השמנת־יתר
השמנת יתר או משקל עודף טרם כניסה להריון הם מצבים שעשויים להקשות על הכניסה להריון ומגבירים את הסיכון לסיבוכי הריון ותורמים גם להתפתחות מחלות נלוות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, מחלות לב, דום נשימה בשינה, כאבי גב ופרקים והפרעה ניכרת באיכות החיים.
חשוב להכיר את המדד להערכת משקל שנקרא Body Mass Index (BMI) , שמחושב על ידי חלוקת המשקל בקילוגרמים לגובה במטרים בריבוע – BMI>25 מוגדר כעודף משקל ו BMI>30 מוגדר כהשמנת יתר.
איך ההריון משפיע על השמנת יתר?
ההריון משרה בלבול וחוסר ביטחון בהיבט המשקל, משום שקיימת לכאורה לגיטימציה לאכול יותר ("בשביל שניים"). השמנה בהריון מתקבלת בסלחנות ונתפסת כחלק בלתי נפרד מההריון, פעמים רבות שלא בצדק מבחינה רפואית.
איך השמנת יתר משפיעה על ההריון?
משקל עודף והשמנת יתר קשורים למספר סיכונים לסיבוכים שונים במהלך ההריון, הסיבוכים הללו יכולים להשפיע לרעה הן על האימא והן על העובר.
- ירידה בפוריות – ככל שה – BMI גבוה יותר, כך הסיכוי להרות יורד, סביב 10-35% , בקורלציה להשמנה.
- לידה מוקדמת – הסיכון ללידה מוקדמת עולה ככל שדרגת ההשמנה עולה, בשיעור 15-35%.
- הפלות ותמותה עוברית – בתחילת ההריון, השמנה היא גורם סיכון להפלות, ובשלבים מתקדמים יותר של ההריון ההשמנה מעלה סיכון (עד פי 2 ) לתמותה עוברית תוך רחמית.
- יתר לחץ דם ורעלת הריון – לנשים שמנות יש תוספת סיכון ליתר לחץ דם הריוני ולרעלת הריון
- סוכרת – השמנת יתר ומשקל עודף מעלה את הסיכון (עד פי 5 ) להתפתחות של סוכרת הריונית.
- מקרוזומיה – משקל יתר של האם, ובוודאי בשילוב עם סוכרת הריון, מוביל למשקל יתר ואחוז שומן גבוה אצל העובר. מקרוזומיה יכולה להוביל גם לסיבוכים בלידה, כגון: שיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסרים ולידות מכשירניות, תמותה ותחלואה של העובר בלידה ולאחריה. חלק מן הסיבוכים הם לטווח הרחוק עם עלייה בשכיחות ההשמנה והסוכרת אצל היילודים גם שנים לאחר הלידה.
- ניתוחים קיסריים – ככל שמשקל האם עולה, יחד עם מקרוזומיה עוברית, זה מוביל ללידה ממושכת ושיעור גבוה יותר של ניתוחים קיסריים ולידות מכשירניות.
- קרישיות יתר – קיים סיכון מוגבר להופעת קרישי דם בשל המשקל הגבוה ובשל ירידה בניידות.
- סיבוכי הרדמה.
- זיהומים – יש שיעור גבוה יותר של דלקות בדרכי השתן, זיהומים ברחם ובפצע הניתוח.
- מומים מולדים – השמנת יתר מעלה את הסיכון למומים מסוג NTDs (Neural Tube Defects , מומים בעמוד השדרה והמוח), מומי לב ועוד. כמו כן, קיים קושי לאבחן את המומים הללו בשל הרזולוציה הנמוכה יותר של סקירות המערכות, נוכח רקמת השומן הרבה בבטן של האימא, המקשה על ביצוע האולטרה-סאונד בצורה מיטבית.
כיצד מטפלים בהשמנת יתר בהריון?
יש מגוון רב של המלצות ליעדי המשקל טרם הריון, למידת עליית המשקל בזמן ההריון ולדרכים לשמור על שני אלו. לשם השגת משקל תקין טרם ההריון ושמירה על עליית משקל תקינה במהלכו, נדרשים – בראש ובראשונה – שינוי אורח החיים על ידי אימוץ דיאטה מתאימה, פעילות גופנית ושילוב של מומחי תזונה ודיאטה לשם כך.
כמה מומלץ לעלות במשקל בזמן ההריון?
מידת עליית המשקל בהריון, נגזרת מהמשקל טרם ההריון
- BMI>20 (תת משקל) – תוספת המשקל המומלצת בהריון היא 12.5-18 ק"ג
- BMI 20-25 (משקל תקין) – תוספת המשקל המומלצת בהריון היא 11.5-16 ק"ג
- BMI>BMI 25-30 (משקל עודף – תוספת המשקל המומלצת בהריון היא 7-11.5 ק"ג
- >30 (השמנת יתר) – תוספת המשקל המומלצת בהריון היא עד 6 ק"ג
איך שומרים על עליית משקל תקינה בהריון?
הניהול האופטימלי של נשים הסובלות מהשמנת־יתר צריך לכלול ייעוץ אישי להפחתת משקל אצל דיאטנית (טרם ההריון), שמירה על המשקל הרצוי (במהלך ההריון) ובדיקות לשלילת סיבוכים הקשורים להשמנת יתר במהלך ההריון.
- מעקב משקל אימהי – במהלך ההריון יש לערוך בקרה על העלייה במשקל.
- בדיקות סקר – במסגרת מעקב ההריון, לבצע את כל בדיקות הסקר הנדרשות לזיהוי סיבוכים בהריון בכלל ובפרט אלו הקשורים להשמנת יתר, כגון לידה מוקדמת, רעלת הריון ומעקב גדילה של העובר.