כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

טחורים בהריון | Hemorrhoids

מדוע יש טחורים בהריון? האם אפשר למנוע אותם? תופעה נפוצה, מטרידה וכואבת שלרב אין מדברים בה.
אילו תרופות ומישחות בטוחות לשימוש? האם הם יעלמו לאחר הלידה?
המשיכי וקראי את המדריך לתופעה כאובה זו שהכנו במיוחד בשבילך..
זמן קריאה:
9 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

טחורים בהריון, תופעה שכיחה וכואבת שלרב נימנעים מלדבר בה בגלל חוסר נעימות. נשים בהריון נמצאות בקבוצת סיכון לסבול מטחורים ולמעשה, כל אשה חמישית תסבול מהם בעיקר במהלך השליש האחרון להריון. הסיבה העיקרית היא העומס הרב על הגוף בשליש האחרון של ההריון.

אז מה אפשר לעשות כדי להפחית את הסיכון להתפתחות טחורים ופיסורה בזמן ההריון? כיצד ניתן להקל על המצב כשהכל כואב ולא נעים? ריכזנו עבורך כמה דרכים למניעה ולהקלה.

מהם טחורים?

למעשה אלו הם ורידים המתנפחים באיזור פי הטבעת. טחורים חיצוניים הבולטים החוצה מפי הטבעת שכיחים יותר בהריון, אך גם טחורים פנימיים יתכנו ויבואו לידי ביטוי בכאב, בדימומים, בתחושת עקצוץ ובעירה. התסמין העיקרי הוא גושים אדומים היוצאים מפי הטבעת. יכול להיות גוש אחד כזה או מספר גושים. הם גורמים להרגשת כאב בזמן עשיית צרכים, הליכה וישיבה. טחורים נוצרים בגלל משקל הרחם על הוורידים שיוצר עומס. גם עצירות יכולה להוות גורם עקיף. יתכן ולא יופיעו בהריון אך יצוצו בזמן הלידה עצמה מעצמת הלחיצות. הבשורה הטובה היא שכמעט תמיד יעלמו הטחורים תוך זמן קצר לאחר הלידה.

מה הם הסימנים וכיצד תזהי שמדובר בטחורים? 

הסימנים האופייניים לטחורים בהריון ובכלל
  • גירוד בפי הטבעת
  • כאב בפי הטבעת ובמיוחד במהלך יציאה
  • תחושה של בליטה או בליטות מעבר לפי הטבעת.
  • דימום קל במהלך יציאה

טחורים מוגדרים ברמות חומרה שונות

טחורים פנימיים שאינם גולשים מעבר לפי הטבעת.

טחורים הגולשים מעבר לפי הטבעת בזמן היציאה.

טחורים שגולשים מעבר לפי הטבעת אך ניתנים “להחזרה” פנימה.

טחורים שגולשים באופן קבוע ולא ניתנים “להחזרה” פנימה.

מניעה

בטחורים ניתן לטפל במגוון דרכים. מטיפולים שמרניים, פתרונות אלטרנטביים ועד פעולות כירורגיות אך הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא מניעה בעזרת שינוי תזונה ואורח החיים:

הרגלי חיים

פעילות גופנית – הקפידי על פעילות גופנית וובעיקר על תרגילי חיזוק רצפת האגן.

המנעי מלבישת בגדים הדוקים – העלולים להפריע למחזור הדם.

הימנעי ממאמץ – בהיותך בשירותים הרפי את האגן ואת פי הטבעת והימנעי ממאמץ ולחץ. הימנעילא מישיבה ממושכת בשירותים.

שתיה ותזונה

שתיית מים – הקפידי על שתיית מים מרובה. באופן כללי ובמיוחד בהריון ואחרי לידה. במקרה של טחורים חשוב במיוחד שהצואה תהיה רכה וספוגית. הגורם החשוב ביותר הוא מניעת עצירות, שבמקרים רבים נגרמת מתכשירי ברזל בהריון. אסור להשתמש בתכשירים משלשלים בהריון. הדבר עלול לגרום ללידה מוקדמת.

הימנעי משתיית אלכוהולהאלכוהול מייבש את הנוזלים בגוף. שתיית אלכוהול מוגזמת, או על בסיס יומיומי, עלולים לגרום לעצירות כרונית שעלולה לגרום לגירוי הטחורים. במיוחד יש להימנע מהמשקאות האלה אם הטחורים כואבים, שורפים או מגרדים. 

תזונה נכונה– צריכת סיבים תזונתיים וצריכה גבוהה של ירקות ופירות תסייע ליציאות רכות שיקלו במצב של טחורים ואף ימנעו את התופעה. הקפידי לשלב שמנים בריאים בתזונתך במהלך היום, בעיקר שמן זית, שמומלץ לשתות אותו על בטן ריקה מדי בוקר (בערך כף אחת). כמו כן מומלץ שתשתמשי בסובין קלוי כתוסף מזון.

הימנעי מאוכל חריף ומפירות הדר – התבלינים החריפים לא עושים טובים לקיבה שלנו והם מגרים את אזור פי הטבעת בעת מתן צואה. גם מזונות כמו פלפל, שום ובצל יש לצרוך באופן קצוב בלבד, ובעת דלקת טחורים מומלץ להימנע מהם לחלוטין. במיוחד יש להימנע מהמאכלים האלה אם הטחורים כואבים, שורפים או מגרדים שכן אלה עלולים לגרום לגירוי הטחורים. 

תרופות ותוספים

התאימי את צריכת הברזל – אשר עלולה לגרום לעצירות.

טיפול והקלה

שתיה ותזונה

תזונה –  מומלץ שתשלבי בתזונה שלך דגנים מלאים טובים כמו שעורה, שיבולת שועל, דוחן, אורז חום, תירס, קינואה וכוסמת באופן קבוע. הדבר יעזור להקל את התסמינים.

תוספי סיבים תזונתיים – אם את סובלת מתופעות של טחורים (ו/או פיסורה), מומלץ שתיעזרי בתוספי סיבים, שהשפעתם חזקה יותר אך עלייך לשים לב: יש להקפיד על שתיית מים מספקת, ולצרוך כמות סבירה של שומנים טבעיים, אחרת עודף הסיבים עלול לגרום דווקא לעצירות, מה שיחריף את המצב.

הרגלים בשרותים

בזמן הישיבה על השרותים – השתדלי לא להתאמץ. נשמי עמוק ונסי להרפות את האזור. הקפידי להיות נינוחה ורגועה. רצוי שתתפני בשעה יומית קבועה שנוחה לך.

שטיפות מרובות של פי הטבעת – הקפידי לשטוף היטב ולנגב בעדינות את המקום.

מגבוניםעל מנת למנוע פציעה באזור הפצוע הימנעי משימוש בנייר טואלט. לכן במצב של טחורים מומלץ להשתמש במגבונים לחים ייעודיים. המגבונים מכילים תמציות צמחים מרגיעות. רצוי לשטוף את האזור לאחר כל יציאה כדי למנוע זיהומים ודלקות באזור.

הרגעה ורגיעה

אמבטיות קרירותמים קרירים יסייעו בכווץ כלי הדם ומסייעים לאלחוש המקום הדואב.

הניחי רטיות הממליס – על הטחורים. כדאי תמיד להשתמש בהן אחרי השימוש בשרותים לשמירת ההגיינה ולזירוז העלמות הטחורים.

רטיות של קרח – יכולות להקל על הכאב באיזור ולגרום לורידים לחזור למקומם.

לחיצה ידנית עדינה – בעזרת לחיצה עדינה באפשרותך להכניס את הטחורים בחזרה למקום. אם יש צורך השתמשי במשחה לטיפול בטחורים או בשמן טהור.

שבי על גלגל גומי – (גלגל ים או פנימית של אופנוע) אם קשה לך לשבת, גלגל ים קטן יחצוץ בינך ובין המושב ויכול לעזור ואם כבר, אז כדאי שיהיו שניים- אחד בבית ואחד באוטו… ראוי לציין, ישנם הסוברים, כי גלגל גומי יתכן ויתן הקלה זמנית בישיבה, אך גם יצור לחץ נוסף על האזור של הטחורים ובהמשך יתכן ויגרום לבצקת ולכן רצוי להימנע משימוש בו.

טיפול תרופתי

תרופות– מהיותה תופעה כה נפוצה קיים מבחר גדול של תרופות מרשם וכן תרופות ללא מרשם אשר מטפלות בטחורים ובפיסורה. בכל מקרה, יש להיתייעץ עם רופא גם אם לא דרוש מרשם כדי לרכוש את התרופה.

משחות מאלחשות – באפשרותך להשתמש במשחות מאלחשות שמקלות את הכאב, ומותרות לשימוש בהריון

נרות גליצרין – השתמשי בנרות גליצרין כדי לעודד יציאה ולמנוע עצירות וכדי להקל את היציאה. בפרט לאחר הלידה.

טחורים בהריון – "תרופות סבתא"

ככל הנראה גם סבתא שלך תדע לספר לך על מגוון שיטות ליציאות סדירות ורכות: צריכת שמן פרפין או שמן זית, מיץ שזיפים או כף סובין כל בוקר. הנה מספר "טיפים של סבתא" שעשוים לסייע לך להקל על הטחורים:

שזיפים מיובשים – השתדלי לאכול מזונות מגבירי יציאות כמו שזיפים. ניתן גם לחלוט אותם ולשתות את המים או לקנות מיץ שזיפים.

שמן זית, מים ולימון – ערבבי כף שמן זית וכף מיץ לימון בכוס מים ןשתי מדי בוקר.

חומץ תפוחים – ערבבי כפית אחת בכוס מים. החומץ יכול לעזור לשחרר את מערכת העיכול.

שתיית תה וחליטות מסוגים שונים – תה שיבה ותה ג’ינגר נחשבים כמסייעים לטחורים.

חשוב לצייןבמקרים שהטיפולים המומלצים אינם מסייעים להקל על הבעיה – מומלץ לפנות לרופא לבדיקה אצל פרוקטולוג. במקרים רבים מה שאנו חשות כטחורים עלול להיות בעצם פיסורה (סדק בפי הטבעת), ולכן תמיד כדאי לקבל ייעוץ רפואי!

טיפולים אלטרנטיבים

משחות טבעיות – ישנן תרופות הנמכרות בבתי טבע והן יכולות לסייע משמעותית בתהליך ההחלמה רק אחרי הלידה (חשוב לוודא שהן מותרות בזמן הריון).

דיקור סיני – טיפולים ברפואה הסינית בטחורים יכולים וצריכים להתבצע סמוך להיווצרות הטחורים – בזמן ההריון עצמו ואפילו בימים הראשונים לאחר הלידה, על מנת להקל על האישה, להקטין את הטחורים ולגרום לכיווץ שלהם. ברוב המקרים, האישה תוכל להרגיש שיפור מידי במצב ולחוות הפחתה ברמת הכאב של הטחורים מיד לאחר טיפול טיפול אחד. 

בכל מקרה בו בחרת ללכת לטיפול מומלץ להיוועץ ראשית ברופא המטפל.

מתי עלי לפנות לרופא?

במקרים מסוימים יש מקום לטיפול חריף ומיידי:

אם ניסית את כל הטיפים הקודמים ועדיין אין הקלה במצב, גשי לרופא ובקשי הפניה לרופא המטפל / פרוקטולוג.

אם הכאבים חדים ועלה לך החום, במקרה כזה יש לפנות לרופא המטפל / פרוקטולוג ללא דיחוי.

אם הטחורים מדממים ואינך בטוחה מהיכן הדימום, פני לבדיקה ואיבחו

ייתכן שזה הזמן לניתוח להסרת הטחורים (Hemorrhoidectomy). רוב הניתוחים לטיפול בטחורים נעשים בהרדמה כללית, וברוב המקרים משתחררים מבית החולים באותו היום או למחרת. בדרך כלל נמשכת ההחלמה מהניתוח כמה ימים, ובהם חשוב מאוד להקפיד על נטילת משככי כאבים ומרככי יציאה אגרסיביים (שמן פרפין בכמות נדיבה).

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן