כשבועיים לאחר הלידה זה מתחיל: התינוק הופך לחסר מנוחה, בוכה לעיתים קרובות ולפעמים פשוט אי אפשר להרגיע אותו. לרוב, הבכי מופיע בעיקר בשעות הערב ומלווה גם בהתכווצויות והתפתלויות של הגוף. כשליש מהתינוקות יסבלו בחודשי החיים הראשונים מגזים או בשמה המדעי של התופעה "קוליק" (Colic) או "עווית הבטן". הגורמים לתופעה עדיין אינם ברורים דים אך מומחים מעריכים שמדובר בחלק מהתפתחותו התקינה של התינוק והבשלת מערכת העיכול שבזמן הלידה עדיין לא השלימה את מלוא התפתחותה. בשל כך, מתקשה הקיבה להסתגל לקבלת האוכל שלא באמצעות השליה וחבל הטבור. חוסר בשלות מערכת העיכול גורמת ללכידת בועות אוויר בקיבה ובמעי ותקופת הגזים היא למעשה תהליך ההסתגלות של מערכת העיכול של התינוק למעבר להזנה להזנה דרך הפה.
חלק מהתינוקות יסבלו מגזים החל מגיל עשרה ימים ועד לגיל שלושה חודשים לערך. חומרת התופעה משתנה מתינוק לתינוק. זוהי תופעה חולפת אך עם זאת מדובר בתופעה שמקשה על חיי היום יום, מורטת עצבים ולרב אינה ניתנת לפתרונות קסם.
איך בועות האוויר מגיעות לקיבת התינוק?
- האכלה: האכלה מבקבוק או תנוחת הנקה לא נכונה עשויות לגרום לבועות אוויר קטנות לחדור אל מערכת העיכול ולגרום לכאבים.
- בכי: בעת בכי התינוק נושם דרך הפה ואוויר חודר למערכת העיכול.
- תגובה למזון: תינוקות שניזונים בעיקר מתמ"ל עשויים לייצר גזים במערכת העיכול, בדומה לתגובה של קיבת מבוגר לשתיית חלב. ההבדל הוא שמבוגרים יודעים לשחרר גזים באופן עצמאי, ואילו תינוקות זקוקים לעזרה.
איך מזהים כאבי גזים?
לפי ההגדרה הרפואית, תופעת הגזים גורמת לבכי חזק במשך שלוש שעות ביום, יותר משלוש פעמים בשבוע למשך יותר משלושה שבועות. לרוב הבכי יופיע בשעות קבועות ביום, ויהיה מלווה בהתכווצויות של התינוק כלפי פנימה, למעין כדור קטן.
באיזו שעה ביממה צפוי שיהיו גזים לתינוק?
התקפי הגזים מופיעים בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב, אך יחד עם זאת, הורים רבים מדווחים על בכי כתוצאה מגזים גם בשעות היום או בשעות משתנות.
זיהוי תופעת הקוליק
כאשר אין לתינוק בעיה רפואית ידועה והוא סובל מכאבים בלתי מוסברים יותר מ-3 שעות ביום, מעל ל-3 ימים בשבוע ולאורך 3 שבועות לפחות – סביר שהוא סובל מ"גזים"עווית בטן" או גזים בשמם האחר.
האבחון מתבצע בד"כ בשיטת השלילה – אם התינוק לא סובל מבעיה בריאותית אחרת והוא עד גיל 3 חודשים, ובמיוחד אם התופעה מתחילה בשעות אחר הצהריים וכוללת התפתלות של הבטן סביר להניח שהוא סובל מגזים בבטנו.
סימנים נוספים לזיהוי גזים אצל תינוקות? הסימנים הבאים מחזקים את האפשרות שמדובר בגזים:
- אגרוף כפות הידיים
- התפתלויות וכיווץ הגוף באי נוחות
- קיפול הברכיים לכיוון הבטן
- התעצמות הכאבים בשעות אחר הצהריים / הערב
אבל חשוב לדעת שיש כלים להקל על הבייבי. קיימות מספר שיטות שיכולות להקל על הבייבי אך אין ערובה להצלחה ולעיתים לא ניתן לעשות כלום. החשוב ביותר- עליכם להצטייד בהרבה סבלנות. תינוקכם יגיב ללחץ ומצוקה מצדכם ההורים והוא שמצדו יבכה ויצרח עוד יותר.
איך מקלים על כאבי הגזים?
ראשית וחשוב ביותר לזהות את הסיבות שעלולות לגרום לכאבי בטן וגזים. זיהוי לא נכון של הסיבה לבכי התינוק עלול לגרום להגברת כאבי הבטן והגזים. רוב הזמן נחשוב שזה מרעב ונמהר להאכילו, אך האכלת יתר עלולה לגרום לעומס על מערכת העיכול וגזים.
כלל אצבע שחשוב לזכור: תינוק רעב לא יירגע בשום דרך מלבד קבלת סיפוק רצונו לאכול לכן- אם הצלחת להרגיע את תינוקך בדרך אחרת ככל הנראה הוא לא באמת רעב.
בזמן שתינוקך סובל מכאבי גזים חשוב להחזיקו בידיים ולחפש את הדרך התנוחה הנוחה לו ביותר. ישנן מספר תנוחות מומלצות בזמן התקף גזים:
- ערסול: איחזו את התינוק בתנוחת הערסול, כשעורפו מונח על אמה אחת והאמה השנייה מתחת לברכיו. תנוחה זו משחררת את שרירי הבטן ומסייעת לשחרור הגזים. שלבו את תנוחת הערסול עם ניעות ברכיים קלות, קיפצו בעדינות על כדור הפיזיו או צאו לצעידה קלה. התנועה מסייעת להרגעת התינוק ולהרפיית גופו.
- עיסוי: השכיבו את התינוק על גבו והניעו את רגליו לכיוון הבטן. סובבו בעדינות את רגליו עם כיוון השעון או עסו את הבטן בעדינות בתנועות מעגליות. שימו לב: אם התינוק אינו נרגע או מתנגד לעיסוי, יש להפסיק באופן מידי.
- כיווץ הרגליים לכיוון החזה: כופפו את רגליו של תינוקכם בעדינות לכיוון בית החזה. פעולה זו מסייעת לשחרור גזים.
- תנוחת "נמר על העץ" : הניחו את תינוקכם עם הפנים כלפי מטה על הזרוע כאשר ראשו פונה לכיוון המרפק. בתנוחה הזו נוצר לחץ על חלל הבטן שממתן את העוויתות ומרגיע את התינוק. חיפנו עם היד את ביטנו של התינוק ומידי פעם כווצו ושחררואת אצבעותיכם במעין תנועות עיסוי לביטנו של הבייבי.
- אמבטיה: השהייה במים נעימים וחמימים מסייעת לשחרור הגוף ולהרגעת התינוק ולכן עשויה לסייע גם לשחרור הגזים. לחילופין ניתן לחמם את גוף התינוק עם שמיכה.
- הימנעו מהאכלת יתר: כשתינוק בוכה המחשבה הראשונה שעולה לנו היא שהוא רעב. אבל לעיתים הבכי נגרם בגלל כאבי בטן וגזים ואנחנו בטעות מאכילים אותם עוד ועוד. פעולת המציצה מרגיעה את הקטנטנים ולכן הם נענים להאכלה בשימחה אבל כמות האוכל תהיה גדולה ממה שהם צריכים,תמלא את קיבתם המלאה כבר ותגביר את כאבי הבטן. אז… לפני שתמהרו להאכיל את תינוקכם תנסו להרגיעו בדרכים אחרות ורק לאחר מכן תקבלו החלטה אם התינוק באמת עדיין רעב.
- תינוקות יונקים: ישנם מזונות שידועים כגורמים לגזים כגון: כרוב, קטניות, עגבניות, פרי הדר ומוצרי חלב פרה וכד'. לכן, כדאי לשים לב האם התופעה מחמירה אצל תינוקך בעקבות אכילה של מזונות מסוימים על ידי האם.
- תינוקות ניזונים מתמ"ל: ניתן לשקול להחליף את התמ"ל. חלק מתרכובות המזון קלות יותר לעיכול בהשוואה לאחרות.
- החזיקו את תינוקכם על הידיים: כשתינוקכם בוכה הוא משדר מצוקה וזקוק לחום גוף ולמגע שלנו. חיבוק ומגע שהוא צריך הוא ילמד לסמוך על העולם ויקבל את הכלים להירגע גם כשכואב וקשה.
- החזיקו את תינוקכם על הידיים: כשתינוקכם בוכה מגזים מציצת מוצץ עשויה להרגיעו. תינוקות יונקים שמסרבים למוצץ ניתן לאפשר להם לינוק מעט או להרגע על שדה של האם.
ממה כדאי להיזהר?
קיימים היום בשוק תכשירים טבעיים שונים לטיפול בגזים אצל תינוקות, כמו חליטות תה או תוספי תזונה, אך חשוב לשים לב להשתמש רק בתכשירים שקיבלו את אישור אגף הרוקחות במשרד הבריאות. תכשירים ללא אישור של אגף הרוקחות לא עמדו במבחנים קליניים ואינם נדרשים לעמוד בדרישות המחמירות של המוסדות הרפואיים. כמו כן, תכשירים טבעיים שאינם עברו אישור של אגף הרוקחות, עשויים להכיל חומרים שאינם בריאים לתינוקות, כמו אלכוהול וסוכר. במקרה שאינכם בטוחים לגבי האישור שקיבל תכשיר מסוים, התייעצו עם רופא הילדים.
מתי ללכת לרופא?
תופעת הגזים, כאמור, הינה תופעה טבעית ונפוצה ואינה מסוכנת לתינוק או גורמת לירידה במשקל. יחד עם זאת, אם מופיע אחד מהסימנים הבאים מומלץ לגשת לבדיקה רפואית:
- חום
- הקאות חוזרות
- הופעת דם בשתן או בצואה
- נפיחות או רגישות באזור המפשעה או שק האשכים
- עצירות ממושכת
- כאב בזמן הטלת שתן
- ירידה בתיאבון לאורך זמן
הכתבה באדיבות חברת כצט, יצרנית טיפטיפות סימיקול