אין ספק שתקופת ההריון קסומה ומיוחדת. אך לצד השמחה וההתלהבות, עשויות להופיע גם תופעות פחות נעימות, כמו כאבים באגן. סימפיזיוליזיס, מצב שכיח יחסית שהריוניות רבות מתלוננות עליו. הכאב יכול לנוע בין אי נוחות לכאב חמור הפוגע בתנועתיות. זה יכול לקרות גם בחלק הקדמי וגם בחלקו האחורי של האגן. עשוי להיות גרוע יותר בלילה או לאחר שהיית מאוד פעילה. את עשויה להרגיש כאב במפשעה או ברצפת האגן, ולמעשה כל תזוזה כמעט של אגן הירכיים מלווה בכאב ובתחושה כאילו האגן שלך לא יציב.
מה זה סימפיזיוליזיס?
סימפיזיוליזיס, או בשמו המלא "פריצת סימפיסיס פוביס" (פוביס- עצם החיק), היא למעשה התרופפות של הרצועות המחברות בין עצמות האגן.
במהלך ההריון, גופנו מפריש הורמונים שונים שלהם תפקידים שונים. גופך מייצר את הורמון הרלקסין כבר בשבוע ה-10 של ההריון. כפי שניתן לנחש לפי שמו, הורמון זה מרפה את הרצועות שלך, וביניהם גם את אלו שמחזיקות את עצמות האגן יחד. אמנם זהו תהליך טבעי שלרב איננו כואב וזה יועיל כשיגיע הזמן ללדת את תינוקך, אבל אם הרצועות נמתחות יותר מדי, או אם הן מאפשרות לעצמות האגן לנוע בקלות רבה מדי לפני כן, זה עלול לגרום לחוסר יציבות וכאב. אצל חלק מהנשים, בשל חולשה במפרק האגן – ההתרחבות היא גדולה וגורמת לתנועתיות ולחיכוך בין העצמות. התרופפות זו גורמת לכאבים עזים באזור האגן, במפשעה, בגב התחתון ואפילו ברגליים. במקרים קשים זה עלול להגביל את יכולת התנועה ולמגבלה בביצוע תנועות יומיומיות ושגרתיות כגון הליכה או עלייה במדרגות. הכאב עלול להחמיר כאשר את מפסקת את רגלייך או כאשר את מגדילה את המשקל על אחת מרגלייך.
סיבה נוספת שעלולה לגרום להיווצרות סימפיזיוליזיס היא העומס הרב המופעל על אגן הירכיים. במהלך ההריון, הרחם גדל ומתרחב כדי לאכלס את העובר הגדל. משקלו של העובר, יחד עם נוזלי הגוף והשלייה, יוצרים לחץ משמעותי על עצמות האגן, הרצועות והשרירים. והדבר גורם לכאבים באזור האגן.
סימפיזיוליזיס יכול להחמיר ככל שההריון שלך יתקדם בגלל המשקל ומיקומו של התינוק.
מה מרגישים כשיש סימפיזיוליזיס?
סימפיזיוליזיס בהריון גורם לתחושה לא נעימה ולכאב, לעיתים בלתי נסבל, באזור אגן הירכיים. חלק מהנשים מרגישות כאב פתאומי שמקרין מאזור האגן הקדמי או האחורי. הסימפטומים של סימפיזיוליזיס יכולים להשתנות מאישה לאישה וכך גם עוצמת הכאב, אך התסמינים הנפוצים ביותר כוללים:
- כאבים באגן: הכאב הוא לעתים קרובות כאב דוקר וצורב. הכאב יכול להיות כאב שמוקרן לבטן התחתונה, לאזור המפשעה, או אפילו לאזור הפרינאום או הירך.
לרב הכאב הוא קדמי אך יתכן גם כאב באגן האחורי שהוא פחות נפוץ. - קושי בהליכה וטיפוס במדרגות: נשים רבות עם סימפיזיוליזיס מתקשות ללכת, מתקשות בעליה וירידה במדרגות, בנשיאת משא וכד' ומרגישות כאילו האגן "מתפרק" להן.
- קושי בכיפוף וקימה מישיבה: למשל בכניסה או יוציאה מהרכב
- קושי בהתהפכות במיטה
- כאב בזמן שיעול או התעטשות
- קושי להתלבש
- קליק באגן: ייתכן שתשמעי או תרגישי קליק באגן בעת ביצוע תנועות מסוימות.
- כאבי גב תחתון: הכאב יכול להקרין גם לאזור הגב התחתון.
- כאבים ברגליים: ייתכן שתסבלי מכאבים בחלק הפנימי של הירכיים, במפשעות או השוקיים.
אבחון סימפיזיוליזיס בהריון
על מנת לאבחן סימפיזיוליזיס עלייך לפנות לרופא/ה המטפל/ת שלך. הרופא יזהה את מקור הכאב וישללו סיבות אחרות לתחושת הכאב שאת חשה באגן. אצל נשים שיש להן כאב חריף, כמו קושי בהליכה, יעזרו לעיתים בבדיקת הדמיה של האגן (בדיקת MRI).
איך מטפלים בסימפיזיוליזיס?
למרבה המזל, סימפיזיוליזיס הוא בדרך כלל מצב זמני שחולף לאחר הלידה. לאחר שנעשתה אבחנה שאכן מדובר בסימפיזיוליזיס, לרב הטיפול כולל מעקב, במקרה הצורך יינתנו משככי כאבים מתאימים לשימוש בתקופת ההריון (רק לפי הוראת רופא) ויומלץ על הפחתת פעילות מעוררת כאב. בנוסף, ישנם מספר דברים שניתן לעשות כדי להקל על הכאב ולשפר את התפקוד היומיומי.
איך להקל על סימפיזיוליזיס?
- מנוחה: חשוב לנוח ככל האפשר ולהימנע מפעילות מאומצת.
- קור או חום: נסי להניח שקית קרח על עצם האגן או נסי כרית חימום. (הניחי אותם על אזור האגן, לא על הבטן, למשך 5-10 דקות בכל פעם.)
- פיזיותרפיה: בקשי מהרופא שלך הפניה. ייתכן שפיזיותרפיסט/ית יוכל להמליץ לך על תרגילים לחיזוק רצפת האגן, הגב, הבטן והירכיים שלך. היא תוכל גם להציע תנוחות נוחות למשימות יומיומיות, למין ולזמן הלידה.
- רפואה אלטרנטיבית: כגוןדיקור, הידרותרפיה או רפלקסולוגיה. ישנן עדויות לכך שדיקור סיני עשוי לסייע בכאבים בחגורת האגן במהלך ההריון. הקפידי לעבוד עם מדקר בעל ניסיון בטיפול במהלך ההריון.
- תרגילי התעמלות, שחייה, או יוגה לנשים הרות: נשים רבות חוות הקלה בזכות פעילות גופנית מתאימה.
- חגורת תמיכה: חגורת תמיכה מיוחדת יכולה לסייע בייצוב האגן וותפחית את כאבייך במהלך תנועה.
- משככי כאבים: במקרה והכאב בלתי נסבל פני לרופא המטפל בך. הוא יכול לרשום לך משככי כאבים בטוחים לתקופת ההריון ובאילו מינונים.
- מצאי תנוחת שינה נוחה: הכניסי כרית בין הברכיים. היא עשויה למנוע מתח על הירכיים והגב התחתון.
ככל שגופך גדל ומרכז הכובד שלך משתנה במהלך ההריון, את עלולה לחוות סוגים שונים של כאבי אגן. ישנם מקרים נדירים ביותר שמסתבכים ואז נדרשת התערבות אורתופדית.
ממה כדאי להימנע
אם יש לך סימפיזיוליזיס כדאי שתמעיטי או תמנעי מהפעולות הבאות:
- הימנעי מעמידה והעברת משקל על רגל אחת. לדוגמא: שבי כשאת מתלבשת.
- הימנעי מעמידה או ישיבה ממושכת.
- הימנעי מתנועות פיתול או תנועות הכרוכות בפיסוק הרגליים. סובבי את כל גופך ולא רק את פלג גופך העליון. למשל, כשברצונך להיכנס לרכב, שבי תחילה על המושב, ואז הזיז את שתי רגלייך קדימה בבת אחת. ולהפך, כשברצונך לצאת מהרכב במקום להוציא רגל אחת ולאחריה השנייה סובבי את כל גופך הצידה והניחי את שתי רגלייך יחד על הרצפה.
- הימנעי מהרמה, דחיפה ונשיאת משאות כבדים. כשאת מרימה משהו, אל תתפתלי. נסי לא לדחוף עגלת קניות כבדה.
- הימנעי מנשיאת דברים ביד אחת. הימנעי מהתנוחה המוכרת של אחיזת ילד כשהוא נשען על האגן.
- הימנעי מביצוע פעולה עם שואב אבק.
- עלי במדרגות צעד אחד בכל פעם.
- שבי או שכבי בתנוחה שתומכת באגן.
- הימנעי מישיבה ברגליים משוכלות.
- השתמשי בכרית תמיכה בין הרגליים בזמן השינה.
- הקפידי על תזונה בריאה ומשקל תקין.
- השתתפי בקבוצות תמיכה לנשים הרות.
איך משפיע סימפיזיוליזיס על היומיום?
בעקרון, פעילות יומיומית עלולה להיות מלווה בכאב ניכר. פעולות כמו הליכה, ובעיקר טיפוס וירידה במדרגות, עלולות להפוך למשימה קשה וכואבת. אבל גם פעולות רגילות כהתהפכות במיטה, התעטשות וכד' עלולות להכאיב. חשוב שתהיי קשובה לגופך ולא תכבידי עליו ועם זאת, הקפידי לשמור על תנועה ופעילות גופנית ככל שתוכלי. היעדר תנועה בתקופת ההריון הוא מצב שעלול לגרום לסיבוכים, בשל הסיכון המוגבר לקרישיות יתר. סימפיזיוליזיס היא בעיה שפוגעת באיכות החיים בתקופת ההריון והיא בעיה מטרידה ומכבידה ואפילו עלולה לגרום לתחושות חרדה, דכאון וחוסר אונים. לעיתים נשים חוששות שהכאבים נובעים מצירים מוקדמים או מסיבות אחרות, ולכן יש חשיבות לאבחנה המדויקת אם אכן מדובר בסימפיזיוליזיס.
מתי עלול סימפיזיוליזיס להופיע?
את עלולה להרגיש בכאבים אלה כבר מהטרימסטר השני להריון. הורמון הרלקסין מופרש מהשבוע העשירי להריון ולכן התופעה הזו יכולה להתרחש כבר משבוע זה להריון. הכאבים יכולים להימשך עד הלידה ולפעמים גם קצת אחריה. ישנם מקרים שהכאב מופיע רק לאחר הלידה.
מי נמצאת בסיכון?
הגורמים לסימפיזיוליזיס אינם ידועים במלואם, אך נשים מסוימות נמצאות בסיכון מוגבר, ביניהן:
- נשים שעברו הריונות מרובים
- נשים בהריון מרובה עוברים
- נשים שילדו בעבר בלידה קיסרית
- נשים שסבלו בעבר מסימפיזיוליזיס
- נשים עם עודף משקל
- נשים עם גמישות יתר במפרקים
- נשים עם עובר גדול במיוחד
- ככל שגיל האישה ההרה גבוה יותר
- היסטוריה של לידה קשה
האם סימפיזיוליזיס מהווה סכנה לעובר או לאם?
בדרך כלל, סימפיזיוליזיס אינו מהווה סכנה לעובר או לאם. הכאבים יכולים להיות חזקים ומטרידים, אך הם אינם פוגעים בבריאותם של האם או התינוק. סימפיזיוליזיס איננו גורם סיכון לסיבוכי הריון ולידה והוא לא סיבה למניעה של לידה וגינלית. ולהיפך, הגמשת רצועות הגוף הרי נועדה לאפשר לאגן להתרחב ולהימתח לקראת הלידה.
עם זאת, במקרים נדירים, סימפיזיוליזיס קשה עלולה להוביל לסיבוכים כמו:
אי יציבות באגן: במקרים קיצוניים, התרופפות הרצועות עלולה לגרום לאי יציבות משמעותית באגן, מה שמקשה על תפקוד תקין ועל הליכה.
פגיעה במפרק הסימפיסיס: במקרים נדירים מאוד, עלולה להתרחש פגיעה במפרק הסימפיסיס עצמו, מה שדורש טיפול רפואי מיוחד.
לידה קיסרית: במקרים קשים במיוחד, ייתכן שיהיה צורך לבצע לידה קיסרית כדי למנוע פגיעות נוספות באגן.
סימפיזיוליזיס ושמירת היריון?
לרב, אבחנה של סימפיזיוליזיס על ידי רופא נשים אינה מספקת כדי לאשר שמירת היריון. במקרים חמורים בהם ימליץ הרופא על שמירת הריון בשל סימפיזיוליזיס, סביר להניח כי יידרש ייעוץ של רופא תעסוקתי אשר יבדוק תחילה אפשרות של הקלה בשעות העבודה ו/או שינוי באופי העבודה. במקרים בהם מדובר בסימפיזיוליזיס שמונע תזוזה, הרופא יפרט וידגיש את המצב ויצרף חוות דעת עדכנית מאורתופד.
מתי זה יעבור?
לרוב אגן הירכיים חוזר למצבו הבסיסי כ 12-4 שבועות לאחר הלידה. לרוב, התופעה חולפת כ- 6 שבועות אחרי הלידה (לאחר משכב הלידה) אך יכולה להימשך גם עד חצי שנה אחרי. כ-80% מהנשים מדווחות שהתופעה עברה בטווח החצי שנה לאחר הלידה.
חשוב לדעת שלמי שסבלה מסימפיזוליזיס בהריון התופעה יכולה לחזור גם בהריון הבא.
לסיכום
חשוב לזכור:
סימפיזיוליזיס יכול להיות עוד מצב מאתגר בתקופת ההריון אך אינו מסכן אותך או את תינוקך. לרב סימפיזיוליזיס יחלוף מעצמו אך אם התופעה משבשת את שגרת יומך בהריון ואת סובלת וכאובה, רצוי וניתן לטפל בה. עם טיפול ותמיכה נכונים, תוכלי להתמודד עם הכאב ולהמשיך וליהנות מההריון שלך. אל תהססי לפנות לעזרה מקצועית ותמיכה שיוכלו להיות אוזן קשבת, להבין, לחבק, לעטוף.