למה זה קורה?
גזים ונפיחות של הבטן בזמן ההריון הינם תופעה מציקה ורווחת אך מאד מוצנעת ואינה מדוברת מפאת המבוכה.
רוב הנשים חוות גזים בהריון בשליש ראשון וכבר מתחילת ההריון, אצל אחרות מתחילים גזים בהריון בשליש שני ואצל אחרות התופעות מתחילות בשליש השלישי להריון. אין כלל שיכול לנבא באיזה שלב בהריון הגזים יופיעו או ייעלמו, האם יהיו כאבי בטן של גזים או האם יהיו אלו גזים מסריחים (ולפעמים גם שלשולים, כאבי בטן וייצור רב של רוק) אבל כדאי לדעת שאפשר להתמודד עם גזים בהריון ולהפחית את עוצמתם ותדירותם. התופעה אופיינית בעיקר לשליש האחרון של ההריון.
גזים בהריון – שליש ראשון
שינויים הורמונאליים – קיימים שני גורמים עיקריים להופעתם של גזים בהריון. במהלך ההריון, חלה עלייה ברמת ההורמון פרוגסטרון בגופה של ההריונית. פחות אנרגיה מופנית למערכת העיכול וגורמת להאטת פעילות מערכת העיכול ( 30% פחות ) והארכת פרק הזמן שבו החומרים המזינים שצרכת עוברים מהמזון אל זרם הדם ואל העובר. ככל שתהליך העיכול איטי יותר, הוא מאפשר לגזים בבטנך להצטבר, נוצרת נפיחות בבטן, גזים וגרפסים וכמובן שחרור שלהם. סיבה נוספת היא הרמות הגבוהות של אסטרוגן בהריון אשר גורם לאגירת מים וגזים בגוף, ויוצר תחושת אי נוחות, בטן נפוחה, כאבי גזים בבטן והרגשה לא נעימה.
לחץ הרחם על המעיים – לחץ הרחם ההולך וגדל על המעיים שגורם לבעיות בעיכול נותן תחושת נפיחות וכאמור, ליצירת גזים בהריון.
תזונה – הכניסה להריון מביאה איתה פעמים רבות שינויים בתפריט שלך. יתכן ששינוי תזונה – אולי צריכת גלוטן או צריכת חלב שונה ביחס לתקופת טרום ההריון שלך, יכולה לעשות שינוי ולגרום לנפיחות בבטן ולגזים. אם לפני ההריון לא הקפדת על תזונה בריאה וכעת עברת לתזונה שכוללת תכולת סיבים גבוהה ואת משלבת ירקות ופירות בתפריט, לגופך ייקח זמן להתרגל לכךויתכן שתסבלי יותר מבטן נפוחה וגזים. החשיבות באכילה בריאה בהריון היא גדולה אך את השינויים רצוי לעשות בהדרגה.
עצירות- מכיוון שתהליך העיכול וחילוף החומרים מואט בהריון, גדלים הסיכוים שייווצרו גזים, כאבי בטן של גזים בהריון ותחושת נפיחות. שימי לב, הויטמינים ותוסף הברזל שעלייך לקחת במהלך ההריון, הם גורמי עצירות, ונטילתם מגדילה את הסיכוי לתופעות לוואי לא נעימות אלה.
גזים בהריון – שליש שני ושלישי
התרחבות הרחם – התרחבות הרחם בשלב זה של ההריון מפעילה לחץ על חלל הבטן. השילוב בין הלחץ המופעל על המעיים והבטן ותהליך העיכול האיטי יותר גורם לגזים וגרפסים להצטבר בבטנך וכמובן גם לשחרורם, לעיתים באופן בלתי צפוי ובתדירות גבוהה יותר ככל שההריון מתקדם.
תזונה – צריכת האנרגיה מוגברת וכעת שאינך סובלת מבחילות את רעבה וגם אוכלת 🙂 את בהריון מתקדם ויש לך פחות כח להיות אקטיבית, ומערכת העיכול שלך מאטה. כל אלו מסתכמים בתחושות של חוסר נוחות שמקורה במערכת העיכול, תחושה שעשויה להימשך לאורך ימים.
האם גזים בהריון משפיעים על העובר?
העובר שלך מוגן לאורך ההריון על ידי שק מי השפיר והוא איננו מרגיש את תחושת הנפיחות, את הלחץ והכאבים שגזים בבטן גורמים לך.
איך מתמודדים עם גזים בהריון?
מניעת גזים במערכת העיכול – מה לא לאכול
- המנעי משתיה בזמן האוכל
- המנעי משתיית משקאות מוגזים
- המנעי ממזונות שבאופן טבעי מגבירים את הגזים במערכת העיכול כגון: ירקות ממשפחת המצליבים ברוקולי, כרובית, כרוב וכד', מוצרים המכילים סוכר לבן, מוצרים עם קמח לבן, קטניות, מוצרי חלב, שום ובצל, מוצרים מטוגנים, משקאות מוגזים וממתקים. הגזים נוצרים כתוצאה מפעילות של בקטריות המתסיסות ומפרקות את המזון במערכת העיכול כאשר חלק מהחומרים אינם נספגים ונוצרים גזים עודפים.
- הימנעי מאכילה מהירה ולעיסה מועטה של המזון – הם עלולים ל"תרום" לעומס על פעולת הפירוק של המזון ולהיווצרותם של גזים בכמות מוגברת.
- הימנעי מלבישת בגדים הדוקים בתקופת ההריון.
הקלה על גזים בהריון
איך תוכלי להקל על עצמך ולהפחית את תופעת הגזים בהריון
- אכלי מנות קטנות מפוזרות לאורך היום – פעילות מערכת העיכול הינה איטית יותר בהריון ובדיוק מהסיבה הזו יש להקל על פעילותה. חלקי את ארוחותיך למנות קטנות יותר המפוזרות לאורך כל היום – באופן זה ניתן לסייע למערכת העיכול לפרק ולעכל את המזון וכך למנוע היווצרות של גזים מרובים.
- הקפידי על תזונה עתירת סיבים – דגנים מלאים, ירקות, פירות.
- היעזרי בתוספת פרוביוטיקה – מותאמת לצריכת נשים בהריון. למי שבוחרת לקחת תוסף פרוביוטי, כדאי לדעת שלרב, עד שהגוף מסתגל לכמות החיידקים הידידותיים, יש דווקא עלייה בכמות הגזים. אל ייאוש, זה מסתדר תוך זמן קצר.
- אנזימי עיכול – יחד עם הארוחה יעזרו לזרז את פעולת העיכול וכך יווצרו פחות גזים. יש תכשירים של אנזימי עיכול מסוגים שונים. (אנזימי פפאיה למשל).
- הקפידי לשתות לפחות 10-12 כוסות מים ביום – הימנעי משתיה בעזרת קשית או ישירות מבקבוק שכן פעולת השתיה בדרך זו מגדילה את כמות האוויר המוכנס למעיים. מים בהם הושרו שזיפים ללילה יכול מאוד לעזור לעצירות.
- הקפידי על פעילות גופנית קבועה – כגון הליכה, שחיה ויוגה. הפעילות יכולה לדרבן את מערכת העיכול ולגרום לזרימת דם יעילה יותר לאורך כל ההריון.
- הקפידי לשמור על פעילות מעיים סדירה.
ישנם מספר מזונות מומלצים שניתן לאכול אותם או ליצור מהם חליטה. כדאי לנסות:
ג'ינג'ר – שורש הידוע בסגולותיו כמרפא טבעי בהפרעות עיכול מכאבי בטן ועד לגזים. הג'ינג'ר מותר לצריכה בהריון ומומלץ לשימוש כחליטה, כתבלין או כחלק מסלט. כפית של מיץ ג'ינג'ר טרי עם קצת דבש תהיה "תרופה נהדרת" במצב זה.
תה קמומיל – מרגיע את מערכת העיכול ומפחית את התחושת הנפיחות בבטן.
שומר – מומלץ לחליטה או אכילה בסלט.