כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

לא רק ירידת מים: 8 סימנים לכך שהלידה מתקרבת

לידה מתקרבת מלווה בדרך כלל בסימנים רבים. חלקם ברורים וחלקם עדינים, חלקם מתרחשים מספר שבועות לפני הלידה ואחרים ממש עם תחילתה.
המשיכי לקריאת המאמר מטה כך תלמדי על הסימנים הצפויים לקראת הלידה, מתי התינוק החדש עומד להגיח לעולם, ומה לעשות עד אז.
זמן קריאה:
6 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

ירידת המים הידועה היא אחד הסימנים הבולטים לתחילתה של לידה חדשה. בסרטי קולנוע וסדרות טלוויזיה משתלב רגע זה בלא מעט סצנות דרמטיות וקומיות כאחד. קל להתבלבל ולחשוב שרגע זהו הרגע בו הלידה מתחילה. בפועל, בשבועות ההריון האחרונים מתחיל הגוף לאותת שהלידה מתקרבת.

שלב ראשון: סימני לידה רחוקים

צירם מדומים

לעתים הסימן הראשון ללידה מתרחש מספר שבועות לפני הלידה בפועל. מדובר בצירים מדומים המלווים בהתקשות של הרחם. הם עשויים להתרחש מספר פעמים ביום בתקופה זו. תפקידם הוא לעזור לראש התינוק להגיע למקומו, לקצר ולרכך את צוואר הרחם. איך מבדילים בינם לבין צירים של ממש? הם חלשים, התדירות שלהם אינה קבועה, הם קצרים מאוד ולרוב אינם כואבים. בנוסף, לא מתרחשת בשלב זה פתיחה של צוואר הרחם.

תחושת הקלה

תחושת הקלה נוצרת אצל האישה ההרה עקב התבססות ראש העובר במקומו כהכנה ללידה. התבססות זו גורמת לרווח בין החזה לרחם שמאפשר הקלה ביכולת הנשימה.

התגברות תדירות מתן שתן

התגברות תדירות מתן שתן נובעת גם היא מהתבססות ראש התינוק באגן. כן, זה קורה שוב!

הפרשות לבנות מהנרתיק

תופעה נוספת העשויה להתרחש אצל חלק מהנשים היא הופעתן של הפרשות לבנות מהנרתיק. שימו לב: אין מדובר בירידת מים.

עלייה במתח הרגשי

עוד סימן ללידה המתקרבת הוא עלייה במתח הרגשי של האם. הקושי לשאת את ההיריון, תחושה שהוא לא ייגמר לעולם, עייפות מוגברת בצד קושי לישון בלילה, פחדים מהעתיד לבוא ועוד.

מה עושים כשמזהים סימנים רחוקים ללידה המתקרבת?

מותר ורצוי לקבל עיסויים לגוף מהמומחים שמוסמכים לעשות זאת בהריון, לעשות אמבטיות בטמפרטורה נעימה ואף לקיים יחסי מין המשרים רגיעה וגם עוזרים לרחם להתכווץ. מומלץ לשוחח על הרגשות העולים עם אדם קרוב.

חשוב!
עלייך לשים לב לתנועות העובר ולעקוב אחריו.
יש לוודא שהוא זז כשלוש פעמים בשעה, עדות לכך שמצבו תקין.

שלב שני: סימני לידה קרובים

לפני הלידה עצמה מתחילים להופיע סימנים המעידים יותר מכל על התקרבותה.

יציאת הפקק הרירי

יציאה של פקק רירי דמוי ג'לטין מהנרתיק מלווה בהפרשה קלה של דם. לרוב צבע הדם הוא חום-אדמדם המעיד שהדם עבר חמצון. לא מדובר בדימום; לרוב לאחר מספר ניגובים ההפרשה נעלמת ולא חוזרת. בשלב זה רצוי לארוז את התיק ללידה, אך אין צורך לנסוע לבית החולים. אמנם מדובר בסימן מבשר לידה, אך אין לדעת בוודאות מתי היא תתרחש.

צירים אמיתיים

הסימן הבולט מכולם הוא הופעת הצירים הממשיים. התכווצויות הרחם בשלב זה מופיעות בתדירות קבועה, הצירים ארוכים ועוצמתיים יחסית לצירים המדומים שהחלו קודם לכן. הצירים יורגשו בבטן התחתונה או בגב התחתון, ולעיתים הם יבואו לידי ביטוי בכאבי גב בלבד.

ירידת מים

הסימן האחרון והמפורסם ללידה המתקרבת הוא, כאמור, ירידת מים. מדובר בפקיעה ספונטנית טבעית של קרום מי השפיר, המתבטאת בהופעה של נוזל מימי דרך הנרתיק. ירידת המים מתאפיינת בהיעדר היכולת לשלוט בכך, בשונה ממתן שתן בו את יכולה לשלוט. כמות מי השפיר אינה קבועה והיא משתנה מאישה לאישה. מי השפיר הם מים צלולים במרבית המקרים. לעיתים הם עכורים, כי הם מכילים את הצואה של התינוק. חשוב לשים לב לכך, כי בבית החולים ירצו לדעת עובדה זו.

מה עושים כשמזהים סימני לידה קרובים?

רצוי לקחת שעון ולעקוב בעזרתו אחר הצירים. אפשר להשתמש באפליקציית תזמון צירים. בהתחלה הצירים יהיו לא מסודרים וקצרים. בהמשך הם יהפכו להיות סדירים וארוכים יותר. אם את מסוגלת להתמודד עם הכאב ולא נלחצת ממנו, אפשר להיות בבית בשלב זה. אם מדובר בלידה ראשונה, חשוב לשמור על הכוחות, שכן לידה זו היא ארוכה בדרך כלל. כדי לעשות זאת, אפשר לצאת לטיול בחוף הים, להיעזר בכדור פיזיו גדול על מנת להקל על הכאב, לעשות מקלחת או אמבטיה, לעשות עיסוי עם שמן, לקרוא ספר ואפילו לקיים יחסי מין בין הצירים. בכל הקשור לאוכל, מומלץ לאכול מאכלים קלים בלבד, שכן לעיתים יש בחילות או הקאות בשלב זה.

חשוב לדעת, שסימנים אלה יכולים להופיע יחד או בנפרד זה מזה. הדבר משתנה מאישה לאישה, כמו גם מהריון להריון.

מתי להגיע לבית החולים?

כאשר הצירים נהיים סדירים ותכופים יותר. כלומר, כאשר הם מופיעים כל 5-10 דקות והמשך שלהם נע בין 45 ל-60 שניות, במשך שעתיים לפחות בלידה הראשונה. בכל מקרה, אם את לא מרגישה בנוח להיות בבית עם כאבים, תגיעי לחדר לידה גם אם הצירים קצרים יותר ותדירותם נמוכה יותר. במקרה של ירידת מים, ההנחיה הרשמית היא להגיע מיד לבית חולים. שימי לב, גם לידות ראשונות עשויות להיות מהירות. בכל מקרה בו את מרגישה צורך להיות בבית חולים רצוי ללכת לבדיקה רפואית.

בלידה שנייה הכול קורה מהר יותר

כדאי לדעת שבכל לידה – ראשונה, שניה, שלישית או עשירית – התופעות שתיארנו יהיו אותן תופעות. עם זאת, החל מהלידה השנייה התהליך עשוי להיות הרבה יותר מהיר. נשים רבות יוצאות מהלידה הראשונה עם זיכרון של בחוויה ארוכה מאוד, לכן בלידה השנייה הן מעדיפות להישאר בבית כמה שרק אפשר. עם זאת, מאחר ולידה שנייה ואילך מתרחשות מהר יותר, את עשויה ללדת עוד לפני שהספקת להגיע לחדר לידה. כדאי לדעת זאת ולפעול בשלב מוקדם יותר.

תודה לדרורה קורן, מיילדת בבית החולים זיו, לד"ר נגה פורת, יו"ר החברה הישראלית לרפואת נשים בקהילה, על עזרתן בהכנת המדריך.

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן