מהם פרוסטגלנדינים?
כאשר נוצר מצב או סיבוך הריון אשר מהווה סיכון לאימא או לעובר בהמשך ההריון יוחלט לבצע זירוז לידה בשפה העממית או השראת לידה בלשון הרופאים.
ישנן דרכים שונות לזירוז לידה, טבעיות ולא טבעיות, הורמון הפרוסטלגלדין הוא חומר טבעי המצוי בשפע ברקמות הגוף: בזרע, ברחם ועוד. תפקיד הורמון הפרוסטלגלדין בעת לידה הוא לרכך את צוואר הרחם, לקדם את המחיקה ואת הפתיחה, ובכך להביא להבשלת צוואר הרחם לקראת הלידה. הפרוסטגלנדינים גורמים להתכווצויות הרחם ומסייעים בהכנת הרחם ללידה.
כיצד פועל ההורמון?
כאשר צוואר הרחם סגור וארוך, ניתן לגרום לזירוז הלידה באמצעות מתן פרוסטגלנדינים, שמטרתם לגרום לצוואר הרחם להתקצר ולהיפתח מהר יותר לקראת הלידה. בטיפול מסוג זה יכולים להופיע צירים, כבר שעתיים לאחר מתן התרופה. ההורמון מרכך את צוואר הרחם ומקדם את המחיקה והפתיחה שלו ובכך גורם לשיפור התנאים הצוואריים (במדד בישופ) על ידי ריכוך צוואר הרחם ועידוד התפתחותם של צירים.
כיצד נעשה השימוש בפרוסטגלנדינים
הדרך הנפוצה ביותר לשימוש בפרוסטגלנדינים היא באמצעות תכשיר (פרופס- propess או מיזודל – misodel) שמחדירים לתוך הנרתיק קרוב לצוואר הרחם. פרופס – משחרר פרוסטגלנדינים באופן מבוקר במשך 24 שעות. אפשרויות נוספות לשימוש בפרוסטגלנדינים יכול להיעשות באמצעות ג'ל, נר וטבליות. תלוי בצורת החומר המוחדר, ייתכן שיהיה צורך במתן מנות חוזרות.
האם זה כואב?
תופעת לוואי עלולה להיות צירים תכופים וכואבים במיוחד.
יעילות וסיבוכים
התרופה נחשבת יעילה, אולם ייתכנו סיבוכים כמו גירוי יתר של הרחם להתכווצויות, מה שעלול לגרום לשינויים בניטור העובר.
תופעות לואי אפשריות לשימוש בהורמון פרוסטגלנדין זה הן שינויים קיצוניים בלחץ הדם, בחילות וצירים חזקים מאוד שיכולים להביא ללידה מהירה, או סתם לכאבים שלא בהכרח יובילו ללידה המיוחלת.
בשל הסיכון לגרימת התכווצויות חזקות מדי של הרחם, צריך להיזהר מלהשתמש בתרופה בנשים ולדניות (שזו לא הלידה הראשונה שלהן) ובנשים שעברו ניתוח קיסרי.
היכן ניתן הטיפול?
הטיפול ניתן רק בחדר הלידה ולא במרפאה.