מומים במבנה הרחם
הפרעה במבנה הרחם על רקע מום מלידה או עקב בעיה נרכשת, עלול להוביל לקושי להרות, להפלות חוזרות ולסיבוכי הריון, כגון: לידה מוקדמת, מצגים לא תקינים של העובר בלידה ושיעור גבוה של ניתוחים קיסריים.
הרחם נוצר במהלך ההתפתחות העוברית על ידי איחוי של מספר צינורות אשר מובילים ליצירת נרתיק, צוואר רחם, רחם וחצוצרות. פגיעה בשלבים שונים של ההתפתחות התקינה הזו יכולה לגרום לפגיעה – בדרגות שונות – במבנה הרחם.
מחיצה ברחם – חלוקה של הרחם על ידי מחיצה במרכזו, שיכולה להיות בגודל שונה בין אישה לאישה. מכלל המומים הרחמיים, זהו המום השכיח ביותר, וקיים בכ – 2% מהנשים. הקשר בין הימצאות מחיצה ברחם לאי פריון אינו ברור, אך ברור כי מחיצה ברחם מעלה את שכיחות ההפלות המוקדמות בהריון. מבין מומי הרחם, מחיצה ברחם היא הקלה ביותר לטיפול על ידי היסטרוסקופיה ניתוחית וכריתת המחיצה.
רחם דו קרני – מצב בו יש מעיין שני רחמים אשר גופי הרחם נפרדים אך הם מחוברים בחלקם התחתון ובעלי צוואר אחד. ברחם דו קרני (וכן ברחם כפול או חד קרני) יש חלל רחם המוגבל בגודלו, ועל כן יש עלייה בשיעור סיבוכי ההריון, כגון הפלות מאוחרות, לידות מוקדמות ומצגים לא תקינים של העובר, המעלים את שכיחות הלידות בניתוח קיסרי .
רחם חד קרני – קיים רחם אחד אשר הינו קטן משמעותית מרחם רגיל, משום שמחצית אחת של הרחם והחצוצרה באותה צד לא מתפתחים.
רחם כפול – מצב בו יש שני גופי רחם נפרדים לחלוטין, בד"כ יחד עם מחיצה בנרתיק
כיצד מאבחנים מומי רחם
מום רחמי הינו מצב מולד אשר בדרך כלל נעדר תסמינים, ולכן האבחנה נעשית בד"כ באופן אקראי בעת בדיקה שגרתית או במסגרת ברור של בעיות נלוות כגון אי פריון, הפלות חוזרות או לידות מוקדמות . יש בדיקות שונות שיכולות לאבחן ליקויים במבנה הרחם, כגון: אולטרה-סאונד (רגיל או תלת-ממד), הידרוסונוגרפיה (אולטרה-סאונד בשילוב הזרקת נוזל לחלל רחם), צילום רחם או היסטרוסקופיה.
אולטרה-סאונד – הדרך הלא פולשנית והפשוטה ביותר לאבחון מום ברחם היא על ידי בדיקת אולטרה-סאונד, לעיתים החשד עולה בעת בדיקת אולטרה-סאונד רגילה אך בכדי לשפר את דיוק הבדיקה ניתן לשלב אולטרה-סאונד בתלת-ממד או אולטרה-סאונד מסוג הידרוסונוגרפיה.
הידרוסונוגרפיה – זו בדיקת אולטרה-סאונד רגילה, הנעשית ללא ההרדמה, ובכדי לשפר את דיוק האבחנה משלבים הזרקת נוזל (מים פיזיולוגיים) דרך צוואר הרחם אל תוך חלל הרחם. זו בדיקה לא פולשנית שניתן לעשותה ללא כאבים וללא צורך בהרדמה
צילום רחם – בדיקה לא פולשנית יחסית שבה מזריקים יוד אל תוך חלל הרחם ומצלמים את מבנה הרחם בצילום רנטגן רגיל.
היסטרוסקופיה – בבדיקה זו מחדירים סיב אופטי דק אל תוך חלל הרחם, דרך צוואר הרחם ובכן ניתן לראות באופן ישיר, דרך מצלמה על הסיב האופטי, את מבנה הרחם. מדובר בפעולה פשוטה, יחסית ללא כאבים שניתן לבצעה גם ללא הרדמה.