מהם ברקסטונים, צירים מדומים?
נשים, בעיקר בהריון ראשון שלהן אינן בטוחות מה הן צריכות להרגיש ומה ההבדל בין סוגי הצירים השונים. ומכיון שכל הריון ולידה יכולים להיות סיפור שונה לחלוטין אצל אותה אשה הרי שגם הצירים יכולים להיות חוויה מסוג שונה אצל אותה אשה בהריון השני וכו'.
נשים רבות חוות התכווצויות, התקשויות של הבטן וכאבים בעיקר בשבועות האחרונים ללידה. הריון יכול להיות מלווה בכאבים שונים ומגוונים בחלקי גוף שונים: גב, מפשעות, צלעות, התכווצויות שרירים, כאבי פרקים ועוד שלל תופעות שנאמר: משלחת מלאכי רעים.
צירי ברקסטון היקס
רוב הנשים חוות רמה כזו או אחרת של צירים במהלך ההריון, פה ושם, ובעיקר בשבועות האחרונים של ההריון. אלו צירים שבאים והולכים, בתדירויות שונות, ברמות כאב משתנות, באורך שונה. פעם קראו לתופעה "צירים מדומים" כי הם צירים שאינם צירי לידה. היום הם נקראים "ברקסטון היקס" או בקיצור "ברקסטונים" או בשפת המיילדות והדולות "צירצורים". נכון לגמרי לא לקרוא להם "צירים מדומים" כי הם ממש לא מדומים. האשה אינה מדמיינת אותם והם יכולים להיות לא נעימים, כואבים וגם קצת מלחיצים אם מדובר בכאב פתאומי שלא בשבוע שמתאים ללידה.
איך תוכלי להבחין שמדובר בברקסטונים ולא בצירים "אמיתיים"?
אני מציעה להוריד את האפליקציה לתיזמון צירים של פורטל יולדת, לעשות את זה כבר בסביבות שבוע 25, לתרגל אותה וללמוד לקרוא את החישוב. זה מאוד פשוט ויעיל וחשוב שגם המלווה שלך בלידה יידע לתפעל אותה עבורך.
קודם כל, תבדקי מה התדירות של הצירים. צירים אמיתיים מגיעים בתדירות די קבועה וברקסטונים מגיעים בצורה מפוזרת. לדוגמא: צירים אמיתיים יגיעו כל שמונה דקות, שמונה דקות ועשרים, שמונה דקות ושלושים, שמונה דקות ועשר שניות וכו' וכו'. ברקסטונים יגיעו אחד עכשיו, אחד בעוד עשר דקות, אחריו אחרי ארבע דקות, אחריו אחרי 15 דקות כלומר שאפשר לראות שאין דפוס מסודר לצירים.
לאחר מכן יש לבדוק את אורך הצירים: בודקים בין הרגע בו מתחיל הציר לבין תחילת הציר הבא אחריו. בצירים אמיתיים נראה בבירור שעם חלוף הזמן אורך הצירים מתארך: כלומר, אם כל ציר היה בערך עשר שניות, הרי שבהדרגה אורכם יגיע ל20 שניות, 30 שניות וכו'. לעומתם, ברקסטונים אינם באורך מסודר: יכול להיות ציר של דקה ולאחריו ציר של 10 שניות והבא אחריהם 30 שניות ושוב 10 שניות.
ההבדל הבא הוא משמעותי: רמת הכאב בצירים אמיתיים מתגברת בהדרגה ואילו בברקסטונים היא גם לא ממש רמת כאב קשה וגם לא מסודרת. ציר אחד כואב קצת יותר, הבא פחות וכו' כו'.
דוגמאות לתבנית של צירים אמיתיים:
- עכשיו – אורך 10 שניות כאב נסבל
- אחרי 9 דקות, אורך 10 שניות כאב נסבל
- אחרי כשעה של דפוס צירים כזה יורד לכל 7 דקות, אורך 20 שניות, כאב חזק יותר
- אחרי כשעה של דפוס צירים כזה, יורד לכל 6 דקות, אורך 30 שניות, כאב מתחזק עוד יותר.
דוגמא לתבנית של ברקסטונים:
- ציר עכשיו, כמו כאבי מחזור, נמשך כדקה.
- אחרי 7 דקות ציר נוסף, אותו כאב, נמשך 10 שניות
- אחרי 15 דקות, ציר נוסף, פחות כואב, נמשך 8 שניות
- אחרי 30 דקות, ציר נוסף, קצת כואב, נמשך 15 שניות
- אחרי 3 דקות, ציר נוסף, פחות כואב, נמשך 5 שניות
כמו שאתן רואות בברקסטונים זה מפוזר, אין תבנית אחידה, אין תדירות קבועה שהולכת ויורדת, רמת הכאב משתנה ואורך הצירים גם הוא לא קבוע ומשתנה בצורה משמעותית מציר אחד לשני.
מה עושים כעת?
אם את חושבת שמדובר בברקסטונים ובכל מקרה הצירים מפוזרים ולא מאד כואבים: ראשית, אם את מרגישה ציר כלומר כאב שדומה לכאבי מחזור או התקשות הבטן או גם וגם שתי שתי כוסות מים. ההסבר לכך הוא פשוט: התייבשות עלולה לגרום לצירים.
עכשיו תגידי "אבל אני שותה מספיק". לפעמים אנחנו לא מרגישות שהתייבשנו קצת. אין צורך להלך במדבר ללא מים כדי להתייבש. מספיק שהיום חם ואת מזיעה, או שהיום קר ואת מתייבשת מהחימום ואמנם שתית אבל לא מספיק. ואין לשכוח כי בהריון צריך להקפיד לשתות הרבה יותר מהרגיל כי הגוף זקוק לנוזלים רבים.
נשים רבות מגיעות למיון יולדות בשלבי לידה שונים עם התכווצויות וצירים. המיילדות המנוסות מאבחנות די מהר מי בלידה ומי מיובשת מחברות עירוי נוזלים למי שזקוקה לכך והצירים עוברים מאד מהר!! ממש חבל לרוץ למיון יולדות עם צירים כתוצאה מהתייבשות.
אז קודם כל, להקפיד לשתות הרבה לפחות שני ליטר ליום. ואם פתאום יש כאבים שתות מיד שתי כוסות מים להעלות את הנוזלים בגוף והרבה פעמים זה פשוט יעבור!
דבר שני שניתן לעשות זו מקלחת חמה. אם את בבית ומרגישה כאבי מחזור או כאבי גב פה ושם, תנסי להיכנס למקלחת טובה וחמימה. לא מים חמים מדי!!! זה מקל על הכאב, מרפה את הגוף וברוב המקרים, אם מדובר בצירים מדומים הם פשוט יירגעו ויעברו.
דבר שלישי, אחרי השתיה והמקלחת רצוי לנוח מעט. רגליים למעלה ולהסיח את הדעת עם ספר, תשבץ או משהו קליל בטלוויזיה. אם אכן מדובר בברקסטונים הם יעברו.
אם הם לא עוברים – הרי שעדיף להתייעץ עם מוקד הקופה שלך ולפי עצתם לגשת לבדוק
מדוע? כי יש נשים שתבנית הצירים בהריון ספציפי תהיה שונה וללא כאבים משמעותיים ועדיין זו תהיה תחילת לידה. לכן, בגלל שכל הריון וכל לידה היא משהו אחר אם הצירים לא עוברים כעבור שעה שעתיים, עם השתיה, המקלחת והמנוחה, עדיף לבדוק אפילו אם הם לא כואבים מאד.
אם את רואה באפליקציה לתזמון צירים שמסתמנת תבנית ברורה של צירים:
התדירות בין הצירים קבועה, האורך שלהם עולה ורמת הכאב מתגברת, מומלץ להמתין עד שהצירים מסודרים במרווחים של כל חמש דקות בערך כשעה ואז לצאת לבית היולדות.
כל האמור לעיל צריך להיות מסויג בהתאמה למרחק מבית היולדות והשעה בה כל זה מתרחש. אם את גרה רחוק אז כמובן יש לצאת לדרך מוקדם יותר. אם את גרה ממש קרוב לבית היולדות אז כמובן שיש זמן להתארגן ולצאת בנחת.
השעה ביום גם היא קובעת! כמובן שהנסיעה בשמונה בבוקר, עם הפקקים והלחץ, תהיה ארוכה הרבה יותר מאשר יציאה בשתיים לפנות בוקר. לכן, גם את העובדה הזו חייבים להביא בחשבון כאשר מתארגנים ליציאה. עדיף תמיד לבדוק בווייז מה הזמן שייקח לכם להגיע לבית היולדות ולפי זה להתארגן.
בכל מקרה בו יש, עם או בלי צירים, ירידת מים או דימום טרי יש לצאת לחדר לידה. בכל מצב יש לשים לב לתנועות העובר, שהכל רגיל והוא נע ובועט. אם הוא שקט, שתי משהו מאד מתוק או תאכלי כמה קוביות שוקולד או שני תמרים להמריץ אותו לזוז.
אם מדובר רק בצירים, כאמור, ללא ירידת מים או דימום, כדאי לנשום עמוק, להפעיל את אפליקציית תיזמון הצירים, לבדוק אם מסתמנת תבנית ברורה של תדירות ואורך וכמובן את רמת הכאב שלך את מרגישה. לשתות הרבה, לעשות מקלחת חמה ולראות אם זה ממשיך או מפסיק ולפי זה להפעיל שיקול דעת אם לצאת או לא. את זמן הצירים בבית אפשר ורצוי להעביר על כדור פיזיו, הליכה ומנוחה בין הצירים כי זה היופי שבהם שבין ציר לציר לא מרגישים כלום! גם בלידה פעילה. הזמן בין הצירים הוא הזמן לנשום עמוק, להתכנס, להרגיע את הגוף ולא לחשוב על הציר הבא, אלא על הבייבי שיורד ומתקרב אליך.
שיהיה בשעה טובה ומוצלחת!