כל שבוע קורה לך משהו חדש בבטן.
ההתקדמות שלך
נשארו 2.8 חודשים - 12 שבועות (כולל השבוע)
73%
טר' 1
. . . . . . . . . . . .
טר' 2
. . . . . . . . . . . .
טר' 3
. .
. . . . . . . . . .

טיפ טיפה לפני ההרחבה

העובר מתחיל להתכונן לחיים מחוץ לרחם ואת מתחילה לחוש צפיפות באיברים הפנימיים ומחפשת תנוחה נוחה. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.

תמשיכי לגלול כדי לקבל את רשימת המשימות השבועית, עצות לתזונה נכונה וטיפ לחצי השני.

משקלו
כ-1.1 קילוגרם

גודל העובר
37-38 סנטימטר

באיזה חודש את?

אם את בשבוע 29, את בחודש השביעי להריונך.

המדידה השבועית

דלורית היא ירק או פרי? האמת שלא ממש משנה, מה שחשוב הוא שהשבוע העובר שלך הוא בגודל של דלורית, אורכו בין 37 ל-38 ס"מ ומשקלו כ-1.1 קילוגרם.

אנחנו גדלים

עובר בשבוע 29 להריון
עובר בשבוע 29 להריון

העובר שלך מתחיל להתכונן לחיים מחוץ לרחם: הוא לומד לווסת בעצמו את חום הגוף ומטיל בערך חצי ליטר של שתן כל יום לנוזל מי השפיר. מח העצם שלו מתפקד באופן עצמאי לגמרי ומייצר כדוריות דם אדומות. בלוטת יותרת הכליה שלו מתחילות להפריש הורמונים ואלה מפעילים את ייצור הורמון הפרולקטין בגופך (שגורם לייצור חלב בבלוטות החלב שלך).

העובר כבר מתחיל להרגיש צפוף ברחם, אבל זה לא מונע ממנו להמשיך לזוז. את מרגישה את זה חזק כל כך, כאילו בתוך הבטן שלך מתנהלת אליפות העולם בכדורגל של בן אדם זעיר אחד. המוח ממשיך לגדול וכך גם הראש. העצמות שלו מתקשות והשרירים מתחזקים, לכן קיימת חשיבות עליונה מבחינתך להקפיד על תזונה מאוזנת שמכילה ויטמינים שפע של סידן, ויטמין C, ברזל, חלבון וחומצה פולית.  

מה קורה בגופך?

כאב הגב והרגליים, בעיקר. יכול להיות שאת חשה התכווצויות בשרירי הרגליים כתוצאה מעומס המשקל העודף. כדאי מאוד להקפיד על מנוחה, מתיחות באופן קבוע ועיסוי. בנוסף, בשלב זה חוזרות לא מעט תופעות פחות נעימות שכבר חווית בתחילת ההריון, אך הפעם הן מבשרות על התקרבות לקו הסיום. חוץ מזה, אופי תנועות העובר מתחיל להשתנות. הוא כבר לא ממש בועט, כי צפוף לו, אלא בעיקר מניע ברכיים ומרפקים. במידה ותנועות העובר נעלמות לעתים קרובות מדי, כדאי לדווח על כך לרופא.

יכול להיות שתרגישי...

  • "צפיפות" באיברים פנימיים – התינוק תופס יותר ויותר מקום בבטן, תוך כדי שהוא "דוחף" את שאר האיברים.
  • צרבות ועצירות – התגעגעת? לא בדיוק. אבל הפעילות ההורמונלית ההריונית ממשיכה לשבש את פעילות מערכת העיכול. ייתכנו גם טחורים, אז אל תשכחי להקפיד על שתייה מרובה וצריכת סיבים תזונתיים. נסי להימנע מישיבה או עמידה רצופה.
  • סחרחורות – במיוחד כשאת קמה מהשכיבה או מהישיבה. מדובר בתופעה נורמלית לתקופת ההריון שקשורה לירידה בלחץ דם. השתדלי לשנות תנוחה בצורה הדרגתית.
  • צורך לרוץ לשירותים לעתים קרובות – שלפוחית השתן היא אחד האיברים שהעובר שלך אוהב "לשחק" איתם, מה שאומר ששוב תצטרכי לקום כמה פעמים בלילה (וגם במהלך היום) לשירותים. אבל תראי את הצד החיובי של התופעה – לזוז מדי פעם מסייע להימנע מהתכווצויות ברגליים.

TO DO LIST

  • לעקוב אחרי תנועות העובר – אם יש ירידה בתדירות התנועות, כדאי ליידע את הרופא.
  • לקבל חיסון נגד שעלת – חיסון זה ניתן בקופות חולים בשילוב עם חיסון נגד דיפתריה וטטנוס ולעתים גם עם חיסון נגד פוליו. את החיסון ניתן לקבל בין השבועות 27-36.
  • להכין את רשימת הקניות לקראת הלידה – בטח כבר התחלת לפנטז על זה מזמן (תאכל'ס, אחד הקטעים הכיפיים בהריון!), אבל עכשיו הגיע הזמן לעשות רשימה מסודרת ואולי אפילו להתחיל לבדוק חנויות ומבצעים! ניתן להיעזר בכלי שלנו להכנת רשימת קניות בקלות וליצור רשימה הכוללת את הרהיטים, התכשירים, הביגוד וכל מה שצריך לחדר התינוק ולטיפול בו. טיפ שלנו: לא להגזים עם רכישת בגדי ניובורן. הם גדלים כל כך מהר!..
  • להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – קהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.

תזונה

שתייה מרובה ותזונה מאוזנת חשובות לאורך כל שלבי ההריון, במיוחד לקראת הסוף, כשהגוף שלך עובד בצורה מאד מאומצת כדי להכין את עצמו ללידה ולהתאוששות אחריה.

כבר הזכרנו כמה וכמה מרכיבים חשובים בתפריט שלך והשבוע זה הזמן לדבר על ויטמין C, שבנוסף לחיזוק המערכת החיסונית אחראי גם על איחוי וחיבור הרקמות. כמויות מספיקות של ויטמין  C בגוף יעזרו לך להתכונן ללידה כמו שצריך.

מבחינת ההמלצות התזונתיות, עליך לצרוך כ-85 מ"ג ויטמין C באופן יומיומי. ויטמין  C נמצא במולטי-ויטמין להריוניות שאת צורכת, ואפשר לתגבר אותו באמצעות מזונות נוספים:

  • חצי כוס מלון חתוך לקוביות
  • כוס תותים
  • קיווי אחד
  • חצי גמבה אדומה
  • חצי כוס ברוקולי מבושל

כמובן שחשוב להמשיך ליטול חומצה פולית, ברזל וויטמינים.

אין סיכוי שידעת את זה

הכי הרבה תינוקות נולדים במרכז אפריקה. במדינת בנין בכל 1,000 לידות נולדים בממוצע 27.9 תאומים.

נקודת מבט זוגית

ייתכן שבשבועות האחרונים ההריון של בת הזוג שלך מדיר שינה מעיניך. המחשבות על איך זה להיות הורים יכולות להיות ממש מלחיצות, במיוחד אם חושבים בכיוון על מה תיאלצו לוותר מעכשיו: יציאות ספונטניות, נסיעות לחו"ל וכו'. ההצעה שלנו לשניכם – לנסות לחשוב בכיוון החיובי, לתכנן פעילויות שונות מחוץ לבית שכוללת את הבייבי ולהבין שבסופו של דבר אוטוטו אתם מתחילים שלב חדש ומסעיר בחיים שלכם.

סקר

 

ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי

חיפוש
אפליקציה של יולדת

מומלץ לגלוש באתר בכל הדפדפנים למעט אינטרנט אקספלורר

דילוג לתוכן