מהו עיטוף תינוק?
עיטוף תינוקות הוא למעשה פעולה בה עוטפים את התינוק באמצעות טיטול טטרא גדול או שמיכה, החל מגובה הכתפיים ומטה בצורה שמגבילה מעט את תנועות זרועותיו, עיטוף שיכול לעזור לו לישון שינה רגועה. העיטוף מספק לו תחושת הגנה, חום וביטחון. השיטה מבוססת על העובדה שתינוקות שזה אך נולדו אינם שולטים בתנועותיהם ולכן הגבלת התנועה מונעת תנועות לא רצוניות שעלולות להפריע את שנתם.
עיטוף תינוקות יאפשר לתינוק להיות רגוע ושליו יותר אך צריך להתבצע תוך זהירות והקפדה על כללי הזהירות הנדרשים. כדי להפחית את הסיכון לתסמונת מוות עריסה, יש להפסיק את העיטוף ברגע שהתינוק שלך מראה סימני התהפכות, בדרך כלל בסביבות 3 או 4 חודשים.
למה לעטוף תינוק?
הרחם בו שהה תינוקך עד כה, היווה עבורו סביבה עוטפת, מוגנת, ומוגדרת. עיטוף מדמה את תחושת החיבוק ואת הרגשתו של התינוק ברחם ובמיוחד בזמן שהוא מוטרד וחסר נינוחות או סובל מגזים או מקוליק. מחקרים הראו שתינוקות שנעטפו מתעוררים פחות וישנים זמן רב יותר – סיטואציה טובה לשניכם.
אבל לעיטוף תינוק יש יתרונות נוספים:
תינוקות רכים אינם שולטים על תנועות גופם והן בלתי רצוניות ובמיוחד בעת שכיבה על הגב. לעיתים קרובות שנתו של התינוק מופרת בגלל חוסר השליטה על גפיו והוא סובל מרפלקס הבהלה (רפלקס מורו), שיכול להעיר אותו. אותן תנועות בלתי רצוניות אף גורמות לו פעמים רבות לשרוט את עצמו. בעזרת העיטוף, התנועות חסרות השליטה מוגבלות וכך לתינוק יש תחושת רגיעה ונינוחות, תחושת הבהלה מופחתת והוא לא ישרוט את עצמו. העיטוף גם יכול יכול לסייע לתינוק יונק לינוק טוב יותר, זאת מאחר שתנועות הידיים הלא-רצוניות, לא יפריעו לו להתרכז בפעולת היניקה.
בתקופה בה התינוק סובל פעמים רבות מחוסר שקט בגלל עייפות ועודף גירויים במהלך היום: חשיפה לאור, קולות וצלילים, תחושת המרחב שהשתנה וכד', עיטוף התינוק עשוי להרגיע.
עוד יתרון לעיטוף התינוק הוא הסיוע בהפחתת הסיכון למוות בעריסה. בהתאם להנחיות משרד הבריאות, יש להשכיב תינוקות לישון על הגב בלבד על-מנת למנוע מוות בעריסה. תנוחת השינה על הגב מקשה על תינוקות רבים להירדם ולשקוע בשינה עמוקה ורציפה. רפלקס מורו מתגבר בעת שכיבה. עיטוף התינוק, מדמה שכיבה על הבטן, תחושת מוגנות מוכרת, מונע את תנועת הגפיים הבלתי רצונית ומאפשר שינה ארוכה ואיכותית יותר על הגב ובכך למעשה העיטוף מסייע להקטין את הסיכוי למוות בעריסה.
איך לעטוף תינוק?
- יש לפרוס את בד העיטוף שבחרת להשתמש בו (שמיכה\ סדין\ חיתול) על משטח ההחתלה או המיטה בצורת מעויין.
- יש לקפל את הפינה העליונה לכיוונך ליצירת קצה ישר.
- יש להניח את תינוקך על בד העיטוף כשהוא שכוב על גבו (בשום שלב אין להשכיב את התינוק על ביטנו) כך שהחלק העליון של הבד יהיה בגובה הכתפיים.
- יש להוריד את זרועו השמאלית של תינוקך למטה. משכו את פינת השמיכה ליד ידו השמאלית על הזרוע והחזה, ותחבו את הקצה המוביל מתחת לגבו בצד ימין.
- יש להוריד את זרועו הימנית של תינוקך למטה. משכו את פינת השמיכה ליד יד ימין על הזרוע והחזה, ותחבו את הבד מתחת לצידו השמאלי.
- יש לסובב או לקפל את הקצה התחתון של השמיכה ולתחוב אותו ברפיון מאחורי תינוקך. יש לוודא ששתי הרגליים יכולות להתכופף בקלות, הירכיים יכולות לזוז ורגליו יכולות לנוע באופן טבעי.
על מה עליך להקפיד בעת עיטוף התינוק?
בפעולת העיטוף, עלייך להקפיד שלא!! לכלול בשום אופן את אזור הראש של התינוק ועלייך לוודא כי בד העיטוף איננו נמצא בקרבת פניו ובמיוחד אזור הפה והאף, שישארו חופשיים לזרימת אוויר ונשימה.
- רמת הידוק – עלייך לוודא שההידוק של בד העיטוף יהיה מספק והבייבי יחוש נוחות ורוגע אך חשוב לוודא שהעיטוף מספיק משוחרר ולא לוחץ מדי על גופו על מנת שתתאפשר לו תנועה חופשית בגפיים ובבית החזה.
טיפ – אם את יכולה להכניס לפחות שתי אצבעות בין החזה של תינוקך לבין בד העיטוף, זו מידת ההידוק הנכונה. - בד העיטוף – מומלץ להשתמש בבדים קלים ונעימים למגע. עדיף מחומרים טבעיים. שמיכה, חיתול במבוק או חיתול כותנה.
- חום – הקפידי שהעיטוף איננו גורם לחימום יתר. מצב שעשוי להיות מסוכן עבור הבייבי ועלול להעלות את הסיכון להתייבשות ואפילו למוות בעריסה. בקיץ ובימים חמים כדאי לבחור לעיטוף בד דק ונושם ולהימנע מלבוש יתר. (במקרה הצורך הסירי שכבות לבוש של הבייבי). החדר צריך להיות בטמפ' של 21-23 מעלות ומאוורר.
- חנק – הקפידי על עיטוף נכון שלא יאפשר לתינוקך להשתחרר (חלקית או לחלוטין) מהעיטוף והקפידי לא להשאיר קצוות או לכסות את תינוקך בשמיכה בגובה רב מדי על מנת שלא להפריע לזרימת האוויר להגיע לפיו ולאפו. חשוב להקפיד שהעיטוף יהיה סגור היטב מתחת לגופו של תינוקך או השתמשי בשמיכות עיטוף ייעודייות. הימנעי מלהשאיר שמיכות, כריות, בובות ובדים סביב תינוקך.
- פריקה של מפרק הירך (דיספלזיה, DDH) – על מנת לאפשר התפתחות תקינה של מפרקי הירך ועל מנת למנוע החלשות שלו ופגיעה בסחוסי המפרק, יש לאפשר תנועה חופשית של מפרק הירך, במיוחד כלפי מעלה והחוצה, גם בתוך שמיכת העיטוף ולהימנע מעיטוף הדוק מדיי של רגלי התינוק כשהן ישרות כלפי מטה מה שעלול לגרום להתפתחות הלקויה של המפרק.
כדי להימנע מכך, יש לוודא שבזמן העיטוף יש מרחב מספיק בתחתית השמיכה כך שהתינוק יכול לכופף את רגליו כלפי מעלה וכלפי חוץ בחופשיות. - הקפידי על כללי הבטיחות!!
מתי לעטוף את התינוק?
מומלץ להיעזר בעיטוף בעיקר בשעות השינה של הבייבי. חשוב שתאפשרי לתינוקך שעות ללא עיטוף על מנת שיוכל להניע את גפיו וכפות ידיו בחופשיות.
עיטוף תינוקות מתייחס לתינוקות מיום הלידה ועד לגיל של כשלושה ארבעה חודשים או עד לשלב בו התינוק מתחיל להתהפך (לעיתים כבר בגיל חודשיים) או מראה התנגדות לעיטוף או מראה סימני אי נוחות.
עיטוף תינוק עד איזה גיל?
- מומחים ממליצים להפסיק את עיטוף התינוק כאשר הוא מתחיל לנסות להתהפך. תינוקות, בדרך כלל מתגלגלים בסביבות 3 או 4 חודשים, אך יכולים להתחיל לעשות זאת כבר בגיל חודשיים. הבעיטות שלהם הופכות חזקות יותר, והם עשויים להיות מסוגלים להתגלגל מהגב אל הבטן ולשלוט יותר בתנועותיהם.
- את הפסקת השימוש בעיטוף ניתן לעשות בהדרגה, החל מגיל 3 חודשים ניתן לעשות עיטוף חלקי כששמיכת העיטוף מגיעה עד מתחת לבית השחי ובהדרגה להוריד את העיטוף לגמרי.
- לא כל התינוקות נענים לעיטוף ומרגישים נינוחים ורגועים כשהם עטופים. אם תינוקך מגלה התנגדות – תוכלי לנסות סגנונות עיטוף שונים לפני שתחליטי שזה לא מתאים לכם. אך אם תינוקך מביע בצורה ברורה התנגדות לעיטוף – מצאי דרכים אחרות לעזור לו להירגע.