האם קרמים וחומרי טיפוח מותרים בהריון?
כשם שחשוב להקפיד על תזונה ולשמור על "נכנס לגוף" חשוב גם להקפיד על מה "נמרח על הגוף", משום שלא כל קרם נחשב לבטיחותי עבורך, כיוון שעשוי להיספג דרך העור, כך שעלייך להתמרח רק בקרמים המכילים את החומרים המותרים לנשים בהריון.
האם יש הגבלות על טיפולים קוסמטיים בהריון?
להלן רשימה של הטיפולים הקוסמטיים השכיחים והאם הם מותרים, אסורים או במגבלות.
- מניקור, פדיקור – אין מניעה לבצע בהריון.
- טיפול פנים – לא מומלץ טיפול אגרסיבי בפנים בזמן הריון לרבות פילינג המקלף את שכבות העור ועלול לגרום לנזקים במקום להטבה בעור הפנים.
- קרמים לפנים ומוצרים אשר מכילים רטינול A (נגזרת של Vitamin A) נמצאו כמזיקים לעובר ולכן אסורים לשימוש בתכלית האיסור להשתמש בהם במהלך ההריון.
- אקנה -משחות ותרופות לטיפול באקנה אסורים בחלקם בהריון (כגון Roacutane).
- בניית ציפורניים/הדבקת ציפורניים – אין מניעה לבצע בהריון.
- לק ג'ל – אין מניעה לבצע בהריון.
- הסרת שיער הגוף/פנים בשעווה – אין מניעה לבצע בהריון.
- איפור קבוע – אין מניעה לבצע בהריון.
- שיזוף בהתזה – אין מניעה לבצע בהריון.
- הסרת שיער באינפרא-אדום או לייזר – ככל הנראה אין מניעה, למרות שאין לכך מחקרים תומכים.
מה עם צביעת שער?
כעיקרון מותר לצבוע שיער בזמן הריון ואין הוכחות כי צביעת שער, על ידי צבעים מכל הסוגים מזיקים לעובר. יש מספר עקרונות פשוטים: בהעדר מידע וודאי מומלץ להימנע מצביעת שיער בטרימסטר הראשון, אין חומרים מזיקים בצבעי שיער אך צבעים המכילים אמוניה יכולים לגרום להרגשה לא טובה של האימא ושלישית – בכל מקרה של חשש יש להתייעץ עם הספר ובמידת הצורך לפנות – תוך ציון החומרים הפעילים בצבע השיער – לאחד ממרכזי הייעוץ הטרטולוגיים.
מה עם החלקת שער?
התשובה אינה חד משמעית ובעיקר בשל בטיחותם של טיפולים אלו באופן כללי. בהחלקה ישנו שימוש בחומרים שנחשדים כממזיקים. כשמדובר על החלקת שיער בהריון, בקשי ממעצב השיער את רשימת המרכיבים של החומר בהם הוא משתמש. ונסי לקבל את עצתו של הרופא/ת המטפל שלך. כך גם כשמדובר בהחלקה אורגנית בהריון.
מה עם הסרת שיער?
אין מניעה משימוש בלייזר בהריון, אך בהעדר מידע שהוכיח נזק או בטיחות רצוי להימנע אם ניתן, בעיקר בטרימסטר ראשון. אזור המפשעה גדוש בכלי דם, עור הפנים ובכלל נוטה לפיגמנטציה ומכל הסיבות הללו מומלץ לדחות הסרת שיער בלייזר עד לאחר הלידה, למרות שככל הנראה לא מזיק לאימא או לעובר.
מה עם סרום לשיער?
מי שאוהבת להשתמש בסרום לשיער יודעת שקשה לוותר על ההרגשה שהוא מעניק. לא משנה אם השיער שלך מוחלק או טבעי, הטאצ' המיוחד של סרום לשיער מעניק ברק ומראה בריא לשיער.
יש מבחר סרומים שתוכלי להשתמש בהם ללא היסוס גם במהלך תקופת ההריון, אבל יש גם כאלה שלא. ישנם סרומים לשיער שמכילים הורמונים ובתקופת ההריון לא תרצי למרוח על השיער שלך מוצר כזה. אז כמובן שכדאי לעשות בדיקה של הסרום האהוב שלך או אם את רוכשת סרום חדש, תעשי את המחקר לפני כן ותוכלי ליהנות מפיניש מושלם ובטוח.
ומה עם פינוקים?
בכלל ובהריון אפילו יותר, אנחנו אוהבים להתפנק באמצעים שונים, כגון עיסוי, ג'קוזי או טבילה בים המלח.
- עיסוי – עיסוי לאישה ההרה הינו דרך מושלמת להורדת מתח פיזי רגשי ונפשי. עיסוי מסייע להזרים דם וחמצן לשרירים, מוריד עייפות ומעלה חיוניות ואנרגיה. כמו כן, מתמקד העיסוי על שחרור שרירים באזורים הידועים כבעיתיים בהריון – צוואר וגב, מפרקי האגן והגפיים התחתונות. בנוסף, עובד העיסוי ברמה הנפשית והרגשית ע"י הרגעת המערכת העצבית ואיזון המערכת ההורמונאלית. העיסוי מותר לכל אורך ההריון, ובעיקר מומלץ אחרי השליש הראשון. העיסוי מתבצע כשהאישה שוכבת על הגב ,על הצד ובישיבה, נתמכת בכריות רכות התומכות את גופה וניתן לשלבו עם שמנים שונים, כגון שמן שקדים. ההנחיה החשובה ביותר שהעיסוי יתבצע על ידי בעל מקצוע היודע שאת בהריון ומתאים לך את העיסוי באופן אישי.
- ג'קוזי – החשש העיקרי בג'קוזי הוא חום המים והאפשרות שזה יגרום לשינויים בלחץ הדם ויעלה את הסיכון להפלות. לכן, כאשר עושים ג'קוזי חשוב להקפיד על משך זמן קצר, על טמפרטורת מים שאינה מעלה את חום הגוף (37 מעלות) וכמובן שזה מותר לנשים בריאות וללא סיבוכי הריון. ההמלצה היא להמנע אם אין הכרח ובעיקר לא בשליש הראשון להריון.
- בריכה – אם מדובר על שחייה בהריון, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלך, כך גם לגבי כל סוג של ספורט בהריון. לגבי שהות בבריכה בהריון, זה לא אמור להזיק לך או לתינוק. חשוב להיזהר מירידת מים בזמן שאת בבריכה, מצב שמצריך פנייה מיידית לבית היולדות.
- סאונה – בדומה לג'קוזי החשש הוא מסיכון מוגבר להפלות ושינויי לחץ דם בשל החום הגבוה. למרות שאין הוכחות כי יש נזק בשימוש בסאונה ההיגיון הוא להימנע מכך במהלך ההריון, במיוחד בשליש ראשון.
- רחצה באמבטיה – בדרך כלל בטוחה בהריון, כל עוד טמפרטורת המים לא עולה על 37 מעלות צלזיוס. בנוסף, חשוב לוודא שבמהלך השהייה באמבטיה המים לא יורדים, כדי לא לפספס את הצורך לגשת לחדר הלידה.
- ים המלח – מותר לטבול בים המלח בזמן הריון, עם מגבלות הדומות למה שצוין לגבי ג'קוזי.
- שיזוף – מומלץ להימנע משיזוף בזמן הריון, ראשית משום שזה לא בריא באופן כללי ללא הגנה ובחשיפה ישירה ושנית משום שבהקשר ההריון זה עלול לגרום לתופעות לא נעימות, ולעיתים בלתי חולפות של פיגמנטציה וכתמים חומים על פני הגוף והפנים (מה שקרוי "מסכת הריון") – כל זה נכון לכל גווני העור אך במיוחד לבעלות עוד בהיר. על פי אותו עיקרון חל גם איסור על שימוש במיטת שיזוף במהלך ההריון.