מהי לידת בית?
לידת בית היא לידה המתרחשת, על פי תכנון, מחוץ לבית חולים, בין אם בביתה של היולדת או בכל אתר לא רפואי אחר, לרוב בתמיכה של רופא, מיילדת או דולה ועם מינימום הכרחי של ציוד והתערבות במהלך הלידה.
אין ספק כאשר לידת בית עוברת בשלום ובהצלחה (ואכן רוב הסיכויים שכך יקרה) מדובר בחוויה מעצימה שתיזכר לחיים, אך כאשר לידת בית מסתבכת, הסיכונים והסיבוכים הופכים משמעותיים יותר וקשים יותר בשל חוסר היכולת להגיב במהירות וע"י צוות רפואי מיומן ומצויד (שיכול, למשל, לבצע ניתוח קיסרי בשל מצוקה עוברית, מה שלא ניתן בשום צורה ודרך לבצע בלידת בית).
- מה מהלידות הן לידות בית?
- מה הסיבות ללדת בבית?
- האם לידת בית היא בטוחה?
- מה עמדת משרד הבריאות?
כמה מהלידות הן לידות בית?
ככלל, שיעור לידות הבית בעולם המערבי ובישראל הוא נמוך מאוד, למעט בהולנד שנחשבת לשיאנית בלידות בית – שם כשליש מן הלידות הן לידות בית. בישראל, רובן המוחלט של הלידות בישראל מתרחש בית חולים. בישראל יש כ – 500 לידות בית בשנה, המספר הזה נמצא במגמת עלייה אך עדין מהווה פחות ממחצית אחוז הלידות בישראל.
מה הסיבות ללדת בבית?
הסיבות שמובילות לנשים ללדת בבית, כוללות בין היתר: אוירה ביתית ורגועה, שליטה מלאה על מהלך הלידה, תנועות ותנועתיות בלידה, הצוות המשתתף בה והמלווים הנוכחים במהלכה, כמו גם הרצון לחוות לידה טבעית במלואה, ללא משככי כאבים וללא התערבות רפואית.
האם לידת בית היא בטוחה?
מול יתרונותיה הרבים של לידות בית, עולה השאלה המשמעותית ביותר של מהי מידת הבטיחות של לידת בית. קיימים מחקרים רבים אשר בדקו את שאלת הבטיחות של לידות בית, ולא כל הממצאים הם חד משמעיים ו/או מובילים למסקנות ברורות באשר לבטיחות לידות הבית.
על בסיס כלל המחקרים הקיימים, ארגון הבריאות העולמי הסיק כבר לפני שנים רבות כי במקרים בהם מדובר בנשים בריאות, בהריון ראשון, כאשר ההריון איננו בסיכון ומהלך ההריון היה תקין ובליווי של מיילדת מוסמכת במהלך הלידה – לידת בית בטוחה כמו לידה בבית חולים. יתר על כן, כאשר עבור נשים שזו אינה הלידה הראשונה שלהן לידת בית עשויה אף להיות בטוחה יותר. גם מחקרי המשך תמכו במסקנה זו והראו כי תחת כל התנאים הללו, לידת בית הינה בטוחה כמו לידה בבית חולים, וכי אכן יש פחות התערבויות רפואיות בלידות בית.
אולם, חשוב לציין כי על פי אותם המחקרים 10-30% מן הנשים אשר תכננו ללדת בבית ואף החלו את תהליך הלידה בביתה, נזקקו בשלב מסוים להעברה לבית חולים. סיבות היכולות להוביל להפסקת לידת בית ולהמשכה בבית החולים כוללים גורמים כגון: צורך בזירוז, ניתוח קיסרי או בשל סיבוכים אחרים במהלך ולאחריה.
מבחינת התינוק הנולד בלידת בית, השאלה החשובה ביותר היא מידת התמותה והתחלואה העלולים להיגרם בעת לידת בית. גם כאן, יש מספר מחקרים המלמדים כי שיעורים של תמותת ותחלואת תינוקות היו דומים עבור לידות בית ולידות בית חולים. זהו נתון אשר חוזר על עצמו במחקרים נוספים, אם כי ברפואה כמו ברפואה – ישנם מחקרים המראים גם אחרת, ומצביעים על שיעורי תמותת תינוקות גבוהים פי 3-4 בלידות בית מול לידות בבית חולים, והשיעור הזה אף עולה כאשר אין ליווי של מיילדת מוסמכת וממשיך לעלות כאשר מדובר בהריונות בסיכון.
מהי עמדת משרד הבריאות?
למרות התנגדות יחסית של הממסד הרפואי, נוהלי משרד הבריאות מאפשרים לידת בית בישראל. אולם, החוק בישראל אינו מעודד זאת משום שהוא מתנה את קבלת מענק הלידה מביטוח לאומי בבדיקה של היילוד בבית החולים, גם לאחר לידת בית – וכך קושר כלכלית בין לידה בבית חולים לבין מענק הלידה.