דלקת עור אטופית שנקראת גם אסטמה של העור, או אטופיק דרמטיטיס, היא סוג של אקזמה (אקזמה היא שם כללי למספר דלקות של העור שלהם מאפיינים משותפים). לרב רופא עור יכול לאבחן באיזו אקזמה מדובר על סמך מראה בלבד.
אקזמה מסוג אסטמה של העור היא מחלה מאוד נפוצה אצל תינוקות, ילדים וגם אצל חלק מהמבוגרים. זהו מצב עור דלקתי כרוני המאופיין בעור יבש ואדום, מגרד, מעקצץ ודלקתי. המחלה מופיעה בכ־10% עד 20% מכלל התינוקות והילדים ואינה פוסחת גם על מבוגרים (כ־3% עד 7% מהם). לרב (כ-90%) חווים התפרצות של המחלה לפני גיל 5 וב- 65% המחלה מתפרצת כבר בשנת חייהם הראשונה. למחלה לרב יש רקע גנטי משפחתי ולכ- 70% מהסובלים ממנה יש קרובי משפחה שסובלים או סבלו ממנה בעברם או שהם סובלים ממחלות כגון אסטמה נשימתית, נזלת עונתית ודלקת עיניים אביבית.
רובם של התינוקות מחלימים מהמחלה עם התבגרותם, כ- 40% ממשיכים להתמודד עם המחלה גם לאחר גיל 12 אך אצל רובם המצב משתפר ומתייצב עם השנים.
מהם התסמינים?
דלקת עור אטופית מופיעה אצל תינוקות לרוב על המצח, לחיים או הקרקפת אך יכולה להתפשט גם לזרועות, רגליים, חזה ולשאר גופו של תינוקכם. את הפריחה תזהו כי היא תראה כקשקשת עבה ויבשה על העור או כבליטות אדומות. מאחר והמקום מאוד מגרד הגירוד עצמו עלול להחמיר את הבעיה ולגרום לזיהום. אקזמה אטופית מתאפיינת בהתקפים בהם ישנה התלקחות של המחלה ולאחר מכן ישנן הפוגות (רמיסיות).
תסמיני המחלה:
- פריחה על העור
- נפיחות
- יובש וקשקשים על העור
- גרד עז ומשמעותי
- אדמומיות של העור
בהתקפים אקוטיים של המחלה מופיעים לעיתים גלדים ושלפוחיות על העור. בהתקפים כרוניים וממושכים עורו של תינוקכם יראה דלקתי, מעובה ומחורץ וצבעו ישתנה לאדום חום.
אצל תינוקות הפריחה מופיעה בדרך כלל על הפנים, הקרקפת, הצוואר, המרפקים והברכיים, אך היא יכולה להופיע גם בחלקים אחרים של הגוף. ככל שהילד גדל (לרב מעל גיל שנתיים) הפריחה נוטה להתרכז בקיפולי הגוף: קפלי הברכיים, מרפקים, צוואר.
כאשר ישנו רקע של היסטוריה אישית או משפחתית של אלרגיות, אסטמה או אקזמה הסבירות שמדובר באטופיק דרמטיטיס גדולה.
מהם הסיבות והטריגרים להתפרצות אסטמה של העור?
למה דלקת עור אטופית (אקזמה) מתרחשת?
איש אינו יודע בוודאות למה דלקת עור אטופית (אקזמה) מתרחשת, אבל אנחנו כן יודעים שהיא נגרמת משילוב של גורמים גנטיים (תורשה) וסביבתיים אשר גורמים לכשל ביצירת שכבת העור העליונה. במצב זה נוצר חוסר איזון המאפשר לגירויים שונים לחדור לעור ולייצר דלקת. כלומר, סביר יותר שתינוקכם יסבול מאקזמה מסוג אסטמה של העור אם לכם או לקרוב משפחה אחר הייתה אקזמה, אסתמה או אלרגיות אחרות.
אקזמה איננה תגובה אלרגית אליה העור מגיב אלא, תגובה כללית של העור לחומרים וגירויים שונים שחודרים אותו אולם אלרגנים בסביבת התינוק או בתזונתו (או תזונתך אם את מיניקה) עלולים לגרום לכך. ישנם טריגרים סביבתיים שעשויים לגרום להתפרצות המחלה או החמרתה:
- תינוקכם עשוי לסבול מיובש של העור כתוצאה ממזג אויר קר ויבש. לרב המחלה נוטה להתפרץ כאשר הלחות נמוכה אך ישנם מקרים שחום וזיעה דווקא מעוררים את התפרצותה.
- סבונים ותכשירי רחצה וכן שהיה ממושכת באמבטיה – למים יש השפעה מיבשת על העור- (לכן מומלץ להשתמש בתכשירים עתירי לחות ולהימנע מגירוי העור).
- חומרי ניקוי וחומרים כימיים.
- גורמים אלרגנים כמו קרדית האבק, עובש, חול ודשא.
- קשקשים של חיות מחמד.
- אבקת פרחים וצמחים.
- בשמים וחומרי טיפוח.
- בדים סינתטיים וצמר.
- לחץ נפשי- ישנם מחקרים המצביעים על השפעה של לחץ נפשי והתפרצות המחלה.
תזונה ואטופיק דרמטיטיס
לעיתים אוכל משנה – אקזמה איננה אלרגיה למשהו מסוים, ולמרות שלחולים באסטמה של העור יש נטייה רבה יותר לסבול מרגישות למזונות מסוימים הרי שלרב הימנעות מאכילת אותם מזונות איננה משפרת את מצבו של העור או מחריפה את מצב המחלה ואולם אצל ילדים מסוימים מזונות אלרגניים יכולים לגרום לאקזמה או להחריף אותה. אם אתם או רופא הילדים חושדים שהאקזמה מושפעת ממזונות מסוימים, החשודים העיקריים תמיד יהיו חלב פרה וביצים, ולאחריהם סויה, חיטה, בוטנים ודגים. אתם יכולים לנסות להוציא אותם מהתפריט אם הילד אוכל מוצקים. אם את מניקה, עלייך להוציא את המאכלים האלה מהתפריט שלך. הסירו את המאכלים החשודים מהתפריט, בזה אחר זה, והמתינו מספר שבועות כדי לסלק את האלרגנים מהגוף. אם התינוק ניזון מתחליפי חלב יוכל הרופא להמליץ לכם לעבור לתחליף מבוסס על סויה. זה לא תמיד הפתרון, אבל כדאי לנסות.
האם הנקה עוזרת?
אולי. ישנם מחקרים המראים שההנקה עוזרת במניעת אקזמה אצל תינוקות בסיכון (אלו שהוריהם סובלים מאקזמה). בעוד שאין עדות ברורה אם הנקה עוזרת לתינוק שכבר יש לו אקזמה, המומחים מסכימים שזה לא יכול להזיק.
כיצד מאבחנים אסטמה של העור אצל תינוקות?
היסטוריה רפואית ובדיקה גופני
על מנת לאבחן אסטמה של העור אצל תינוקות נעזרים הרופאים בשאלון היסטוריה רפואית כולל היסטוריה משפחתית של אלרגיות או מצבים אטופיים. אבחון ההיסטוריה המשפחתית חיוני באבחון אסטמה של העור אצל תינוקות. בנוסף לבדיקת הרקע המשפחתי הרופא יבצע גם בדיקה גופנית. הוא יבדוק את המראה והמיקום של הפריחה ויעריך את חומרתה של המחלה.
בדיקת אלרגיה
לעיתים ימליץ הרופא על בדיקת אלרגיה כדי לזהות אלרגנים ספציפיים המעוררים או מחמירים את אסטמת העור של התינוק. זה יכול לכלול בדיקות דם או בדיקות דקירה בעור כדי לקבוע אלרגנים פוטנציאליים כמו קרדית אבק, אבקה (אבקני פרחים), מזונות מסוימים או קשקשים של חיות מחמד.
הערכת מצב העור וחומרתו
הרופא יעשה הערכת מצב של העור ויבחן את חומרת התסמינים שהופיעו אצל תינוקכם. הרופא יתחשב במראה העור, רמות הלחות ויבחן סימני זיהום או סיבוכים דלקתיים שיכולים להופיע ושיעזרו לו בקבלת החלטה על הטיפול הרצוי וקביעת התכשירים עליהם הוא ימליץ לטיפול במחלה.
השלכות בריאותיות של אסטמה של העור בתינוקות
השפעה על בריאות העור
אסטמה של העור עלולה לגרום לאי נוחות משמעותית ולנזק לעורו של הבייבי. גירוד ושריטות מתמשכים עלולים להוביל לפציעתו של העור, לזיהומים והגברת תהליכים דלקתיים בעור שנפגע. בנוסף, דלקת מתמשכת יכולה להפוך את עורו של תינוקכם לרגיש יותר לחומרים מגרים ואלרגנים.
השפעה על איכות החיים
הסימפטומים של אסטמה של העור ובמיוחד הגירוד העז, עלולים לשבש את דפוסי השינה של התינוק, ולהוביל לעייפות ולעצבנות. יתר על כן, לביטויי העור הנראים לעין ואי הנוחות המתמדת יכולים להיות השפעות פסיכולוגיות ורגשיות, הן על התינוק והן עליכם ההורים.
טיפול באסטמה של העור בתינוקות
איך ניתן לטפל ולהקל?
אם תינוקכם סובל מאקזמה חשוב מאוד שתטפלו היטב בעורו. חשוב להדגיש כי לאחר שניגשתם לרופא ווידאתם את האבחנה תוכלו להקל על המצב בעזרת הקפדה על טיפול נכון.
גרד ופריחה הם מתסמיני האסטמה המורכבים להתמודדות אצל תינוקות אשר מתקשים להתמודד עם התופעה, והם סובלים לכן מחוסר שקט וחוסר מנוחה קיצוניים. באפשרותכם להקל על תינוקכם. כמו בכל דבר אחר הבייבי שלכם זקוק לתחושת אהבה וחיבוק שינסכו בו תחושת בטחון ורוגע וכך גם במקרה של אטופיק דרמטיטיס. יחד עם זאת היו החלטיים במתן הטיפול הנדרש לו גם אם יביע חוסר שביעות רצון. אם הוא זקוק לאמבטיה, למריחת משחה או לחבישה, הציבו זאת כעובדה. אל תחששו מבכי או השתוללות.
- נוכחותכם המרגיעה, חיבוק וליטוף יכולים להקל ולהרגיע מאד במצב זה.
- טיפחו קלות על המקום המגרד וליטפו אותו על מנת להקל על התינוק.
- הניחו מטלית בד או חיתול קריר או לח על המקום.
- שטפו את המקום במים נעימים ומרחו קרם לחות על האזור הפגוע בכדי למנוע את התייבשות העור.
- הצטיידו במשחות המיועדות לגרד שעשויות להקל על התינוק בשעת מצוקה מהגרוד.
- בססו שגרת טיפוח נכונה. טיפול נכון יפחית וויסייע במניעת התפרצויות של אסטמה של העור.
נוהלי טיפוח והיגיינה
- השתדלו שעור התינוק לא יהיה יבש מדי – שוחחו עם רופא הילדים על תדירות המקלחות המומלצת. מומחים רבים מאמינים שמקלחת יומית יכולה לעזור לטיפול באקזמה. היזהרו לא להשתמש במים חמים מדי, כי הם מייבשים את העור מהר יותר ממים פושרים. העדיפו את השימוש בשמן אמבט שיאפשר ניקוי של עור התינוק, ללא הסרת שכבת ההגנה. השמנים מרככים, מסייעים לעור ומחזקים את מחסום ההגנה ומונעים איבוד לחות לאחר הרחצה. במידה ואתם בוחרים להשתמש באל סבון לתינוקות, חשוב שתבחרו בתכשיר עדין והשתמשו בכמויות קטנות. כשאתם רוחצים את התינוק הימנעו ממגע ישיר של הסבון על עורו של הבייבי אלא, טפטפו כמה טיפות של סבון על ידכם, הקציפו עם מים ואז רחצו את תינוקכם. השתמשו באל-סבון עדין לתינוק וסבנו את עורו ושיערו של התינוק רק לקראת סוף המקלחת על מנת שלא ישב וישחק במים מלאים בסבון. מיד לאחר הוצאת התינוק מהאמבט, נגבו את עורו בטפיחות עדינות ומרחו עליו מיד תחליב גוף או קרם לחות טיפולי שיכול להקל על היובש והרגשת הגירוד ויסייע בהגנה על העור.
- אפשרו לעור התינוק לנשום – הלבישו אותו בבדים טבעיים כמו כותנה. הימנעו מצמר ובדים מגרדים אחרים כי הם עלולים לגרות את עורו העדין.
- הסבונים והשמפו חשובים – עברו לאל סבון ללא רכיבי ריח אלרגניים או סבונים עדינים המתאימים לעור עדין ורגיש. להשתמש באבקה/נוזל כביסה נטולי בושם המתאימים לעור רגיש. להימנע משימוש במרכך כביסה.
- שינויי טמפרטורה מהירים עלולים להחמיר את האקזמה – לכן, נסו לדאוג שלא יהיה לתינוק חם מדי ומיד קר מדי, או להיפך.
הימנעו מגורמי סיכון ואלרגנים
- אבקני פרחים, קרדית האבק ושיער חיות עלולים גם הם לגרום לאקזמה. השתדלו לזהות אלרגנים אליהם תינוקכם רגיש והימנעו מחשיפה לאלרגנים נפוצים כך תוכלו לעזור ולהפחית את התדירות והחומרה של התלקחות המחלה. לכן ממולץ כי:
- תרחיקו את תינוקכם מחומרים מגרים ידועים כגון: אבק, שיער חיות, דשא, בגדי צמר וכד'.
- השתמשו במצעים מאווררים.
- הקפידו על הניקיון. הקפידו לאבק את הבית ושאבו את השטיחים באופן תכוף על מנת להימנע מקרדית האבק והבטיחו סביבה נקייה ונטולת אלרגנים.
- השתמשו בחומרי כביסה מותאמים לתינוקות ולעור רגיש.
שקלו לפנות למומחה לאלרגיות שיוכל לתת לכם טיפים לגבי הפחתת האלרגנים בביתכם. הוא יוכל לספר לכם על שיטות יעילות יותר לשאיבת אבק וניקיון באמצעות מסננים, ואולי ימליץ להיפטר משטיחים ורהיטים מרופדים.
אימונותרפיה
עבור תינוקות עם אלרגנים ספציפיים שזוהו באמצעות בדיקות, ניתן לשקול טיפול אימונותרפי בהתייעצות עם אלרגולוג.
עזרו לתינוק להימנע מגירוד – תרופות וטיפולים מקומיים
כולנו מכירים את תחושת ההקלה המגיעה בעקבות גירוד אזור מגורה אבל למעשה גירוי זה עלול לגרום לזיהום ולהחמיר את המצב. הציעו את מיטתו של הבייבי עם סדין רך מאוד ודאגו לגזור את ציפורניו. הכניסו אותו למיטה עם כפפות או גרביים על הידיים.
כפי שכבר אמרנו, התופעה הקשה ביותר באסטמה של העור היא הגרד ולכן הטיפול בו הוא משמעותי וחשוב ביותר. תרופות נוגדות גרד, הן טיפול שכיח ביותר באסטמה של העור ולכן הקפידו להצטייד בהן אם הבייבי שלכם סובל מהמחלה.
במקרים של אסטמה בינונית עד חמורה של העור, ניתן להיעזר במשחות להפחתת דלקת וגרד. ישנם קרמים ומשחות שונות ורצוי להיוועץ ברופא על מנת להתאים את התרופה המתאימה לבייבי שלכם. הטיפול בעזרת משחות קורטיזון או משחות אנטי דלקתיות ואנטי היסטמינים יכולים לשמש גם כדי להקל על גירוד וגם לקדם שינה טובה יותר שמופרעת בגלל הגרד והעקצוץ המציק.
במקרים קשים יתכן שהרופא יחליט כי יש צורך בטיפול בעזרת אנטיביוטיקה או סטרואידים בבליעה. במקרים אלו ניתן להשלים את הטיפול באמצעות טיפול טבעי המאפשר שימוש מופחת בתרופות למניעת תופעות לוואי.
שימו לב, בחלקם של התכשירים ישנם סטרואידים. יש לקבל מהרופא את המינון הנכון והמדויק לפני השימוש בהם.
מתי צריך לפנות לרופא עור?
אם הפריחה לא משתפרת – שוחחו עם רופא הילדים או עם רופא עור לילדים.
- כאשר הבייבי שלכם חסר מנוחה והטיפול הבסיסי באמצעות שימון העור אינו מסייע, רצוי שתפנו אל רופא הילדים שלכם או לרופא עור לילדים אשר יוכלו להמליץ לנסות משחות מקומיות להקל על גרד, שניתן לרכוש ללא מרשם רופא או משחות מקומיות המכילות סטרואידים. משחות אלה לרב עושות פלאים ומסייעות בשבירת מעגל הקסמים של האקזמה. טיפול סטרואידי קצר דרך הפה יכול גם הוא להקל על מצב האקזמה ולשפר את מצבה, ויועילו לשאר הטיפולים שיעזרו יותר.
- כאשר נדרש טיפול בעזרת משחות המכילות סטרואידים להם נדרש מרשם רופא.
- במקרים בהם התפרצות המחלה קשה והסימפטומים חמורים.
סימני אזהרה המחייבים פנייה מיידית לרופא?
• חום גבוה והחמרה פתאומית במחלת העור.
• הופעת שלפוחיות, קרום או הופעת מוגלה על פני העור באזורי המחלה.
• החמרה משמעותית במחלה לאחר הפסקת הטיפול בה.
התמודדות עם אסטמה של העור אצל תינוקות
לעיתים יתכן שהמצב, לכם ההורים, יכול להיות מעט מלחיץ ומאתגר. פניה לאנשי מקצוע בתחום הבריאות, הצטרפות לקבוצות תמיכה או פנייה לייעוץ יכולים לסייע בהדרכה ורוגע. זכרו שאתם לא לבד ושתינוקות רבים סובלים מהמחלה. ההזדמנות לפגוש ולהתחבר להורים אחרים שגם להם תינוקות או ילדים הסובלים מהמחלה ומתמודדים עם מצב דומה יכולים להיות מעצימים ומנחמים.
האם אסטמה של העור היא מחלה מידבקת?
אין חשש. אטופיק דרמטיטיס איננה מחלה מידבקת.
האם היא מחלה מסוכנת?
אטופיק דרמטיטיס איננה מחלה שמסכנת את חיי תינוקכם אך היא מחלה ממושכת שעלולה לפגוע באיכות החיים אם איננה מטופלת כראוי. במצבים קיצוניים, שבהם הפריחה מופיעה בכל הגוף, קיים סיכון להפרעות בוויסות של חום גופו של תינוקכם ולאובדן נוזלים.
לסיכום
אסטמה של העור אצל תינוקות היא מצב כרוני שכיח הניתן לטיפול. הבנת הסיבות, זיהוי גורמי סיכון וטיפול נכון יקלו מאד על תינוקכם. השתדלו ליצור סביבה תומכת עבור הבייבי. הקפידו על נוהלי טיפוח נכונים והימנעו מחומרים מגרים ואלרגנים ידועים כך תוכלו לעזור למנוע התלקחויות ולמזער את אי הנוחות עבור תינוקכם.
זכרו, רוב הילדים מחלימים ככל שהם מתבגרים ועד אז, יש לכם שק מלא כלים שיאפשרו לכם להקל ולעזור.
אנו מאחלים לכם בריאות טובה!!
חשוב! המידע מוגש להעשרה בלבד. בכל מקרה יש לפנות לייעוץ רפואי!