טיפ טיפה לפני ההרחבה
כמה פעמים אמרו לך כבר "נשאר רק עוד קצת"? אבל זה נכון. העובר שלך מתחיל לתכנן את דרכו החוצה ואת מרגישה זאת היטב. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת מה חשוב לעשות השבוע, לענות על סקר שבועי ולגלות עובדת הריון מפתיעה.
משקל העובר
כ-2.2 קילוגרם
גודל העובר
43-44 סנטימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 34, את בחודש השמיני להריונך.
המדידה השבועית
השבוע העובר שלך אמור לעבור את המשקל של שני קילו. בגודל הוא מזכיר מלון בשל.
אנחנו גדלים
הפלומה שכיסתה את גוף העובר שלך נעלמה כמעט לחלוטין, ושכבת הורינקס, אותה שכבה שומנית דמוית גבינה המגנה על עורו, נעשית עבה יותר. עצמות הגוף ממשיכות להתחזק והוא זקוק להרבה סידן. זה אומר שעליך להמשיך להקפיד על תזונה מאוזנת ובפרט לשלב בתפריט מוצרי חלב, סרדינים, ירקות ירוקים, שעועית ועוד.
הריאות של התינוק כבר מפותחות לגמרי, המוח ומערכת העצבים שלו עוברים את הפינישים האחרונים. בבלוטות האדרנל (יותרת הכליה) של הקטנצ'יק או של הקטנה נוצרים הורמונים שחודרים את השליה וגורמים לך לייצר חלב. אם תלדי השבוע, את יכולה להיות רגועה. 99% מהתינוקות שנולדים בשבוע ה-34 יכולים לשרוד מחוץ לרחם ללא בעיה.
מה קורה בגופך?
התכווצויות הרחם הופכות ליותר ויותר עוצמתיות. את אמורה ללדת עוד פחות מחודשיים ולכן כדאי מאוד להכיר את כל שלבי הלידה, מהציר הראשון או ירידת המים ועד שהבייבי יוצא לאוויר העולם. כאן תוכלי לקרוא על שלב הלידה בהרחבה.
ייתכן ובשלב זה יופיעו אצלך באזור הבטן והירכיים פצעונים קטנים רבים, שיוצרים סוג של פריחה. לתופעה זו קוראים Pruritic urticarial papules and plagues of pregnancy או בקצרה PUPPP. לעתים זה קשור למצב העור שלך, מחלות העור השונות או לעלייה במשקל, במיוחד בהריון עם תאומים. תופעת PUPPP יכולה לקרות לאחת מכל 160 נשים הריוניות. אין בה שום דבר מסוכן, אבל אם את מרגישה צורך, מומלץ ליצור קשר עם הרופא שלך כדי לשלול בעיות אחרות.
יכול להיות שתרגישי...
- עייפה מאוד רוב הזמן – זה אופייני לנשים בשלב הזה של ההריון. לעייפות מתווספים הקושי לישון בלילה, הכאבים והחששות. בכל זאת, חשוב שתנסי לנוח כמה שאפשר וגם את ממש חייבת להתעורר, המנעי משתיית קפה מרובה כפתרון לעייפות.
- לחץ באזור הבטן – התינוק שלך מתכונן ליציאה ומתמקם בכל פעם במקומות נמוכים יותר. זה לוחץ על שרירי רצפת האגן ושולח אותך לשירותים לעתים עוד יותר קרובות (מי היה מאמין שדבר כזה יכול לקרות?)
- בצקות בכפות הרגליים והקרסוליים – תופעה מוכרת הקשורה למשקל שהתווסף מאז תחילת ההריון. אם הבצקות חמורות מאד ומתלווים אליהן סימפטומים נוספים (כמו בסעיף הבא) זה הזמן ליידע את הרופאה המטפלת.
- שהראייה שלך מטושטשת – שילוב של הורמונים, הצטברות נוזלים וחוסר שעות שינה יכולים לגרום לראייה שלך "להתקלקל". זו תופעה זמנית שתעבור עם הלידה, אבל אם לטשטוש ראיה מתלוות הבצקות, כאבי הראש ועלייה מהירה במשקל ו/או נפיחות, אלה יכולים להיות תסמינים של רעלת הריון. במקרה כזה חשוב לפנות בדחיפות לרופא המטפל.
- שאת לא מצליחה להתפנות בשירותים – עצירות זו תופעה נפוצה בשלב זה של ההריון. מומלץ מאד להקפיד באופן קבוע על ההליכה, לאכול מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ולשתות הרבה מים, כדי לאתגר את מערכת העיכול.
- טחורים – תופעה נוספת שקשורה לעצירויות ומערכת העיכול. המצב יכול להחמיר לקראת סוף ההריון, כשהמשקל של התינוק לוחץ על אזור פי הטבעת. נסי לשנות תנוחות ישיבה ועמידה כדי להקל מעט מהלחץ על האזור.
TO DO LIST
- להתחיל לחשוב על תיק לבית חולים – עכשיו זה זמן טוב לבדוק האם יש לך בבית כל מה שדרוש ולרכוש את מה שחסר. כנסי לרשימה המומלצת שלנו והדפיסי לשימושך. הרשימה מרכזת כל מה שתצטרכי עבורך ועבור הבייבי.
- להזמין את ערכת הלידה שלנו "חיבוק בקופסא" – כל כך הרבה מוצרים לרכוש לקראת הלידה של הבייבי! איך תדעי במה לבחור?
אז קיבצנו לך לתוך קופסא אחת את המיטב של המוצרים שאת צריכה לנסות! כדי שתגיעי לרגע הלידה כשאת כבר יודעת מה המוצרים הטובים ביותר עבור הבייבי שלך ועבורך! - לשתות הרבה מים – עם זאת, לא כדאי לשתות יותר מדי לפני השינה כדי כמה שאפשר לצמצם את תדירות הריצות לשירותים.
- להמשיך פעילות גופנית – אם התאמנת לאורך ההריון, חשוב שתמשיכי גם עכשיו (אלא אם יש התווית נגד של הרופאה המטפלת). בכל מקרה חשוב לבחור פעילויות בהן אין סכנת נפילה.
- לעקוב אחרי תנועות העובר – אם ישנה ירידה בתדירות, כדאי ליידע את הרופא.
- להוריד אפליקציה לתזמון צירי לידה – להורדה.
- להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – קהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.
- עיסוי פרינאום – זוכרת שדיברנו על זה בשבוע 32? הגעת לשבוע בו אפשר להתחיל לעסות – לבד, בסיוע בן / בת זוג או תוך שימוש באחד המכשירים הקיימים בשוק לצורך זה. מומלץ לבצע את העיסוי כמה פעמים בשבוע, מעכשיו ועד הלידה. לצורך העיסוי תצטרכי להצטייד בבקבוק סגור של שמן המיועד לעיסוי פרינאום או שמן מתאים אחר – אפשר להתייעץ עם רוקח. אם את מקפידה לבצע את העיסוי, מומלץ לעדכן בכך את המיילדת וגם להביא אתך ללידה בקבוק שמן סגור נוסף.את
תזונה
האם את צורכת מספיק ויטמין K? הוא נחשב לאחד הוויטמינים החשובים, כי הוא מסייע לאיחוי רקמות וריפוי פצעים וגם גורם לעצמות הגוף של התינוק שלך להתחזק.
הנה כמה מאכלים שמכילים ויטמין K בשפע:
- ירקות עליים ירוקים
- אוכמניות
- מלון
- כרובית
- שעועית ירוקה
- שמן צמחי
- מיץ רימונים (מכיל גם ברזל, אבל בזהירות איתו, הוא יכול לגרום לעצירות)
- פולי סויה
- צנוברים
כמויות קטנות של ויטמין K אפשר למצוא גם במאכלים בשריים וחלביים.
מזכירים לך לא לא שכוח את החומצה הפולית, הברזל והויטמינים!
אין סיכוי שידעת את זה
בהשוואה למבוגרים, תינוקות נולדים עם כמות נמוכה של ויטמין K בגוף שלא מספיקה כדי להקריש את הדם בזמן. לכן בסמוך ללידה הם יקבלו מנה של ויטמין K. אבל גם הטבע הכין את עצמו ולכן הקולוסטרום, נוזל שיוצא מבלוטות החלב בשעות ובימים הראשונים אחרי הלידה, עשיר בוויטמין K. כמו כן, נוסחאות התמ"ל היום מכילות גם הן תוספים של ויטמין K.
נקודת מבט זוגית
השבוע נתעסק באריזת תיק בית חולים. שימו לב שיש את כל מה שצריך ותחשבו מה רלוונטי עבורכם: מטען, אוזניות, ספר, טאבלט (עם סרטים וסדרות אהובות), שמן שקדים או חוברת תשבצים. דברו על כל מה שצריך להיות בתיק ובדקו שהכל כבר ארוז. ייתכן וכדאי לקחת בגדים להחלפה בשבילך כי רוב הסיכויים שתבלו בבית חולים יותר מ-24 שעות ולא בטוח שתהיה לך אפשרות להתרענן.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי