קבלה לחדר לידה
זהו. הגעתם לחדר הלידה – קחי מהרכב את תיק הלידה שהכנת ונשמי נשימה עמוקה. יש קצת פרוצדורה לעבור.
בתחילה תקבל את פנייך מיילדת שתשאל אותך המון שאלות אבל אין ברירה. היא צריכה לקבל ממך מידע רלוונטי ותבדוק אותך. היא גם תבקש את כרטיס מעקב ההריון שלך – אל תשכחי, הוא נמצא בתיק.
ראשית, יירשמו הפרטים האישיים שלך על ידי עובדי הקבלה ותתבקשי להמתין למיילדת שתקבל את פנייך.
רישום
כמו בכל פניה לבית החולים השלב הראשון הוא בירוקרטי, לשם פתיחת גיליון רפואי – כל זה נעשה במסגרת מיון יולדות. כבר בשלב זה רצוי שיהיו ברשותך תעודת זהות, ומסמכי מעקב ההריון. חשוב לזכור כי אם הגעת בשל סיבה דחופה או מדאיגה, פני קודם כל לצוות הרפואי, בכדי לוודא שיש זמן להליך הבירוקרטי המסודר, ושלא נדרשת התערבות רפואית דחופה ומהירה.
בדיקה ראשונית
המיילדת תבצע מספר בדיקות שגרתיות: לחץ דם, דופק, חום, חלבון בשתן , גובה ומשקל ותחבר אותך למוניטור. החיבור למוניטור עוברי לא כואב ואורך לפחות 20 דקות. מטרת הניטור היא לבדוק את דופק העובר ולעקוב אחרי הצירים: האם יש, האם אין, כמה זמן הם נמשכים ומה הרווח ביניהם.
הגיע העת לבדיקה פנימית על־ידי הרופא או המיילדת. בבדיקה יבדקו מה מצב המחיקה והפתיחה של צוואר הרחם, באיזה גובה ניצב הראש באגן, ועוד נתונים חשובים שיעזרו לקבל את ההחלטה האם את כבר בלידה, ואיך היא תתנהל בהמשך. את הבדיקה הזו את צפויה לעבור מספר פעמים במהלך הלידה עצמה, כדי לקבוע את קצב התקדמות ההלידה. השתדלי לשמור על רוגע ותנסי להיות הכי רפויה שאת יכולה להיות בזמן הבדיקה נרתיקית – זה יהפוך אותה לקלה יותר.
בדיקה נוספת שיעשה הרופא היא בדיקת אולטרסאונד ביטנית שאינה כואבת ואת מכירה היטב. בבדיקה יבדוק הרופא את כמות מי השפיר, מצג העובר (ראש או עכוז), ומצבו הכללי. לעיתים, הרופא יעשה גם הערכת משקל על מנת להעריך אם העובר גדול או קטן יחסית לגיל ההריון.
המיילדת תתעד את כל המידע אודותיך ואת ממצאי הבדיקות. כעת תעשה הערכה של כל הבדיקות והנתונים שנאספו, ולפיהם יוחלט: האם את משתחררת הביתה, מתקבלת לחדר לידה או מתאשפזת במחלקת אם ועובר להמשך השגחה. זיכרי, כ- 20% מהתינוקות בישראל נולדים בניתוח קיסרי.
כשכל הסימנים וממצאי הבדיקה יצביעו על תחילת תהליך הלידה ויוחלט לקבל אותך ללידה, יתחיל תהליך הקבלה ללידה. בסופו תקבלי חדר משלך, בו תשהי עד לאחר הלידה.
תהליך הקבלה
אם התברר כי את כבר בשלב של לידה פעילה, אז תעברי אל חדר הלידה, שם תפגשי את המיילדת שתתחיל איתך את תהליך הלידה. המיילדת תשאל אותך לגבי העבר הרפואי שלך, ועל רגישויות לתרופות שאולי יש לך. זה הזמן שבו תתבקשי לחתום על טופס הסכמה מדעת- זהו טופס שגרתי בו תאשרי לקבל טיפולים שגרתיים בחדר הלידה (כמו עירוי, למשל). אם תבקשי לקבל אפידורל במהלך הלידה יהיה עלייך לחתום על טופס הסכמה נוסף לביצוע פעולה זו.
לאחר שלב השאלות, תבקש ממך המיילדת להסיר את כל התכשיטים שעליך ואת בגדיך. מרגע זה לבושך יהיה חלוק הנפתח מאחור, עליו תוכלי ללבוש חלוק הנפתח לפנים שישלים את התלבושת האופנתית.
בהתאם למדיניות בית החולים ובהתאם למצבך ורצונך, ייתכן כי בשלב זה יבוצע חוקן או יוחדר לך עירוי.
בשלב זה, את והמיילדת תתכוננו על ידי מספר פעולות פשוטות להמשך הלידה ולשהותך בחדר לידה. חשוב להבין כי כל הפעולות הללו, הם תמיד לשיקול דעתך, תלויים ברצונך ובהסכמתך, אך נובעים מתוך צורך רפואי אמיתי – הם חשובים ומומלצים אך אינם כורח המציאות, אלא כאשר מדובר בהכרח רפואי או בעת מצב חירום.
כדאי תמיד לזכור! כל החלטה שתעשה בחדר הלידה, מלבד מצבי חירום, צריכה לעבור דרכך ובהסכמתך. את יודעת הכי טוב מה את צריכה ורוצה, וכל השאר מסביבך הם בגדר יועצים.
מה צפוי לך בהמשך- בדיקות במהלך הלידה
במהלך הלידה יש בדיקות שיעשו כחלק מתהליך הלידה הרגיל – מעקב אחר הצירים, התקדמות פתיחה, פקיעת קרומים עצמונית ואחרים שנעשים באופן יזום כחלק מהשגחה רפואית מקובלת – בדיקה נרתיקית, מוניטור, אולטרה-סאונד. במידה וקרומי השפיר כבר פקעו, המילדת תבדוק גם את צבע מי השפיר כדי לבדוק אם יש מקוניאום (צואת התינוק הראשונה) במי השפיר או לא. במידה ויש, תלוי מה הכמות והסמיכות של המים המקוניאלים, אך בדרך כלל יוזמן רופא ילדים ללידה רק כדי לודא שהתינוק לא נשם מן המים הללו. כמו כן היא תבדוק אם אין דימומים חריגים, ועד כמה ירד התינוק באגן הירכיים.
לעיתים נדירות נעשית התערבות למניעת או טיפול בסיבוכים – פקיעת קרומים יזומה, זירוז לידה, לידה מכשירנית, ניתוח קיסרי
בכתבות הבאות המשיכי לקרא על מהלך הלידה לכל שלביה.
אנו מאחלים לך ברכת לידה קלה ובריאה