טלי
טוב שאני רואה אותך... אם לא במקום אחר, לפחות כאן...
לגבי זיו... תרשי לי, קודם כל:
יש לו שכל, אה?....
לומר לך בסוף היום "אוי אני כל כך עייף, אני רוצה ללכת ישר למיטה..." זה שכל לא קטן....
תראי, יש כל מיני סוגים של פחדים, שנחשבים ל"תקינים" ומהווים חלק תקין וצפוי מהתפתחותם של פעוטות. פחד מחושך, פחד מחיות דמיוניות, פחד ממפלצות, פחד ממה שקורה מתחת למיטה, בארון, מסוג מסוים של בובות, ממסיכות (בדר"כ בפורים, יותר מכל מועד אחר בשנה, הפחדים ממסיכות ומבובות עולים ומתבטאים) ויש פחד מאמבטיה ו/או מחפיפת ראש, שניהם ביחד וכל אחד לחוד. כל אלו נחשבים לחוויות שבעקרן נורמטיביות, אע"פ שמדובר על סוג של חרדות.
בעיקרון, הטיפול בפחדים כולל התקרבות
הדרגתית לגורם הפחד, דבר שבשפה מקצועית נקרא "חשיפה" - חשיפה לגורם מעורר החרדה.
פה מאד חשוב לי לדעת האם את רואה אירוע או גורם מסוים ש"התחיל" את ההתנהגות שאת רואה - כלומר ההימנעות ממקלחת? האם היה טריגר שאת יכולה לשים עליו את האצבע ולומר שמבחינתך, את מבינה שמשם זה התחיל?
חשוב לי להדגיש - את מתארת התנהגות של הימנעות ממקלחת. הימנעות היא התנהגות שאופיינית לחרדה. בשל החרדה - נמנעים מהגורם שמעורר אותה.
חשוב לי גם לשוב ולהדגיש - הטיפול המקובל במקרים כאלו הוא חשיפה הדרגתית לגורם המעורר חרדה.
ייתכן שיש טריגר שממנו כל זה התחיל - וייתכן שלא. פעמים רבות התנהגות "חרדתית" (הימנעויות, עיסוק רב סביב הנושא, ניהול "משא ומתן" וכו') אצל פעוטות בגיל הזה, נחשבת ל"תואמת גיל ושלב התפתחותי" ונורמלית לגמרי.
חשוב לי לדעת עוד מה את חושבת על הסיבה לפריצת ההתנהגות הזו (אם קיימת סיבה, להבנתך, כמובן), והאם קיימות עוד התנהגויות שאת מגדירה כבעייתיות- חרדתיות, לפי מה שתיארתי?
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T