מתי הזמן להתחיל לבצע בדיקות לאבחון בעיות בפוריות?
אי פיריון מוגדר כחוסר הצלחה להרות תוך פרק זמן של שנה. חשוב לזכור, בכל מחזור ביוץ יש רק 25% סיכוי להיכנס להריון, ולכן לרוב הזוגות נדרש פרק זמן של מספר חודשים עד אשר מצליחים להרות. כ- 45% ממקרי אי הפריון מיוחסים לבעיות אצל האישה שעלולות להיגרם ממגוון סיבות, לרבות סיבות הורמונאליות, סיבות מבניות ואחרות. אי פריון אצל גברים יתכן עקב פגם בכמות או באיכות הזרע. איכות הזרע מושפעת ממבנה הזרע, יכולת התנועה שלו, ליקויים בנוזל הזרע או יצירה לקויה של זרע באשכים. לפיכך, אחת המטרות של הטיפולים הוא לא רק להשיג הריון, אלא גם לקצר את הזמן שבו משיגים אותו. עוד חשוב להזכיר כי הזרע יכול לשהות במערכת המין הנקבית ומסוגל להפרות במשך 3-5 ימים, אבל לביצית החלון הוא כ – 24 שעות בלבד – לכן, פרק הזמן שבו סיכויי ההצלחה הם הגבוהים ביותר הם החל מיומיים לפני הביוץ ועד יום אחריו.
מהו הברור לבני זוג עם ירידה בפוריות ?
ראשית, חשוב להבין כי מדובר בבעיה זוגית והברור הוא של הגבר והאישה במקביל. בכל מקרה, עבור שני בני הזוג, השלב הראשון הוא שאלון/ראיון רפואי מפורט ובדיקה גופנית, לאחר מכן בני הזוג יופנו – בהתאם לנסיבות וממצאים – למספר בדיקות.
- פרופיל הורמונלי – מדובר בבדיקת דם הנערכת לאישה, על פי רוב, ביום השלישי למחזור, המטרה של הבדיקה היא לבדוק את הרמות בדם של מספר הורמונים החשובים לפוריות.
- מעקב ביוץ – יש שיטות שונות לוודא האם מתרחש ביוץ אצל האישה וכן לדעת מתי הוא מתרחש, חלקן יכולות להעשות באופן עצמאי על ידי בני הזוג, וחלקות דורשות בדיקת דם או בדיקת רופא על ידי אולטרה-סאונד
- יומן ווסת, חום השחר – בתהליך זה תתבקשי לבצע רישום לגבי המחזור החודשי שלך. בכל בוקר, עוד לפני שקמת מהמיטה, יש למדוד את חום השחר ולחפש סימנים גופניים כגון שינויים בהפרשות מהנרתיק. רישום זה יכול לסייע להבחין אם ומתי מתרחש הביוץ ולעזור בתכנון קיום יחסי מין כדי שיותאם לזמן הביוץ.
- פרוגסטרון – בדיקת דם שנעשיות ביום ה – 21 למחזור ויכולה לקבוע האם היה ביוץ או לא היה ביוץ, אם כי אינה יכולה לקבוע מתי התרחש הביוץ.
- ערכות ביוץ – מדובר בערכות אשר מזהות עלייה של הורמון ה – LH , שעולה באופן משמעותי כ – 24 שעות לפני הביוץ.
- אולטרה סאונד – מערכת הרבייה הנקבית (וגם הזכרית) נבדקת באמצעות מכשיר האולטרסאונד. הבדיקה מתוזמנת החל ממספר ימים לפני מועד הביוץ המשוער ונעשית במרווחים של כל יומיים שלושה, כאשר מטרתה לבחון את התפתחות הזקיקים בשחלות. בדרך כלל הבדיקה מבוצעת באופן וגינלי (דרך הנרתיק) על מנת לשפר את רמת הדיוק באבחון.
- בדיקת זרע – הגבר נותן דגימת זרע בכלי איסוף ומוסר למעבדה על מנת להעריך את כמות וריכוז הזרעונים (רצויה כמות של מעל 20 מיליון למ"ל), התקדמותם (עדיפה צורת שחיה חזקה וישרה) וצורתם (מורפולוגיה). כאשר הבדיקה איננה תקינה, תידרש לעיתים קרובות בדיקה חוזרת מאחר והתוצאות יכולות להשתנות במהלך הזמן. במידה ותמצא פתולוגיה, יתכן והגבר יופנה לבדיקות נוספות וטיפול.
בדיקות פוריות נוספות
במידה והבדיקות הקודמות תקינות ו/או בוצעו מספר טיפולי פוריות ללא הצלחה, ייתכן ותופני לבדיקות נוספות
- צילום רחם – בבדיקה זו, מוזרק חומר ניגוד אל תוך חלל הרחם, ונעשה שימוש בקרני רנטגן על מנת לצלם את הרחם והחצוצרות. מטרת הבדיקה היא לוודא את תקינות הרחם והחצוצרות.
- היסטרוסקופיה – זו בדיקה שיכולה להעשות בהרדמה או ללא הרדמה, במהלכה מחדירים מצלמה אל חלל הרחם על מנת לבדוק כי חלל הרחם ופתח החצוצרות הם תקינים.
- לפרסוקופיה – לפרוסקופיה הינה הסתכלות לתוך הבטן באמצעות צינורות דקיקים המכילים מערכת עדשות משוכללות וסיבים אופטיים, המעבירים אור לתוך חלל הבטן. הצינורות מוחדרים דרך פתחים קטנים בדופן הבטן. הבדיקה משמשת לאיתור בעיות פוריות כגון: הידבקויות סביב חצוצרות, שחלות ורחם; חצוצרות חסומות בשל הידבקויות, ואנדומיטריאוסיס. ניתן לבצע באמצעות הלפרוסקופיה גם פעולות רפואיות שונות.
בדיקות פוריות נדירות
מדובר בבדיקות נוספות שניתן לבצע, אמנם כמעט ולא מבצעים אותן, אך ייתכנו מצבים בהם תופנו לבצעם גם כן
- בדיקה לאחר קיום יחסי מין (Post Coital Test) – מטרת הבדיקה היא לבחון את שרידות הזרע בתוך ההפרשות הפוריות של האישה. הבדיקה נעשית צמוד לביוץ, בתוך חלון הפוריות של האישה. הזוג מתבקש לקיים יחסי מין 4 עד 12 שעות לפני הבדיקה, ולאחר מכן נלקחת דוגמית קטנה של הפרשות האישה במרפאה. ההפרשות נבדקות במיקרוסקופ על מנת לבחון את שרידות תאי הזרע בגוף האישה.
- בדיקת דם לזיהוי נוגדנים נגד זרע בן הזוג – נוגדנים הם חלבונים המיוצרים על ידי מערכת החיסון ומופרשים לגוף. גברים עלולים לייצר נוגדנים נגד הזרע של עצמם (כתוצאה מפציעה, ניתוח או דלקת). גם האישה עלולה לייצר נוגדנים נגד הזרע של בן זוגה. נוגדנים אלה מופרשים אל תוך הנרתיק ומשתקים את תאי הזרע באזור צוואר הרחם וכך מונעים את הפריית הביצית ע"י תאי הזרע.
- ביופסיה של האשכים – לפעמים נלקחת ביופסיה של האשך על מנת לבחון את תהליך ייצור הזרע ו/או בכדי להפיק זרע לטובת הטיפולים עצמם.