מדוע חשוב להקפיד על שתית מים מספקת בתקופת ההריון
בחודשי ההריון כמות המים שהגוף שלנו מכיל עולה באופן משמעותי ויכולה להגיע עד 6-7 ק"ג. עיקר המים משמשים להעלאת נפח הדם על מנת לאפשר מעבר תקין ויעיל של רכיבי מזון לעובר המתפתח. מי השפיר החיוניים לשמירה על העובר תורמים גם הם לעלייה בדרישת הגוף למים.
שתיית מים מספקת חשובה לכולנו תמיד היות ורוב גופנו עשוי ממים ותלוי בהם על מנת לתפקד ולשמור על הבריאות. בתקופת ההריון החשיבות של צריכת מים עולה היות ולקחים חלק חשוב בשמירה, הזנה והתפתחות העובר.
כיצד שתייה מספקת של מים יכולה לעזור לך בתקופת ההריון
מניעת התייבשות
שתיית מים בכמות מספקת מאפשרת לגופך לשמור על רמה תקינה של נוזלים בזרם הדם ובכל הרקמות ובעקבות כך לתפקד כראוי וביעילות. התייבשות קשורה בהתכווצויות שרירים ובמצב מתקדם עלולה להשרות צירים. בשליש השלישי להריון התייבשות עלולה להוביל לצירים שיביאו ללידה מוקדמת, טרום זמנה.
הפחתת כאבי ראש ותחושת עייפות
התייבשות, כלומר מחסור במים בתאי הגוף, מגבירה את השכיחות של כאבי ראש, סחרחורות ועייפות. כמו כן, היא קשורה בירידה בכושר הריכוז והזיכרון לטווח קצר. שתיית מים מספקת לעומת זאת מונעת התייבשות ותורמת לתחושת רעננות וחיוניות.
הקלה בתחושות של צרבת ובחילות בוקר
אם את מקפידה לשתות מים בכמות מספקת לאורך כל היום ובקביעות סביר להניח שתסבלי פחות מבחילות בוקר ומצרבות. נשים ששותות פחות מהמומלץ נוטות לסבול יותר מתופעות אלו. אם את סובלת מהקאות, חשוב שתקפידי להגביר עוד יותר את שתיית המים על מנת להחזיר לגופך את הנוזלים שאבדו בהקאה.
עידוד פעילות מעיים תקינה
נשים רבות סובלות מאי סדירות של מערכת העיכול בזמן ההריון. יש הסובלות מעצירות ואחרות דווקא משלשול. כך או כך, שתיית מים מספקת יכולה לסייע. פעילות גופנית מושכלת, הגברת צריכת סיבים תזונתיים והקפדה על שתיית מים תעודד את תנועתיות המעי ובכך תורמת להפחתת עצירות. צואה רכה בתדירות גבוהה גורמת לאובדן גדול של מים ועלולה לגרום להתייבשות. חשוב להקפיד על שתיית מים מוגברת ולפנות לייעוץ מקצועי.
הפחתה בדלקות בדרכי השתן
מים יכולים לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן השכיחות בתקופת ההריון. שתיית מים מספקת מאפשרת לכליות להפריש שתן מדולל בקלות ובמהירות ובכך להפחית סיכון לזיהום.
כמה מומלץ לשתות בזמן ההריון
ההמלצות הרשמיות לשתיית מים מדברות על לפחות 2.3 ליטרים של נוזלים ליום עבור נשים בהריון ( מעל גיל 19 שנים ) שהם כ 12 כוסות ליום. המלצות אלו מתייחסות לנשים בריאות בתנאי מזג אויר ופעילות יומיומית רגילה. נשים העוסקות בפעילות גופנית או במזג אויר חם ויבש מהרגיל צריכות לשתות יותר.
ניתן להיעזר בצבע השתן על מנת להעריך את כמו השתייה היומית. שתן שקפקף וחסר ריח מעיד בדרך כלל על שתייה מספקת. השתן הראשון על הבוקר משקף את המצב מיום אתמול ומהלילה.
חשוב לזכור כי מים הם המרכיב העיקרי בחלב ולכן גם בתקופת ההנקה חשוב להקפיד על שתייה מספקת.
רגע לטיפ …
תקופת ההריון וההנקה הן הזדמנות נהדרת לתרגל שתיית מים עבור נשים אשר לפני כן לא הקפידו על כך. שתיית מים איכותיים ונקיים היא אחד ההרגלים התזונתיים החשובים לשמירה על הבריאות שכדאי מאוד שאנחנו האמהות נאמץ כדרך חיים וננחיל לילדינו כבר מגיל צעיר. אמא אשר מראה לילדיה שהיא נהנית משתייה של מים מהווה מודל חיקוי נהדר ומוצלח במיוחד עבורם ומאפשרת חיים בריאים וטובים יותר.
מה מומלץ לשתות בזמן ההריון
הנחיות משרד הבריאות הישראלי כוללות המלצה על הפחתה בצריכת משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים ומשקאות המכילים תכולה גבוהה של קפאין. כמו כן על הימנעות מצריכת ממשקאות אלכוהוליים בכל תקופת ההריון וההנקה.
בחירה במים היא המומלצת ביותר ביותר עבור כולנו ובייחוד בתקופת ההריון.
השימוש הגובר במים מותפלים, אכיפה טובה יותר כנגד מקורות לזיהום קרקע ומים על ידי המשרד להגנת הסביבה ועדכון תקנות בריאות העם למי שתייה מפחיתה בהדרגה את נוכחות המזהמים במים.
יחד עם זאת התקנים עבור מים מינרליים מחמירים יותר מהתקנים למי ברז ומים מינרליים אינם עוברים חיטוי בכלור כפי שעוברים מי הברז למניעת חיידקים. בחירה במסנני מים ביתיים למיניהם אינה יעילה כנגד מתכות המגיעות מהצנרת ומזהמים אחרים כדוגמת חומרי הדברה, דלק ושאריות של תרופות.
המאמר נכתב ע"י שרון דבוש חלילי, דיאטנית קלינית,
נביעות – בר מים מינרליים לבית ולמשרד.