קולות לא ברורים, תנועות בלתי רצוניות. מגוון תופעות שונות ומשונות עשויות להופיע בגופם של תינוקות שזה אך נולדו ובימים ושבועות הראשונים אחרי הלידה.
טבור בולט – בקע טבורי
זו תופעה שכיחה בגילאים הצעירים. מדובר בבקע רך שלא כואב ולא גורם אי נוחות לתינוק. בקע זה נסוג בהדרגה ונעלם, לרוב בגילאי 3-5. עם זאת, אם התינוק נכנס לאי שקט בגלל התופעה, אם הבקע קשה, מעורר כאב כשנוגעים בו, משנה צבע או גדל – יש לפנות לרופא.
הפרשות
בקרב תינוקות יכולות להיות הפרשות מסוגים שונים.
הפרשה דמית מהפות עשויה להיות תופעה תקינה, אך כדאי לפנות לרופא על מנת שיוודא זאת.
הפרשה לבנה מהפות שלא נראית מוגלתית היא לרוב תופעה תקינה. אם ההפרשה נראית מוגלתית ו/או מחמירה, כדאי להתייעץ עם הרופא.
הפרשה צהובה מהעיניים – אם מדובר בתופעה חד פעמית וההפרשה מתייבשת ונעלמת, אין מה לדאוג. לעומת זאת, אם התופעה הופכת לקבועה, מדובר ככל הנראה בתהליך דלקתי הקשור בסתימה של צינור ניקוז הדמעות. במקרה כזה יש לפנות לרופא ולקבל הנחיות. אם מדובר בחסימה של הצינור, לרוב ממליצים על ניגוב הפרשה ועיסוי עדין לאזור של תעלת ניקוז הדמעות. אם הסתימה מלווה בדלקת, מוסיפים טיפול בטיפות.
רפלקסים
קפיצה בה הידיים נמתחות, אצבעות מפושקות לאחור ו"תנועת בהלה" של התינוק הם רפלקסים הנקראים "החזרי היילוד". מדובר בתופעה תקינה אצל תינוקות. יותר מכך, אלה דברים שבודקים כדי לראות שהתינוק בריא. רפלקסים אלה נעלמים בשנת החיים הראשונה.
הטיית ראש לכיוון אחד – טורטיקוליס
מדובר בהטיית ראש לכיוון מסוים עקב כך שאחד משרירי הצוואר קצר מהשאר. זאת תוצאה של מנח התינוק ברחם, ואם זה קורה, ההורים מקבלים הדרכה כיצד להשכיב את התינוק וליצור גירויים שיביאו להתארכות השריר. בכל מקרה, מומלץ שתינוק ייחשף לגירויים מצד ימין וגם מצד שמאל.
שדיים נפוחים וקשים
תופעה זו, שיכולה להתרחש אצל בנים ובנות, יכולה לומר שני דברים. רקמת שד קשה שניתן להרגיש במגע קשורה בהשפעת ההורמונים של האם. זו תופעה תקינה שמופיעה בחודשי החיים הראשונים ונסוגה לגמרי בהמשך. אם התופעה אינה נקודתית אלא רחבה יותר, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל. זה נכון במיוחד אם יש חשש שהמקום דלקתי, אם ישנה הפרשה מוגלתית או זיהום חיצוני באותו מקום.
קילוף עור
יש תינוקות שמשילים חלק מהעור שלהם לאחר הלידה, לכן העור מתקלף. זו תופעה תקינה וכל שצריך לעשות הוא לדאוג שהעור יהיה משומן בעזרת שמן אמבטיה או קרם לחות לתינוקות.
פצעונים על הפנים והצוואר
יש יותר מסוג אחד של פצעונים המאפיינים את הגיל הזה. יש פצעונים המופיעים מיד לאחר הלידה ויש המופיעים לאחר תקופה של הנקה. תופעה זו המכונה לעיתים "אקנה של תינוקות" היא תקינה וחולפת מעצמה. צריך להבדיל את הפצעונים משלפוחיות היכולות להעיד על מחלה כמו הרפס. השלפוחיות נראות אחרת, אך אם אינכם בטוחים במה מדובר – לכו לרופא.
שלפוחיות על השפה העליונה
אם שלפוחיות אלה מופיעות, גשו לרופא.
לשון לבנה
תופעה זו יכולה להיגרם ע"י שאריות חלב שנשארו על הלשון. אם לשון התינוק לבנה, אפשר להכניס לפה קצה אצבע עם חיתול רטוב ולנקות את הלשון. אם השכבה הלבנה יורדת, סימן שמדובר היה בשאריות חלב. אם היא לא יורדת, זה יכול להעיד על פטריה וכדאי ללכת לרופא. חשוב לדעת שגם אם יש פטריה, לא תמיד מטפלים בה. לרוב הפטריה עוברת מעצמה והטיפול יינתן רק במקרים בהם היא מפריעה לתינוק.
עצירות
תופעה זו נדירה אצל תינוקות יונקים, גם אם יש להם יציאה רק פעם ב- 5-6 ימים. עצירות שכיחה יותר בקרב תינוקות הניזונים מפורמולה. אם התינוק נמצא באי-שקט ומתקשה במתן יציאות, יש פתרונות שונים שיעזרו לו, החל מפתרונות תזונתיים וכלה בטיפול תרופתי. במצבים אלה כדאי לפנות לרופא שיגיד מה בדיוק כדאי לעשות, אם בכלל.
כתמים כחולים על הגוף
תופעה זו מכונה "כתם מונגולי". הכתמים שכיחים בגב התחתון ובעכוז, ואין להם שום משמעות, למרות שהם נראים כמו שטף דם. אם אתם לא בטוחים שבזה מדובר, לכו להתייעץ עם רופא.
כתמי לידה
קיימים סוגים רבים של כתמי לידה. אם מדובר בכתם לידה בודד בצבע חום, בדרך כלל לא עושים אתו שום דבר. לעומת זאת, אם יש מספר גדול של כתמים, כדאי לפנות לרופא, מאחר וישנן מחלות הקשורות במקבץ גדול של כתמי לידה.
ייעוץ מקצועי: ד"ר רונית לובצקי מבי"ח דנה לילדים