כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

רעלת הריון

מהי רעלת הריון? מהם תסמיניה ומתי יש ללכת לרופא? לעיתים זה מתחיל בבצקות, לעיתים ככאב ראש או טשטוש ראייה ועלול להדרדר למצב שעלול לסכן את בריאותך או בריאות עוברך. אז, איך מאבחנים? מי בקבוצת הסיכון, איך מטפלים והאם ניתן למנוע את המחלה? המשיכי וקראי תשובות לכל השאלות..
זמן קריאה:
7 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

מהי רעלת הריון ?

רעלת הריון (Toximia, Pre Eclampsia, Preeclampsia) היא סיבוך של ההריון אשר מלווה בעליית לחץ דם, ולעיתים פגיעה בתפקוד אברים שונים בגוף כגון הכבד והכליות. מצב זה מתרחש אך ורק במהלך הריון, והוא חולף לאחר סיום ההריון. למרות השם של המצב (רעלת הריון) אין מדובר בהרעלה, אלא בתגובה חריגה של הגוף להריון. במקרים נדירים רעלת הריון יכולה להופיע לאחר הלידה.

רעלת ההריון מתאפיינת בתסמינים וסימנים שונים. לעיתים הדבר מתבטא בעליית לחץ דם בלבד (ונקרא Gestational Hypertension או Pregnancy-Induced Hypertension-PIH) ולעיתים המחלה מתבטאת כמכלול הכולל עליית לחץ-דם, הפרשת חלבון בשתן ובצקות. מקרים מסוימים של רעלת הריון מתבטאים בפגיעה כוללת יותר אשר מאובחנת בבדיקות מעבדה המדגימות ירידה בערכי הטסיות, פגיעה בכדוריות הדם האדומות ופגיעה בכבד (תסמונת הנקראת HELLP SYNDROME = Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets).

המצב הקשה ביותר של רעלת הריון, הנקרא Eclampsia, הוא למעשה עווית (פרכוס) הריונית – זהו מצב נדיר ביותר אך חמור.

קיימות מספר דרגות חומרה של רעלת הריון. דרוג החומרה תלוי במידת העלייה בלחץ הדם, רמת הפרשת החלבון בשתן, סימנים נוספים (כגון סימנים נוירולוגים) ובדיקות המעבדה.

רעלת הריון באה לידי ביטוי במהלך החצי השני של ההריון ובמיוחד לקראת סופו (עליית לחץ דם לפני שבוע 20 מחייבת שקילה של אבחנות רבות נוספות).

רעלת ההריון היא הסיבה השכיחה לתמותה אימהית – אם כי המאורע נדיר בפני עצמו.

גורמים לרעלת ההריון

ישנן השערות רבות בנוגע לגורם למחלה. רובן קשורות בתפקוד לא תקין של השליה. אולם, אלו תיאוריות בלבד, ועד היום לא ניתן להצביע על גורם אחד האחראי למחלה על כל צורותיה. לרפואה עדיין אין תשובה ברורה לשאלה מהו הגורם למחלה ומי תלקה בה. תחילת המחלה וקצב התקדמותה, אינם ניתנים לחיזוי, ורק לידה מביאה לסיומה ולריפיה. מאחר וסיבת המחלה אינה ברורה, אין גם אפשרות לבדוק ולזהות מבעוד מועד.

סימנים מתריעים

לרב אין שום סימנים מתריעים היכולים לרמוז שאת מפתחת רעלת הריון או יתר לחץ דם, ובדרך כלל מתגלים הסימנים במדידה של לחץ דם בביקורת השגרתית או במדידה אקראית. לעיתים הופעת בצקות במיוחד אם הן בפנים ובידיים ולא רק באזור הקרסוליים, יכולות להוות בסיס לחשד ולמעקב אחר לחץ הדם באופן סדיר. ישנם מקרים בהם מאובחנת האטה בצמיחת העובר בבדיקות השגרה אשר מובילות למעקב קפדני, שבהמשכו נמצאת עלייה בלחץ דם. גם עלייה פתאומית במשקלך (של 2 ק"ג בשבוע ויתר) תגרור מעקב קפדני ומעקב אחר לחץ הדם. הופעת כאב ראש חזק וממושך, הפרעות בראייה (עם ראיית הבזקים מול העניים), או כאב ברם הבטן בצידה הימני, בעיקר מתחת לצלעות, הם סימנים המחייבים לפנות לרופא או לחדר לידה.

רעלת הריון תסמינים

הסימנים הבאים עלולים להצביע על התפתחות רעלת הריונית ויש לפנות לרופא המטפל במידה והם מאפיינים אותך:

  • עליה בלחץ הדם
  • בצקות חריגות (סימן זה בעייתי, היות וכל הריון מאופיין בבצקות במידה זו או אחרת)
  • עליה פתאומית במשקל (עקב אגירת נוזלים)
  • כאב ראש יוצא דופן בעוצמתו ובאורכו
  • טשטוש ראייה
  • כאב חריג בבטן ימנית עליונה (באזור הכבד)
  • בדיקות מעבדה (כגון הפרשת חלבון בשתן)

גורמי סיכון

  • יתר לחץ דם כרוני (יתר לחץ דם עוד מלפני ההריון או כזה שמתגלה בתחילתו)
  • סוכרת הריונית
  • נטייה תורשתית או נרכשת לקרישתיות יתר (טרומבופיליה)
  • מחלת כליות כרונית
  • הריון מרובה עוברים
  • גיל צעיר מאד (שנות העשרה)
  • גיל מבוגר (סביב גיל ה-40)
  • הריונות ראשונים

רעלת הריון קשה בעבר הינה גורם סיכון (אך לא מחייב) לרעלת נוספת בהריון הבא.

מהם הסיכונים?

הסיכון לעובר
פגיעה בתפקוד השליה וירידה באספקת הדם לעובר
עיכוב בגדילתו של העובר וסבל עוברי.

הסיכון לאם
הפרעות בספירת הדם
הפרעה לתפקודי הכליה ובתפקודי הכבד
במקרים קיצוניים- עלולה להתפתח בצקת ריאות ואפילו פרכוסים

טיפול

אם מופיעה רעלת הריון לקראת סוף ההריון, הפתרון יהיה לרוב יילוד על ידי זירוז הלידה או ניתוח קיסרי.

במידה והרעלת הופיעה בשלב מוקדם יחסית של ההריון (כאשר יילוד בשלב כה מוקדם עלול לסכן את התינוק אשר יסבול מסיבוכי פגות) יש לשקול כל מקרה לגופו תוך כדי הערכת הסיכון לאם: המשך ההריון מחד לעומת הסיכון לעובר מיילוד בשלב כה מוקדם מאידך.

נשים המאובחנות כלוקות ברעלת הריון נמצאות בהשגחה רפואית באשפוז בכדי לצמצם את הסיבוכים החמורים ככל שניתן.הן נתונות להשגחה, ניטור ולעיתים גם טיפול (לעיתים מנוחה בלבד ולעיתים טיפול בתרופות כנגד לחץ דם ותרופות המורידות את הסיכון להתקף עוויתי כגון מגנזיום).

פעמים רבות, עצם השכיבה עוזרת להורדת לחץ דם ואם הלידה איננה קרובה, ולחץ הדם שלך התאזן, יכול להיות שתשוחררי לביתך למנוחה (לעיתים גם עם טיפול תרופתי) ולמעקב לחץ דם בבית או בקופת חולים. חשוב לדעת, במקרה כזה, יש להרבות בשכיבה עד כמה שניתן ולהיות תחת מעקב קפדני עד הלידה.

מניעה

ישנן עדויות (אם כי הדבר נתון למחלוקת) כי טיפול באספירין במינון נמוך או טיפול בוויטמינים עשוי למנוע התפתחות רעלת הריון (במקרים המועדים לכך – למשל במקרה של אישה עם רעלת הריון קשה בהריונה הקודם). בכל מקרה ההחלטה על טיפול שכזה תינתן על-ידי הרופא המטפל או רופא מייעץ המתעסק עם הריונות ברי סיכון גבוה.

לעיתים ניתן לזהות הריונות אשר נמצאים בסיכון גבוה ללקות ברעלת הריונית (או סיבוכים אחרים של ההריון) על ידי בדיקות "חלבון עוברי" (למשל רמות גבוהות של hCG ) ועל-ידי בדיקת דופלר של עורקי הרחם בשבועות 20-24.

האם ניתן ללדת לידה רגילה עם רעלת הריון?

כעקרון אין כל מניעה מלידה רגילה ברעלת הריון אך לרוב יהיה צורך בזירוז הלידה ולעיתים בשלב מוקדם מאוד של ההריון מצב שידרוש שיקולים ומחשבה לגבי אופן הלידה וילקחו בחשבון ההיסטוריה המיילדותית האישית, שבוע ההריון, ומצג העובר.

האם ניתן לקבל אלחוש או הרדמה אזורית במהלך הלידה או ניתוח קיסרי?

כעיקרון אין מניעה מהרדמה אפידורלית במצבים של רעלת הריון, אלא במקרים של רמה נמוכה של טסיות דם (מתחת ל-100,000) או כאשר יש הפרעות קרישה.

ברעלת הריון חמורה יינתן במהלך הלידה טיפול במגנזיום סולפט למניעת פרכוסים. הטיפול יינתן בדרך־כלל גם במהלך 48-24 השעות הראשונות לאחר הלידה. 

השלכות עתידיות

לנשים שלקו ביתר לחץ דם בהריון הראשון יש יותר סיכוי לפתח מצב זה בהריונות הבאים. אך יחד עם זאת התברר שבדרך כלל הן אינן מפתחות יתר לחץ דם במהלך חייהן ואלה שכן מפתחות יתר לחץ דם, קרוב לוודאי שהיו עושות זאת גם ללא רעלת הריון. נשים שיש להן גורמי סיכון כמו יתר לחץ דם כרוני או מחלת כליות הן בסיכון יתר לחלות ברעלת הריון בהריון הבא.

סיכום

רעלת הריון היא מחלה של ההריון החולפת רק לאחר הלידה ויציאת השלייה. כל מקרה של רעלת הריון נשקל לגופו והטיפול תלוי בשבוע ההריון וחומרת המקרה.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן