כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.

כאבים בזמן קיום יחסים בהריון

מכיוון שבזמן הריון ישנה נטייה זוגית להקפדה יתרה בכל הנוגע לבריאות האישה, מעדיפים שני בני הזוג להפסיק לקיים יחסי מין מלאים ולעבור לאינטימיות מינית וזוגית שאינה כוללת חדירה. זה טוב ובריא, ובאמת הכול (ברוב המקרים) חוזר לקדמותו לאחר הלידה, אך בחלק מן התופעות ניתן לטפל כבר בזמן ההריון.
זמן קריאה:
4 דקות
שיתוף כתבה ב:

תוכן הכתבה:

למה זה קורה?

כשמדברים על יחסי מין בתקופת ההריון, מתייחסים בדרך כלל לשאלת החשק (גבוה/נחבא) ולשאלת הסיכונים (בטוח/מסכן). הנושא שפחות מדברים עליו הוא הכאבים שלעתים "מפתיעים" את האישה ההרה במהלך יחסי המין. לא מדובר בכאבים של צירים או בכאבי גב או בטן תחתונה, המוכרים לכל אישה הרה גם בלי קשר לסקס. מדובר בכאבים בנרתיק, המפריעים לקיום יחסים מלאים.

הגורמים לכאבים עשויים להשתנות מאישה לאישה ולמרות שהמצב עתיד להשתפר לאחר הלידה, מומלץ להיבדק ולאבחן את מקור הכאב – ולהתאים טיפול שיביא לסיום הבעיה.

מהם הגורמים השונים שיכולים לגרום לכאבים ביחסי מין בהריון?

דליות בפות

בתקופת ההריון גדל הרחם ויוצר לחץ על הווריד הראשי בבטן. לחץ זה הולך ומתעצם בטרימסטר השני ומפריע לניקוז הוורידי. התוצאה עלולה להיות דליות בפות, הגורמות לכאבים עזים בפות במהלך היום-יום וכמובן בזמן קיום יחסי מין.

אבחנה וטיפול: דליות באיבר המין מאובחנות אך ורק על ידי רופא נשים או כירורג כלי דם. הטיפול היחידי לא פותר את המצב אלא מקל על הכאבים בשגרה, והוא שימוש בתחתון ובגרביון אלסטיים. יחסי המין לא גורמים אמנם להחמרה ואינם מסוכנים – אך עלולים לכאוב מאוד ולכן מי שחווה כאבים, עדיף לה להימנע מיחסים מלאים.

כאבים במפשעה

כאבים במפשעה מוכרים לכל אישה הרה והם מופיעים בכל שלבי ההריון. המפשעה הכרחית להצלחת החדירה בחלק לא קטן מהתנוחות ביחסי המין, והכאבים במפשעה עלולים לגרום לכאבים בזמן יחסי המין.

טיפול: אין כאן שום סיכון מלבד כאב עצום ולכן עדיף להימנע מתנוחות כואבות או להימנע מחדירה, כי הרי הסקס אמור להיות דבר נעים ו"חסר הפרעות".

כאבים בנרתיק

במהלך ההריון משתנה האיזון ההורמונאלי בגוף כולו וגם בנרתיק. אחת ההשפעות של השינויים ההורמונאליים היא הירידה בלחות הטבעית של הנרתיק ופגיעה בכמות חומרי הסיכה הטבעיים המופרשים במהלך יחסי המין. ללא חומרי הסיכה הטבעיים, החדירה כואבת יותר ויחסי המין גורמים לתחושת צריבה וכאב.

אבחנה וטיפול: יש לגשת לבדיקה גניקולוגית על מנת לשלול דלקת או פטרייה המהווים את מקור הכאב. הטיפול מותאם לממצאי הבדיקה – אם מדובר באמת בזיהום אז ישנו טיפול תרופתי. אם מדובר ביובש בנרתיק בשל השינויים ההורמונאליים, מומלץ להשתמש בחומרי סיכה ייעודיים כמו ג'ל על בסיס מים או שמן שקדים טבעי. חשוב לקבל את ההחלטה אחרי בדיקה גניקולוגית מכיוון ששימוש בחומרי סיכה במקרה של זיהום, עלול להחמיר את הבעיה ואת הכאבים.

רגישות בפתח הנרתיק

רגישות באזור הווסטיבולום שבפתח הנרתיק עשויה לגרום לבעיה הנקראת וסטיבוליטיס ראשוני, שבה האישה מרגישה כאבים עזים בחדירה כבר בכניסה לנרתיק וכאב בלתי נסבל בפות. במקרים רבים של וסטיבוליטיס, הכאב מופיע גם "בשגרה", לנוכח חיכוך עם מכנס צמוד.

אבחנה וטיפול: וסטיבוליטיס (או בשמה החדש "וסטיבולודיניה") מאובחן על ידי גניקולוג אך האבחנה היא קריטית ורגישה ביותר. הטיפול משלב היבט רפואי והיבט סקסולוגי.

לסיכום

תקופת ההריון עמוסה בחוויות גופניות ורגשיות רבות. כשהמצב הרפואי מאפשר קיום יחסי מין, החשק עולה והזוגיות פורחת – יחסי המין, גם בהריון, יכולים להיות מענגים ומספקים כתמיד. זה הזמן לתנוחות חדשות ולקצב מעט שונה.

אם את חווה כאבים ביחסי המין, בדקי מה גורם לכאב, האם וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בו. בכל מקרה, זכרו שאינטימיות היא לא רק יחסים מלאים ותיהנו מהזמן המשותף לפני הצאצא החדש…

ד"ר בני שכטר, גניקולוג בכיר בבית חולים "מאיר", מטפל מיני מוסמך, מומחה בטיפול בכאבים ביחסי מין.

דף הפייסבוק – ד"ר בני שכטר: www.facebook.com/Dr.schachter

אתר: www.ohbaby.co.il

Youtube: www.youtube.com/user/DrBennySchachter

כתבות הכי נצפות בקטגוריה

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן