טיפ-טיפה לפני ההרחבה
נו, סוף-סוף רואים עליך? גם על העובר שלך, כי הוא מתחיל להזיז את הידיים והרגליים שלו. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת מה את עשויה להרגיש השבוע, מה עובר על העובר ומהו הטיפ השבועי לחצי השני.
משקל
כ-10 גרם
גודל העובר
כ-4.5 ס"מ
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 11, התחלת את החודש השלישי להריונך.
המדידה השבועית
העובר שלך ממשיך לצמוח ואורכו מהראש לישבן הוא בין 4 ל-5 ס"מ שלמים! הוא בערך בגודל של תאנה עכשיו.
אנחנו גדלים
משקל העובר שלך גם ממשיך לגדול, כרגע הוא בערך 10 גרם. הלב שלו פונקציונלי במלואו ועובד קשה כדי להזרים דם בכל האיברים בגוף. המוח ומערכת העצבים כמעט סיימו להתפתח ועל קצות האצבעות והבהונות מתחילות להופיע ציפורניים קטנות.
העובר שלך נראה כמעט כמו תינוק, וחוץ מזה תראי, הוא מתחיל לזוז! זה קורה בזכות הבשלת הקשר בין מערכת העצבים לרקמות השריר. התנועות שלו עדיין מאד קטנות וגם הוא עצמו עדיין קטן מכדי שתרגישי אותו. אבל אל דאגה, זה יקרה ממש עוד מעט!
מה קורה בגופך?
קודם כל, את עושה הכול מצוין! השליש הראשון של ההריון יכול להיות מאד קשה, אבל הבשורה המשמחת היא שזה כמעט מאחוריך.
אמנם כבר התחלת קצת לעלות במשקל, אך עדיין קשה לראות שאת בהריון. השרירים והרצועות שלך מתחילים להימתח כדי לפנות מקום לרחם וזה יכול לגרום לכאבים באזור הבטן. לפעמים התחושה דומה לעקצוץ. כדאי להקפיד על לחות העור כדי למנוע סימני מתיחה. אם מרגיש לך שמדובר בכאבים חריגים, כדאי מאד ליצור קשר עם הרופא או הרופאה שלך.
מחזור הדם שלך השתנה, כרגע הוא מזין גם את הרחם. אם את מרגישה שחם לך ומזיעה כל הזמן, זה בסדר, מה שחשוב זה לא לשכוח להשלים מאגרי נוזלים ולשתות לרוויה. אותו דבר אם את מרגישה סחרחורת.
חוץ מזה, השיליה סוף סוף סיימה להתפתח ועכשיו היא אחראית על הזנת העובר וסילוק הפסולת מהסביבה שלו. כרגיל, זה אומר שההורמונים שלך משתוללים ויכולים לגרום לך להיות עייפה ורגשנית למדי.
יכול להיות שתרגישי...
…את כל התסמינים שכבר התרגלת אליהם: מלאות, עייפות מוגברת, שינויים במצבי רוח, חשקים מוזרים לאוכל, גזים וצרבת. אבל אל דאגה, יש גם תסמינים חדשים:
- התכווצויות ברגליים – תחושה לא נעימה ומעיקה של התכווצות השריר יכולה אפילו להעיר אותך משינה. הקפידי לשתות מספיק מים ולמתוח את הרגליים במהלך היום. במקביל, כדאי שתבחני גם את התזונה שלך ותראי שאת צורכת מספיק אשלגן ומגנזיום.
- כהויות העור – את כבר רגילה שהפטמות שלך כהות יותר ושאולי יש לך כתמי פיגמנטציה באזור הפנים, אבל מה זה הפס הכהה הזה לאורך הבטן? ובכן, מדובר בתסמין הריון טבעי לחלוטין. אין מה לדאוג, הוא יעלם זמן קצר אחרי ההריון, וייתכן שיתעכב מעט אם את מניקה.
- הפרשות וגינליות – כבר שמת לב לכך בשבועות הקודמים, אבל ייתכן וכמות ההפרשות תמשיך לגדול ולכן כדאי לדאוג לזוג תחתונים מיוחדים או פדים.
TO DO LIST
- קבעי בדיקת שקיפות עורפית – אם עוד לא קבעת תור לבדיקות זו, כדאי לעשות זאת השבוע. בדרך כלל מומלץ לבצע את הבדיקה הזאת בשבועות 10-14 להריון. כמו כן מומלץ מאד לשקול לעשות גם בדיקת סקר לא פולשנית (NIPT) – היא מסייעת בזיהוי מוקדם של הפרעות גנטיות ובעיקר תסמונת דאון.
- צאי להליכה – אחת הדרכים הנהדרות למתוח רגליים בהריון היא הליכה. הליכה זה כיף, זה נעים וגם בטוח. חוץ מזה, ההליכה שומרת על המפרקים ונהדרת בתור פעילות גופנית. אין על האוויר הצח והתנועה כדי להתגבר על תחושת הבחילה. עם זאת, חשוב לשתות הרבה מים וכמובן לא להסתובב בחוץ בשעות הכי חמות.
- המטרה: למנוע צרבת! כדי למנוע צרבת, כדאי מאד לאכול מנות קטנות של מזונות לא מעובדים ולהתרחק ממאכלים שומניים ומתובלים. עוד עצה שעשויה לעזור: גם אם ממש בא לך לשכב אחרי שאכלת, עדיף לא לעשות את זה, כדי להקל על מערכת העיכול.
- טפחי את העור שלך – רגע לפני שהבטן שלך יוצאת והעור נמתח, כדאי להתחיל לנקוט בפעולות מניעה נגד סימני מתיחה. למרבה הצער, לא ניתן למנוע אותם לחלוטין (הרבה פעמים זה עניין גנטי), אבל אם את מקפידה לשתות הרבה מים, למרוח קרם לחות שעשיר בוויטמינים E ו-C ולצרוך מזונות המעושרים באבץ וויטמינים B2 ו-B3, את לגמרי בשליטה כדי למזער את התופעה עד כמה שאפשר.
- בדקי מה מותר ומה אסור – האם מותר לקחת אקמול? וטיפות אף? מה עם יוגה או חדר כושר? התשובות לשאלות האלה בוודאי מעניינות אותך – את יכולה להתייעץ עם הרופאה המטפלת או רופאת משפחה.
- הצטרפי לקבוצת הוואטסאפ שלנו – להתייעץ או סתם לקשקש על כל מיני נושאים בסביבה תומכת וכיפית.
תזונה
- הגוף שלך עובד מאד קשה כדי לייצר את כל מה שדרוש לעובר שלך ורוב הסיכויים שתרגישי עייפה כל הזמן. בנוסף להמלצות על מנוחה ושינה, הנה כמה המלצות תזונתיות שיכולות להקל על המצב:
- שתייה מרובה – לפחות 10 כוסות מים ביום, ההתייבשות מגבירה את העייפות.
- תזונה מאוזנת – במקום פחמימות ריקות, למשל, עדיף לאכול דגנים מלאים, הם מעניקים לך אנרגיה מספקת להתמודדות עם העייפות.
- העשרת התזונה שלך בסידן – זה בריא גם לך וגם לעובר שגדל בבטנך. כדי שהעצמות והשיניים שלו יהיו חזקות, את חייבת לצרוף כ-1,000 מ"ג סידן ביום: חלב, יוגורט, גבינה מפוסטרת, סלמון וביצים. אל תשכחי גם את מקורות הסידן האחרים: טופו ושקדים.
בנוסף, מקווים שאת מתמידה ונוטלת חומצה פולית, ויטמינים וכל מה שצריך.
אין סיכוי שידעת את זה!
כשאת בהריון, הלב שלך מתרחב. קודם כל, ברור, זה כי הוא מכיל את האהבה שלך לבייבי העתידי, אבל זה נכון גם תרתי-משמע: כדי לפמפם ולשאת את כמויות הדם ההולכות והגדלות עם ההריון, מידות הלב שלך גדלות.
נקודת מבט זוגית
זה הזמן לדאוג לתאורת לילה מתאימה כדי לשמור על בת הזוג שלך כשהיא קמה לשירותים כמה פעמים בלילה. כדאי גם לשים לב שהמעברים פנויים, כדי שלא תיתקל במשהו.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי