אתחיל מכך שחשוב להדגיש שיש הבדל בין שינה משותפת עם ההורים במיטה לבין שינה של התינוק במיטת תינוק בחדר ההורים!
הנחיות משרד הבריאות ממליצות על שינה של התינוק במיטה שלו בחדר ההורים עד גיל שנה בשל החשש ממוות בעריסה.
יחד עם זאת ישנם הורים רבים המעבירים לחדר נפרד הרבה לפני כן משיקולים שלהם וזה אפשרי כל עוד שומרים על כללי הבטיחות שהם, בין היתר: חדר מאוורר, מיטה נקייה מחפצים מיותרים, התינוק לבוש בבגד נוח ולא עמוס בשכבות, בייבי סנס .
אז לאפשר או לא לאפשר שינה של הילד שלכם אתכם במיטה?
זה עניין של החלטה, האם מתאים או לא מתאים לכם.
הורים רבים, מותשים מעייפות, מרגישים לא טוב עם עצמם ברגע שהם מרדימים את הילד במיטה שלהם אך בכל זאת הם חוזרים על כך מדי ערב…
העייפות מכריעה אותם והם מעדיפים פשוט לסיים עם ההרדמות מאשר להתמודד, חוסר היכולת להתמודד מייצרת את המשך הקשיים.
ישנן מספר סיבות לכך שעדיף שהילד יישן במיטתו ולא במיטת ההורים:
בטיחות: קיים חשש שהתינוק הרך יימחץ בזמן השינה.
קיימת הסכנה, במיוחד בחורף, שהתינוק ייחנק מתחת לשמיכת ההורים.
שינה עם תינוק ובכלל פעוטות במיטה מחייבת זהירות רבה במשך הלילה, ולא כל הורה יכול לסמוך על עצמו שיגלה מודעות לנוכחות התינוק מתוך שינה.
קיים כמובן גם החשש לנפילה מהמיטה.
איכות השינה נפגמת: שינה עם תינוקות במיטה פוגעת באיכות השינה של ההורים, מעבר לזה כל שיעול הכי קטן של התינוק/ כל יללה קטנה מתוך שינה עלולים להתפרש אצל ההורה כקריאה לעזרה ולקטוע את שנתו של ההורה וגם לגרום לתלות אצל התינוק.
גבולות במשפחה: השינה המשותפת מערערת את ההפרדה בין הילד להוריו.
ילד שהתרגל לישון במיטת הוריו צפוי לגלות קושי להירדם במיטה שלו בלי נוכחות ההורים.
בואו נודה, רוב ההורים מגיעים לשינה משותפת עם הילד בגלל בעיות שינה.
במקרים אלה ההורים מגנים את הנוהג שנוצר ומנסים להפסיקו מצד אחד, ומצד שני משתמשים בו להרגעת הילד במצבים שהילד מסרב להירגע בדרך אחרת.
ההתנהגות הזו מבלבלת את הילד, הילד בעצמו לא מבין איזה מסר ההורים רוצים להעביר לו בקשר לשינה שלו ובקשר למיטה שלו. למה שהילד ירצה בכלל להיכנס למיטה שלו אם מדי ערב בסופו של דבר הוא נרדם במיטת ההורים?
או אם נרדם במיטת ההורים ומתעורר במיטה שלו? האם כך הוא יכול לתפוס את המיטה שלו כמקום חיובי? מכאן אפשר להבין מדוע תינוקות / ילדים מתעוררים בצרחות כאשר הם מתעוררים במקום שלא נרדמו בו.
זוגיות: אין צורך להכביר במילים… רק אומר שגברים רבים מתנגדים לשינה בשלישייה כי הם חוששים שהתינוק יתפוס את מקומם בזוגיות ובאינטימיות.
מנגד, לשינה המשותפת יש גם יתרונות:
הנאה ופינוק – הורים רבים מספרים שהם נהנים לישון ליד תינוקם, נהנים כשהוא מתפנק עליהם.
הם מרגישים שכך הם מספקים לו ביטחון והשלמת "זמן איכות" ובדרך זו גם מרגיעים את החרדות שלהם שנוצרות כשאינם בקשר עין עם התינוק. ניתן לראות שאמהות רבות, אשר חוות פרידה זמנית מהבעל, בגלל עבודה, מילואים וכו, מרגישות בטוחות יותר כשהן ישנות עם הילד במיטה.
עניין של נוחות – אין צורך לקום בכל רגע לתינוק, בהחלט מקל, חוסך אנרגיה שלא קיימת ברמות גבוהות גם כך.
לסיכום:
כמו לכל דבר, לשינה משותפת עם ההורים יש חסרונות ויתרונות וכל משפחה עושה בנושא זה את השיקולים שלה.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש שככל שהילד גדל כדאי לשאוף לשינה נפרדת של הילד.
במקרים בהם קיימת הפרעת שינה או התעקשות של הילד לשינה משותפת, יש להעדיף התמודדות ופתרון הבעיה.
החליטו היכן התינוק ישן והיו עקביים, אם החלטתם על לינה משותפת, עשו זאת מתוך אידאולוגיה ולא מתוך חוסר רצון להתמודד עם בעיות השינה שלו.
בהצלחה בכל דרך שתבחרו ובבקשה רק תזכרו לשמור על כל כללי הבטיחות הנדרשים!
נכתב במיוחד בעבור פורטל יולדת ע"י דנה קרסיס, יועצת שינה לתינוקות ופעוטות, אמא לשניים, נשואה מהרצליה. הגעתי לעולם ייעוץ השינה בעקבות בעיית שינה שהייתה לבני הבכור, לאחר סיום התהליך בהצלחה הרגשתי רצון עז ללמוד את התחום, רציתי לעזור למשפחות נוספות להרגיש את מה שאנחנו מרגישים כתוצאה מהשינוי העצום שהתרחש אצלנו בבית. אני עובדת בשיטת “לילה טוב”, באמצעות תהליך הדרגתי, מכיל ומדויק הכולל מתן מענה תמידי ומיידי לבכי ניתן להגיע לשינה רציפה, טובה ואיכותית שכל-כך חשובה להתפתחות התקינה של ילדכם וכמובן שלא פחות חשובה גם לכם, ההורים.
054-4270222
[email protected]
www.goodnightbaby.co.il
לפייסבוק של דנה קרסיס