מהו חום אצל תינוקות? שאלה שרבים מההורים טרודים בה. ההגדרה המקובלת היא שחום גבוה הוא טמפרטורה גוף מעל 38° צלזיוס אצל מבוגרים ובעקרון כך נכון להתייחס גם במקרה של הופעת חום אצל ילדים ותינוקות.
בקרב תינוקות חום הוא תופעה שכיחה ביותר וזאת ממספר סיבות:
- בחודשים הראשונים לחיי התינוק המערכת החיסונית עדיין אינה בשלה היא נבנית ומתגבשת ולכן היא פגיעה יותר.
- בגלל בניית מערכת החיסון, מנגנוני ההגנה הכוללים של הגוף חלשים יותר והגוף רגיש למחלות.
ההתייחסות לתינוקות בני יומם ולתינוקות גדולים יותר שונה במקרה של עליה בחום הגוף.
תסמיני חום אצל תינוקות
כאשר עולה חום אצל תינוקות יתכנו תסמינים שונים שלא בהכרח כולם יופיעו אצל הילד החולה עם חום:
- שנוי באופי הבכי ובעוצמתו
- ירידה בעוצמת היניקה וחוסר תיאבון
- מצב רוח רע
- ישנוניות, וחוסר שקט
- בעיות נשימה
- הקאות
- ישנם תינוקות בעלי נטייה לפרכוסי חום
- תחילה, מדדו את חום התינוק. השיטה הנוחה והנעימה ביותר היא למדוד את חום הגוף בעזרת מדחום דרך האוזן, אך הדרך המהימנה ביותר היא דרך פי הטבעת.
- התבוננו וצפו בסימני החיוניות של התינוק.
- אם החום אינו עולה על 38.5 מעלות והתינוק חיוני, הכינו אמבטיה נעימה, הניחו מגבת לחה, הקפידו על מתן נוזלים והלבישוהו בבגדים קלים.
- אם החום עולה על 38.5 – הגישו טיפול תרופתי להורדת החום.
- כאשר החום אינו יורד ואף מטפס מעלה, התינוק אפאטי, מתגלים קשיי נשימה, ישנו שיעול בלתי פוסק וחוסר תיאבון ממושך או הופיעו פרכוסים – פנו מיד לייעוץ רפואי.
חום ביילודים – עד גיל שלושה חודשים
חום ביילוד?
חום הוא מנגנון הגנה טבעי של הגוף, המעיד בדרך כלל כי מתקיים תהליך דלקתי, יתכן עקב זיהום. בדומה לילדים גדולים יותר, גם אצל יילוד כל עליית חום מעל 38 מעלות דורשת התייחסות ובמיוחד מאחר שאצל תינוקות קשה לדעת אם והיכן מתחולל הזיהום. במצב זה יש לעשות בירור מקיף במטרה לבדוק מה הסיבה לעלית החום ולטפל בתופעה מוקדם ככל האפשר. היום נהוג לנקוט בגישה זהירה ולאשפז את היילוד לקבלת טיפול אנטיביוטי דרך הווריד. הסיבה לכך שיתכן ולתינוק יש זהום חיידקי שללא טיפול עלול להיות מסוכן. צריך לזכור שאצל יילודים המערכת החיסונית איננה מפותחת עדיין.
מה יבדקו אצל היילוד במהלך האשפוז?
כאשר יאושפז התינוק לבירור סיבת החום ייעשו בדיקות מעבדה שונות:
בדיקת שתן – ותרביות שתן.
בדיקות דם – ספירת דם ותרביות דם.
ניקור מותני (LP) – אם יש קשיי נשימה לפעמים יש צורך בניקור מותני לשלילת נוכחות חיידקים או נגיפים בנוזל חוט השדרה.
בדיקת ריאות – לעיתים נעשה צילום חזה ליילוד במטרה לשלול דלקת ריאות.
ההמתנה לתוצאות הראשוניות של הבדיקות היא מספר שעות. תשובות מתרביות מגיעות כעבור 48-72 שעות. בקבלת תוצאות שליליות של בדיקות ותרביות ואם יש שיפור במצבו הכללי של התינוק, הוא ישוחרר לביתו להמשך מעקב אצל רופא הילדים.
מהו הטיפול במחלת חום ביילוד?
טיפול אנטיביוטי: לרב הטיפול התרופתי ביילוד יהיה באמצעות שני סוגי אנטיביוטיקה. המטרה היא להשמיד את כל אוכלוסיית החיידקים השכיחים בגיל זה כגורמי זהום. את הטיפול היילוד יקבל דרך הוריד, במשך 48-72 שעות עד לקבלת תשובות המעבדה. אם לא נמצאה עדות לזיהום חיידקי וניכר שיש שיפור בהרגשתו של היילוד, הוא ישוחרר לביתו, ללא טיפול נוסף. חשוב לציין! אצל רב היילודים (כ- 95%) לא נמצאים בבדיקות הדם גורמי זיהום חיידקים המחייבים טיפול. במקרה שתוצאות הבדיקות חיוביות, ימשיך היילוד לקבל את הטיפול האנטיביוטי וייתכן שהיא תוחלף לאנטיביוטיקה שמתאימה באופן ספציפי לחיידק שנמצא בבדיקות.
למה לא מסתפקים בתרופות מורידות חום ביילודים?
כפי שאמרנו, מאחר ואצל אחוז קטן (5%) מהיילודים נמצא כי החום עולה עקב מחלה זיהומית וכמו שכבר הסברנו מערכת החיסון אצל יילודים עדיין לא בשלה, הרופאים יעדיפו לתת טיפול מונע ולא להסתכן. החשש הגדול הוא מדלקת קרום המוח ומזיהום בדם שהן תופעות מסוכנות שעלולות לגרום לנזק קשה. מאחר שהתרופות שמיועדות להוריד חום אינן מטפלות בחיידקים, הרי שיש צורך לתת טיפול אנטיביוטי.
חום אצל תינוקות מעל גיל 3 חודשים
כאשר עולה החום לתינוק כה צעיר, ההתייחסות תהיה תלויה במספר גורמים: מצבו הכללי של התינוק, תסמינים נוספים המתלווים לחום והתייחסות לתוצאות בדיקות נוספות שיחליט עליהן הרופא לצורך אבחון הגורם למחלה. את האבחנה יש לעשות אצל רופא הילדים המטפל. הרופא יבדוק ויתרשם ממצב הילד, יאבחן מהי הסיבה לחום וייתן את הטיפול המתאים. יתכן שבמידת הצורך ייעשו בדיקות נוספות במרפאה או שהתינוק יישלח להמשך בירור בבית חולים.
כשלתינוק מעל גיל 3 חודשים עולה חום והוא איננו גבוה במיוחד, הוא ערני, חיוני, אין שינוי בהתנהגותו והוא אוכל כרגיל, אפשר לעקוב אחריו בבית יממה או שתיים לפני שמחליטים אם לקחת אותו לרופא.
איך מודדים חום לתינוקות
כדי לבדוק אם לתינוקכם יש חום גבוה יש להשתמש במדחום. מומלץ כי המדידה תהיה בפי הטבעת או בבית השחי. חשוב לזכור להתייחס לאזור המדידה בה נמדד החום וחשוב למדוד את חומו של התינוק באותו המקום לצורך מעקב.
- מדידת חום בפי הטבעת (רקטאלית) בעזרת מדחום דיגיטלי – השיטה המומלצת למדידת חום לתינוקות. אין להשתמש כיום במדי חום המכילים כספית. יש להשכיב את התינוק על צידו או בטנו כאשר ברכיו מכופפות אל בטנו. מומלץ למרוח את קצה המדחום בווזלין על מנת למנוע כאב.
- מדידת חום בבית השחי – לתוצאת מדידת חום בבית השחי יש להוסיף כחצי מעלה צלזיוס לקריאת חום הגוף. אצל יילודים, מדידה בבית השחי היא מדויקת כמו מדידה רקטאלית. יש להכניס את המדחום לבית השחי ולהצמיד היטב את הזרוע לצד בית החזה.
- מדחום אינפרא אדום למצח או לאוזן – חלופה אפשרית למדחום דיגיטלי מעל גיל 3 חודשים, אך חשוב להדגיש שאמינות השימוש במדחום דיגיטלי לאוזן מותנית בהחזקה נכונה של מד החום בידי ההורים.
- מדבקות, מוצץ דיגיטלי – מדידת חום עם מדבקות למצח או לגוף או מוצץ דיגיטלי אינה מומלצת.
- מדידת חום במדחום דיגיטלי בפה – אינה מומלצת לילדים עד גיל 5, עקב חשש לחוסר שיתוף פעולה או שבירת מד החום בפיו של הילד תוך כדי מדידה.
מתי יש לפנות לרופא?
- כל תינוק מתחת לגיל 3 חודשים – עם חום מעל 38 מעלות.
- תינוקות מעל גיל 3 חודשים ומעלה – יש לקחת לרופא אם החום הגבוה (מעל 38.5 מעלות) נמשך יותר מיומיים ברציפות.
- תינוק אפאתי או ישנוני – התנהגותו של התינוק תרמז להורים יותר מכל כי ישנו צורך בטיפול ובהתייחסות מיוחדת. כאשר התינוק אינו מתנהג כשורה ובעיקר אפאתי, חשוב להביאו לבדיקה אצל רופא, גם אם חום גופו אינו גבוה במיוחד.
- חוסר תיאבון
- הופעת פרכוסי חום
- קוצר נשימה
- פריחה – כאשר מופיעה על העור פריחה בצורת דימומים או שטפי דם שאינם נעלמים בעת שלוחצים על העור או מותחים אותו.
- בכי בלתי פוסק
- נוקשות בעורף
- מעוט שתיה, הקאות ושלשולים – במקרים אלה יהיה מיעוט במתן שתן (החיתול נותר יבש. חיתול יבש לאורך זמן צריך תמיד לעורר חשד שמדובר בהתייבשות)
- חום אשר נמשך יותר משלושה ימים – לרוב מומלץ לתת לגוף לעשות את שלו ולא להפריע לפעולת המערכת החיסונית. אבל, במקרה בו החום נמשך מעל לשלושה ימים יש לגשת לרופא לבירור.
טיפול בחום גבוה – טיפול ביתי
כאמור, עליית חום הגוף אצל יילודים ותינוקות מצריכה בירור רפואי. חשוב יהיה להבדיל בין מצבי מחלה זיהומיים שמצריכים קבלת טיפול נוסף לבין מצבים בהם יש עליה בחום הגוף, אך אינם מסוכנים ואינם מחייבים כל טיפול נוסף, למשל בזמן בקיעת השיניים או קבלת חיסונים מסוימים.
איך להקל על תינוק עם חום גבוה:
- הקפידו שהילד ינוח. פעילות, במיוחד נמרצת, עלולה להעלות את החום.
- הקפידו על מתן שתייה מרובה על מנת למנוע התייבשות עקב החום הגבוה.
- אווררו את החדר והימנעו מלחמם את החדר יתר על המידה והמנעו מלכסות את הילד או להלביש אותו בשכבות מרובות מדי. סביבה חמה תקשה על החום לרדת.
- טיבלו את התינוק באמבטיה של מים פושרים או הניחו עליו מגבת לחה על המצח והגפיים למשך 5-10 דקות. פעולות אלה יכולות להקל ולעזור להורדת חום גבוה. אין לעטוף את הילד במגבות.
- ישנם שיעדיפו להיעזר גם בטיפול הומאופתי.
- אין לשפשף את גוף הילד באלכוהול או להשתמש בו בכל בצורה אחרת.
טיפים לאמבטיה להורדת חום
יש לחמם את המים לטמפ' של 30-32 מעלות צלזיוס (לא פחות!)
הכניסו את התינוק למי האמבטיה והשאירו אותו לטבול בהם כל עוד הוא חש בנח.
רצוי להרטיב את הראש, שכן בתינוקות וילדים יש לו שטח פנים גדול יחסית לגוף.
אם האמבטיה גורמת לילד צמרמורת או רעד הוציאו אותו מהאמבטיה ונגבו אותו.
אין להשאיר ילד חולה באמבט ללא השגחה!!
יתכן שגם לאחר נקיטת כל הפעולות האלה, החום לא ירד לרמה תקינה לחלוטין. לרב אפילו שנוי וירידה של מעלה אחת תספיק כדי להקל על הילד.
כאשר הילד סובל מחום גבוה בזמן שינה- הוא בדרך כלל יתעורר מעצמו. אם הוא נינוח וישן, אין צורך להעירו כדי לטפל בחום.
טיפול תרופתי להורדת חום
כאשר חומו של התינוק עולה על 38.5 מעלות כדאי לעזור לו בעזרת טיפול תרופתי. בשוק קיימות תרופות ללא מרשם שנועדו להורדת חום אצל תינוקות.
טיפים במתן תרופות לתינוקות
אם ברצונכם לתת תרופה להורדת חום יש לדאוג לפני כל שימוש בתרופה לקרוא את הוראות השימוש בעלון לצרכן. אין לעבור על המינון המומלץ או על תדירות המינון המומלצת אלא אם רופא הורה אחרת, כמו כן, לא מומלץ למהול את התרופה בשתייה של הילד.
- בגילאים 0 עד 6 חודשים – מתן תרופות הן על פי מרשם רופא בלבד.
- תרופות בבליעה – (דרך הפה) יש ולהשתמש בכפיות, כוסיות מדידה או במזרק כדי לוודא שהמינון הניתן לתינוק הוא נכון ומדויק. יש להיזהר מלתת מינון עודף שעלול לגרום לתופעות לוואי ולסיבוכים.
- ילד משלשל – עדיף לתת את התרופה בסירופ.
- ילד מקיא – העדיפו לתת טיפול בנרות.
- פתילות (נרות) – בחודשי הקיץ יש לשמור לאחסן את הנרות במקום קריר או דלת המקרר (הרחק מהישג ידים של הילדים) .
- חיתוך וחציית נרות – אין לחצות נרות לרוחבם מכיוון שאין פיזור אחיד של החומר בתוך הנר ולכן במידה ויש לתת לילד מינון של חצי נר יש לחתוך אותו לאורכו בלבד.
התרופה לרוב תתחיל להשפיע ולהוריד את החום לאחר חצי שעה. החום ירד במעלה- מעלה וחצי בלבד, דבר שישפר את הרגשת הילד.
מה לעשות אם החום לא ירד גם אחרי מתן תרופה?
במקרה והטיפול לא סייע כדאי לנסות לטבול באמבטיה פושרת. יתכנו מקרים בהם בהמלצת רופא ניתן יהיה לנסות לתת תרופה ממשפחה אחרת – אם טרם חלף פרק הזמן הדרוש ממתן מנת התרופה הקודמת (למשל, אם ניתן קודם אקמול, ניתן לתת נורופן, אך יש לעשות זאת לאחר קבלת הסבר והמלצה מפורשת מהרופא המטפל. יש לנהוג משנה זהירות ולהימנע מטעויות).
חום אחרי חיסונים
החיסונים הם למעשה חיידקים מוחלשים או מומתים אשר מוחדרים לגוף, כדי שזה יכיר את החיידק ויפתֵח נוגדנים מולו. עם זאת, החדרת החיידק תגרום לתגובת נגד של הגוף, אשר עלולה לכלול גם עליית חום. לכן הופעת חום אצל תינוקות אחרי חיסון זה דבר סטנדרטי, אך כאשר מדובר בחום גבוה במיוחד יש לפנות לרופא.
כמה זמן זה נמשך חום גבוה?
משך החום תלוי במחלה שהחום הוא אחד הביטויים שלה. כך, למשל, בדלקת של דרכי הנשימה העליונות, שהיא אחת הסיבות הנפוצות לחום בילדים, עלול החום להימשך 3 עד 4 ימים ואף יותר.
לסיכום
רוב רובן של מחלות עם חום גוף גבוה הן ויראליות, ומטרתנו הראשונה היא להקל על הילד את הרגשתו.
החום עצמו איננו מדד לחומרת המחלה ולרב איננו מסוכן.
כל העצות והטיפים אינם מחליפים ייעוץ ובדיקת רופא.
כל ההמלצות והטיפים מתיחסים לילדים בריאים ללא מחלות רקע!