לעיתים השינוי שבא עם הרחבת המשפחה מוביל לקושי רגשי לאמהות. לרוב התחושות יופיעו בחודשים הראשונים לאחר הלידה – מכמה ימים לאחר הלידה ועד חודשים ספורים ואפילו שנה, במקרה שהדיכאון לא מטופל. חשוב שתדעי שאת לא לבד: 10% עד 15% מהנשים סובלות מדיכאון אחרי לידה ולא ניתן לחזות את התופעה או להבין את הגורמים הברורים לה. ברבים מהמקרים דיכאון אחרי לידה יופיע לאחר הלידה הראשונה, אבל הוא עלול להופיע גם בלידה שניה ושלישית.
חשוב לדעת שדכאון שלאחר לידה הוא בר טיפול. הטיפול בו דומה לטיפול בדכאון "רגיל". שיחה על הבעיה עם מישהו או עם רופא עשויה לעזור. קבלת תמיכה ועזרה בטיפול בתינוק היא חשובה ביותר. לעיתים יש הכרח בטיפול תרופתי אנטי דכאוני. טיפול כזה עלול להוות בעיה לאם שמניקה מכיוון שחלק מן התרופות מוצא את דרכו לחלב האם, אך ישנן תרופות שהן בטוחות לשימוש. צריך לזכור שהדבר החשוב ביותר עבור התינוק ועבור האם הוא להבריא כמה שיותר מהר. מהבט זה ישנם מספר דברים שאת יכולה לעשות בכדי לעזור.
מה את יכולה לעשות בעת דכאון שלאחר הלידה?
- אל תפנימי את הבעיה. דברי עם מישהו על תחושותיך.
- זכרי כי דכאון הוא מחלה ואינך סובלת ממנה בגלל היותך חלשה או חסרת תקווה. זכרי גם שזוהי בעיה שכיחה שמחלימים ממנה.
- דברי עם רופא המשפחה או עם רופא מומחה. הם יכולים למצוא עבורך את הדרך הטובה ביותר להתגבר על מחלתך.
- אל תדאגי מכך שאת מאבדת את ילדך. אימהות, בעת דכאון שלאחר לידה, חושבות לעיתים שהן אימהות גרועות, ואם תשוחחנה על בעיתן, תינוקן ילקח מהן. זה לא יקרה. מה שיקרה, בעקבות שיחה על המחלה, הוא שתקבלי את העזרה הנחוצה בכדי להחלים מן הדכאון. שיחות על הבעיה יסייעו לך לפעול טוב יותר למרות המועקות של האימהות.
- תינוק חדש מעייף ומעיק כל אם. לא תוכלי לבצע את כל הדברים אותם עשית לפני הלידה. הפחיתי את התחייבויותיך והסכימי לקבל עזרה כאשר היא מוצעת לך.
- נצלי כל הזדמנות בכדי לישון.
- השתדלי כמה שיותר לשמור על תזונה תקינה. את זקוקה להרבה כוחות.
- שתפי את בן זוגך. הקושי בטיפול בתינוק החדש יהיה גם מנת חלקו והוא יתיחס אף למחלתך. עודדי אותו לדבר עם רופאך, כך שיבין טוב יותר את מצבך.
- נסי למצוא זמן לעצמך וזמן עבור בן זוגך.
- דברי עם אימהות לתינוקות. את תגלי שגם הן חשות בדברים רבים העוברים עליך.
- ושוב, זכרי כי זו לא אשמתך שלקית בדכאון שלאחר לידה. תמיכה וטיפול נאות יסייעו להבאת סיום מהיר למחלה.
מאמר זה מוגש באדיבות אתר take-care.org – אתר המרכז מידע בריאותי עדכני ודרכים מעשיות להתמודד עם בעיות בריאות נפוצות. |