בהיריון. בדקי מול הרופא המטפל בך. אני כן יודעת שהרמוטיב ניתן במצבים שהם גבוליים לטיפול תרופתי אחר, כפי שאת מתארת שהפסיכיאטר שטיפל בך טען.
בנוסף, בוודאי שקיימים דרכים נוספות להתגבר על הפרעת החרדה, בוודאי שהן דרכים שמותרות ואף רצויות לביצוע בהיריון, ובעקרון - אלו דרכים שיכולות להילמד בטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי.
במעגל הגופני, הטיפול בהתקפי החרדה/פאניקה מיועד להורדת השכיחות ו/או העוצמה שלהם: ע"י תרופות, הרפיית שרירים מתקדמת, תרגילי חשיפה, תרגול נשימתי.
במעגל המחשבתי, מתרחש טיפול למניעת התרחבות ואף מניעת התרחשות ההתקף, דרך שליטה במחשבות בלתי תפקודיות: זהו מקומו של הטיפול הקוגניטיבי, הסבר על המצב, חינוך לחיות עם ההפרעה. אם עברת כבר טיפול אצל פסיכולוג קוגניטיבי, את ודאי יודעת שהתקף חרדה/פאניקה הוא בסה"כ תוצאה של פירוש לא נכון של תחושות גופניות שרוב הן תקינות לחלוטין.
במעגל ההתנהגותי מתרחש טיפול להכחדת פחדים, שמבוסס על עיקרון החשיפה, האומר שכדי להיפטר מפחד מסוים (= "חרדה") עלייך להיחשף אליו בצורה ממושכת.
מכיוון שאני מבינה מדברייך שחששותייך עולים כעת משום שיש איזושהי "הצלבה" בין מלאת חצי שנה מאז ההתקף הראשון, מלאת חצי שנת ה"המתנה" כפי שהורה לך הפסיכיאטר, וגילוי היריונך - ש"הוריד" את אפשרות הציפרלקס מהפרק, אני חושבת שיהיה נכון לברר על אפשרות הרמוטיב (האם ניתן? באיזה מינון?) וייתכן שכדאי לשקול חזרה אל טיפול קוגניטיבי התנהגותי על מנת ללמוד כמה טכניקות פשוטות של הרפייה, הרפיית שרירים ותרגולי נשימה נכונה.
בהצלחה ומקווה שסייעתי
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T