היי
הרגע קראתי את מה שכתבת בפורום הורים, רואים ששמת לב לשיפור, ורואים שאת שמחה משיפור זה...
שרק ימשיך להשתפר ושדנדוש תמשיך להתחזק עוד ועוד!...
לגבי מצבה הפיזי: בהתחשב בירידת ההמוגלובין שחוותה לאחר הניתוח, נשמע מדברייך שהעניין מתחיל להתאזן, אני מניחה שהיא מקבלת ברזל, ורואים את התוצאות - את אומרת בעצמך שהיא הלכה ביום-יומיים האחרונים בצורה משביעת רצון...
לגבי שינויי ההתנהגות להם את עדה (לדברייך): הייתי אומרת שזהו צירוף של גילה של דנדוש (מתקרבת לגיל שנתיים, לא?...) והחוויות שעברה. הייתי ממתינה עוד, לפני פנייה לתכשירים שונים. נכון, זה דורש סבלנות רבה, אורך רוח והבנה שזה יעבור... אבל זה באמת יעבור. כרגע אין מה לחשוב כלל על השלכות ארוכות טווח (א-פרופו "חינוך מיוחד"...), ובוודאי שאין מה לקחתה לכל אבחון.
שנות חייה הראשונות של דנדוש לוו במצוקה גופנית (נשימתית) שבהכרח הייתה ועדיין יש לה השפעה גדולה על כל מהלך התפתחותה התקין. גם גיל שנתיים, שמהווה נקודת ציון התפתחותית אצל כל התינוקות, ונחווה בצורה דרמטית מבחינת השינוי ההתנהגותי שמביא עמו, אצל כל ילד באופן יחסי למה שהיה לפני כן, אצל דנדוש גיל זה הוא בעל פוטנציאל להיחוות בצורה אף יותר דרמטית בגלל מה שעברה.
נותר רק לצפות להמשך שיפור והשלמת פערים התפתחותיים ככל שיחלוף הזמן מאז הניתוח, ויחלפו הספיחים הטראומטיים הכרוכים בתקופת האשפוז וההתערבות הניתוחית שעברה.
אני מניחה שטווח זמן של כ - 8 חודשים עד שנה (מאז הניתוח) יהיה טווח זמן סביר כדי להעריך את ההשלכות הקבועות של המצוקה ממנה סבלה בשנות חייה הראשונות, אם יהיו כאלו (וכלל לא בטוח שיהיו השלכות קבועות שכאלו). בינתיים, אני חושבת שכדאי שתביני שהתנהגותה של דנדוש מותאמת לגילה (סביבות ה - 2), והתייחסי אליה כפי שהיית מתייחסת אליה גם אם לא הייתה עוברת מה שעברה.
כמובן שהתייחסות זו מחייבת אותך לגייס המון סבלנות, רגישות תוך כדי הצבת גבולות. בעצם... ככל הורה אחר לבן/בת שנתיים...
השינויים היחידים שמחייבים אותך הם בעצם שימת לב מיוחדת לרגישותה הגופנית (מבחינת החוסר בברזל שחוותה והחולשה הגופנית שמתלווה לכך, ושימת לב האם חל שיפור, או חלילה נסיגה, מבחינת בריאות דרכי הנשימה שלה.), ותשומת לב ל"השלמת הפערים" הרגשיים-התפתחותיים שלה, למשל: הפחד מזרים.
פה הייתי מייעצת לפעול ברגישות יתר, תוך הבנת העובדה שהיא סבלה בשנות חייה הראשונות סבל ממשי, דבר שהכריח את שתיכן בעצם, להיות יותר מחוברות זו לזו, ואולי חיבל מעט ביכולת שלה לפתח התקשרות בטוחה עם אנשים נוספים (ועדיין לא דיברתי כלל על כל סיפור הרקע שלכן, והעובדה שהקשר בינה לבין אביה הוא רעוע...).
לבסוף, יקירתי, אני בהחלט לא חושבת שיש צורך עכשיו לקחתה למיני "אבחונים" וגם לא "טיפולים" מיוחדים...
חוזרת על כך שהייתי ממתינה לפחות כ - 8 חודשים לפני שהיתה מתעוררת אצלי "נורה אדומה" לגבי נסיגה כלשהי או חוסר התפתחותי אצל הילדה.
חוזרת על עניין הגיל, שמצטרף לספיחי החוויה הטראומטית שעברה זה אך מכבר.
מבינה ומתנהגת איתה ברגישות יתר לגבי הפחד מזרים וההיצמדות אלייך.
לגבי שאר הדברים, מתנהגת איתה בהתאם להתנהגות עם ילד בסביבות גיל שנתיים.
חיזקי ואמצי!
שרון שמש
M.Sc
פסיכוטרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית C.B.T